Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród ogrodniczki 11:02, 19 kwi 2013

Do góry

Letnie zdjęcia nad strumieniem można zobaczyć na pierwszych stronach

Zdążyłam posadzić kwiatuszki przed deszczem.
I oto efekt:

Heliotrop rośnie z tymiankiem,storczykiem ogrodowym,agapantem i bluszczem.Czyli mieszanka prawie wybuchowa

Sanwitalię dosadziłam do czerwonych dalii karłowych.
Dalie na razie ledwo widać,więc chociaż trochę wiosennie się zrobiło przez te małe słoneczka

Iglaste, małe krzewy kuliste bez potrzeby formowania 10:54, 19 kwi 2013

Do góry
Jeszcze polecam Thuja 'Golden Tuffet' - też ma ładny kolor

Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:44, 19 kwi 2013

Do góry
Wyjście z garażu do drewutni M , obkłada płytami ,robi przerwy i wsypuje kamyki drenażowe ,prawie skończone ,brakło troszkę kamienia.

chiacynty

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:39, 19 kwi 2013

Do góry
prawdziwy dowód na to, że mój pies nie znosi pozować do zdjęć! Wystawia mi język

A tak serio - ona strasznie boi się aparatu...hm.....

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:39, 19 kwi 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Narcyzy w kostrzewie - w kamieniach dłużej siedziały niż pod ziemią, chyba dłużej zimno trzymają

Agnieszko,ta kostrzewa to jaka odmiana?
Ogród pod bukami 10:38, 19 kwi 2013

Do góry
Wywal palisadę a kostki koniecznie ułóż równo.
Zasiej i dbaj o ładny trawnik, to bardzo ważne. Nawet nie wiesz jak ważne

Gdyby tutaj była łysa trawa ta rabata by tak dobrze nie wyglądała

Ogród pod bukami 10:37, 19 kwi 2013

Do góry

Jeśli chodzi o tę rabatę to wszystko tutaj jest szare i smutne. W tle masz wielki srebrny świerk (Picea pungens) podgolony od dołu.
Moim zdaniem usuń wsystkie te smutasy czyli jałowce i posadź łąn hortensji Limelight, będzie cudnie od lipca aż do wiosny, Ptrezd hortensjami posadź żurawki i tuzryce Carex testacea lub inne "piórka" np. Hakonechloa macra 'Aureola" Będzie zjawiskowo.

Hortensja ' L:imelight' rozjaśni i rozweseli

Hakonechloa macra 'Aureola"

Ogród pod bukami 10:35, 19 kwi 2013

Do góry
Heuchera Gerogia Peach

Carex testacea (te zielone włosy)

Carex Evergold

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:31, 19 kwi 2013

Do góry
Nawet robótki już wiosenne a na osłodę pierwsze w tym roku domowe lody truskawkowe z mrożonych truskawek, jogurtu bałkańskiego i miodu akacjowego...mniam!!!

Ogród pod bukami 10:30, 19 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dodałam szybki rysunek

W zasadzie wszystko na nim jest zimozielone i te kolory będziesz miała na tej rabatce nawet zimą.

No i zrobione
Danusia ma prędkość światła w projektowaniu Cudnie będą wyglądać te rabaty!
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:29, 19 kwi 2013

Do góry
I kwiatki domowe Bratki powędrują wkrótce do ogrodu, a co zrobić z gloxinią (prezent od M )???

Ogród pod bukami 10:26, 19 kwi 2013

Do góry
Białe korkusy

czarny Ophipogon

Carex 'Silver Sceptre'

Wrzosiec - Erica

Ogród pod bukami 10:19, 19 kwi 2013

Do góry
Dodałam szybki rysunek

W zasadzie wszystko na nim jest zimozielone i te kolory będziesz miała na tej rabatce nawet zimą.
Ogród pod bukami 10:18, 19 kwi 2013

Do góry

Na tej rabacie, która nota bene jest śliczna latem to normalne przy tylu roślinach ginących zimą. Nie ma liści, nie ma nic na rabacie.

Najpierw słup, trzeba go zasłonić, I w tym przypadku najlepsza będzie tuja, urośnie kolumnowo, Żaden bluszcz tego nie zasłoni, bo zmarznie na metalu. Więc powinna zostać tuja, trzeba jej tylko przywiązać ten odchylający się kawałek, bo odkształci się na stałe

Jeszcze napisz jaką odmianę posadziłaś, jeśli nie kolumnowa to posadź Smaragd, wtedy spełni zadanie.

Złotokap siłą rzeczy musi wylecieć stąd, bo zabije tuję, która z braku światła się ogołoci z tamtej strony.

Wg mnie akurat rośliny są świetne, ale nie wszystkie w tym jednym zestawie.Jeśli planujesz rabaty, zawsze zastanawiaj się ile roślin w zestawie ginie w sensie, że ginie cała część nadziemna.

Tutaj najszybciej ginie serduszka, to lider w "ginięciu" więc nie nadaje się bo hosty też giną, piwonie mają ładne liście, ale to wielka bylina.

Moim zdaniem Hostę można zostawić, no i tuję jeśli jest kolumnowa.

Tu gdzie funkie posadź wysoki miskant przed nim dokup jeszcze dwie takie same hosty (najlepiej żeby były biało obrzeżone np. Patriot). Czyli 3 szt Patriot.

Potem dosadź kilka takich samych żurawek np. Berry Smoothie, a przed tują łan wrzośców. Załączam mały planik.

Ogród Janiny 10:14, 19 kwi 2013

Do góry
Mam dwa wawrzynki ale jeszcze malutkie ,chciałabym aby urosły wtedy wyglądają ślicznie obsypane kwiatami .. dzisiaj znowu pada ,posiałam trochę nasion w ogródku przydomowym bo tu jest już sucho dzisiaj znowu popadało ale może słońce się pokaże i po południu będzie można popracować w ogrodzie .
Miałam dzisiaj ścinać róże aż boję się dochodzić do tych drapaków ale muszę bo szpecą ogród .kopców na razie nie rozgarniam ale w dołki muszę nawieść kompostu aby tylko przestało padać ..

Tak wygląda rabatka z iglakami .Ręka mnie boli i jeszcze nie zgrabiałam liści ale trawa już zaczyna się zielenić ..

roiniki na razie nie zmieniaja barwy , jak kupię lewisję to chyba w tym miejscu ja posadzę ,może tu będzie jej dobrze ..
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:11, 19 kwi 2013

Do góry

I jeszcze rabatka przy wrzosowisku - zdjęcia robione w fazie pąków - potem się spóźniłam i już przekwitają

Nigdy nie mów nigdy 10:10, 19 kwi 2013

Do góry
zaczynamy z rabatą i ciurkadełkiem

I do wieczora...Potem nadrobię
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:09, 19 kwi 2013

Do góry
I na rabacie trawiastej - tu sa już drugi sezon i pięknie się rozrosły...szkoda, że juz przekwitają....

Nigdy nie mów nigdy 10:07, 19 kwi 2013

Do góry

i wzorek próbujemy

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:07, 19 kwi 2013

Do góry
witaj Beatko

Tu moje krokusiki na skarpie - jeszcze jej nie pokazywałam, choć prawie cała obsadzona roślinami (dziś ostatnia duża) jesienią ... teraz jeszcze potrzeba sporo karmnika i jakieś ciurkające coś

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies