Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika
19:11, 20 kwi 2013
Witam
Piszę z prośbą o poradę jak tchnąć życie w ten kawałek ziemii
Mieszkam tutaj od lutego i codziennie spoglądam przez okno, wyobrażając sobie jak bedzie tu kiedyś ładnie
Śnieg stopniał i ukazało się to co widać na zdjęciach poniżej.
Przed nami ten dom wynajmowała jakaś firma. Z relacji sąsiada wiem, że przez 10 lat nawet nie kiwnęli palcem, żeby coś tu posprzątać. Nigdy nie kosili, teren totalnie zapuszczony, trawa po pas - w tej chwili leżąca. Chodzę i zapadam się w dziury.
Jest strasznie nierówno, coś tam przekopywali i przedłuzali rynnę bo ponoć zalało kiedyś piwnice.
Cały ten teren zagospodarowały mrówki - ponad 5 mrowisk i plaga ślimaków.
Narazie zaczęłam grabić i ściągnęłam 2 kopy tego siana i spaliłam, ale nadal go pełno.
I co dalej począć?
Jestem laikiem w tych sprawach.
Piszę z prośbą o poradę jak tchnąć życie w ten kawałek ziemii

Mieszkam tutaj od lutego i codziennie spoglądam przez okno, wyobrażając sobie jak bedzie tu kiedyś ładnie

Śnieg stopniał i ukazało się to co widać na zdjęciach poniżej.
Przed nami ten dom wynajmowała jakaś firma. Z relacji sąsiada wiem, że przez 10 lat nawet nie kiwnęli palcem, żeby coś tu posprzątać. Nigdy nie kosili, teren totalnie zapuszczony, trawa po pas - w tej chwili leżąca. Chodzę i zapadam się w dziury.
Jest strasznie nierówno, coś tam przekopywali i przedłuzali rynnę bo ponoć zalało kiedyś piwnice.
Cały ten teren zagospodarowały mrówki - ponad 5 mrowisk i plaga ślimaków.
Narazie zaczęłam grabić i ściągnęłam 2 kopy tego siana i spaliłam, ale nadal go pełno.
I co dalej począć?
Jestem laikiem w tych sprawach.