Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 17:01, 09 cze 2013

Moniika 17:48, 09 cze 2013

Hej, jestem u Ciebie poraz pierwszy ślicznie zmieniaś te dziełke ! To co zrobiłaś z betonowej ścieżki - podziwiam troche sie dziwie ze Polish Spiryt tak słabo o Ciebie rosnie, u mnie - chociaż ziemia kiepska w pierwszym roku zaskoczył mnie niesamowitym kwitnieniem. W tym roku na wiosnę od ziemi wypuścił wiele nowych pędów - nawet sie martwię bo u mnie tylko po balustradzie miał sie piąć a juz ja przerósł, chyba będę go przycinac .... Spróbuj koniecznie na jesień rzucić mu wiaderko rozłożonego obronika . Moze popełniłaś jakość błąd przy sadzeniu, a moze sadzonka była słaba. Polecam Ci serdecznie zakupy powojników przez internet z renomowanych szkółek specjalizujących sie w tych roślinach chętnie będę oglądać zmiany na Twojej działce !! Pozdrawiam M
Ps u mńie sucho od kilku tygodni 0 deszczu.... Rujnuję mnie podlewanie....
Debra 18:00, 09 cze 2013

Nika, witaj po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni

Dziękuję za tę ocenę moich zmagań, by ze śmietnika zrobić ogród, ale nadal ciężko pracuję by było jeszcze lepiej
Polish Spirit kwitł wspaniale w pierwszym roku, także w tym roku rośnie dobrze, problem jest - a właściwie był z Paul Farges, ale też chyba to już przeszłość. Ma coraz więcej pąków i rośnie jak głupi.
Moje clemki są od Wędrowskich, a ja te szkółkę uważam za wyjątkowo dobrą

Wygląda na to, że moja niecierpliwość wobec Clematisow, to jest, a raczej był jedyny powód dp zmartwienia )))
Moniika 19:41, 09 cze 2013

Paula F tez mam , nawet sie martwię ze zbyt intensywnie rośnie !
Kupuje w tej samej szkółce
Debra 22:54, 09 cze 2013

Moniika napisał(a)
Paula F tez mam , nawet sie martwię ze zbyt intensywnie rośnie !
Kupuje w tej samej szkółce

Poszukam u Ciebie zdjęć, ale proszę napisz jak długo go masz. Szkółkę uważam za bardzo godną polecenia.
agata_chrosc... 23:01, 09 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

I mój kącik wypoczynkowy pod domkiem, w pełnym słońcu. Czuję się tu jakbym na Kalatówkach pod schroniskiem siedziała, tylko widok inny

bardzo gustowny kącik w takim miejscu uładzonym i starannym musi się bardzo miło wypoczywać : )

A mnie się do Kalatówek, i nie tylko, zatęskniło
agata_chrosc... 23:01, 09 cze 2013

No ale jak po tym potopie? Wszystko w porządku?
Przetacznik 23:02, 09 cze 2013

Debra napisał(a)
Witaj u mnie Weroniko.
Tak, u mnie wszystko jest takie 'uładzone', strannie dopatrzone, mam taki charkter - ordnung muss sein
Co nie znaczy, że pod linijkę, czy w rządku, a jedynie zgodnie z moją akurat wymyśloną wersją, czy porządkiem, jaki mi optycznie odpowiada.

Jak widać, moje sandałki też uładzone )))

Sandałki dostrzegłam, doceniam
Staranność - dobra rzecz, ja stosuję maksymalnie w pracy zawodowej i z przekonania i z musu.
barbara_kraj... 23:03, 09 cze 2013

Debra napisał(a)

Przebarwienie na liściach było znacznie większe, szczególnie na końcówkach pędów. Zostały ucięte, bo wg fachowców był to wynik zbyt szybkiego wzrostu i niedocierania soków w dostatecznej ilości. Zadnych innych złych objawów nie było i nie ma, na dolnych liściach przebarwień brak, więc chyba tak było.
Tylko słabo rosną, ale za to jak na roczne krzaczki mają sporo kwiatów. Tak czy inaczej obserwuję je bacznie

A iglaczki:
Pinus mugo, Picea Abies Pumila Glauca, Juniperus Pfitzeriana Glauca.
Nie nie są karłowe)))
One rosną tak powoli, że:
1. nie doczekam
2. będę je formować
3. przesadzę
One rosną tak powoli, że:
1. nie doczekam
2. będę je formować
3. przesadzę

Ja rzadko wybiegam w planowaniu dalej niż na parę tygodni Moje motto 'Carpe diem' naprawdę stosuję na codzień

Mozliwe, że szybki wzrost takie skutki poczynił. Może za dobrą ziemię im podłozyłaś? A może po prostu podmarzły? Nie mam na myśli przymrozków (u nas nie było), ale wietrzysko jakieś.

"One rosną tak powoli, że:
1. nie doczekam - doczekasz
2. będę je formować - będziesz formować
3. przesadzę " - jeśli, to najpierw Juniperus Pfitzeriana Glauca

Debra 23:06, 09 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)
No ale jak po tym potopie? Wszystko w porządku?

Agato, nie wiem, bo jestem w domu, działka 10 km ode mnie, zobaczę jutro.
Potop akurat w tej części Warszawy był straszny, zobaczymy.