Dodam szybko, bo czas tu jest ważny by podjąć właściwą decyzję

Sadzisz drzewa, które w przyszłości osiągną duże rozmiary. Jeśli nie będziesz ich formować, to odległość sadzenia jest istotna, bo potrzebują dużo światła by nie tracić igieł i ładnie się prezentować. Formowane, tworzące żywopłot, też wymagają pewnej odległości od siebie by efekt później był zadowalający i nie zabierały sobie wzajemnie światła i pokarmu, a przez to nie traciły igieł. Nie jestem tu ekspertem w żadnym razie

Ja nie mam doświadczenia z nimi i tylko zwracam uwagę na to, byś uniknęła błędów mogła cieszyć się ich urodą przez następne lata.
Pod tym adresem znalazłam zdjęcie ciętego drzewka ("w kopkę"

) i opinię ogrodnika, że to łatwe zajęcie,
http://ryszard1948.flog.pl/wpis/1332918/swierk-
ale czytałam też i takie, że formowanie jest czasochłonne i czasami trudno uzyskać zamierzony efekt. Wyobraź sobie jak będą wyglądały za kilka lat i daj im tyle miejsca, by miały swobodę się rozrastać, a jeśli żywopłot, to chyba odległość nie mniejsza niż 1 metr, właśnie tak jak sadzisz. Też myślę, że ładne będą duże drzewa, bo masz dużą działkę, i w cieniu milej jest posiedzieć. odetchnęłam, że ziemię masz już częściowo przygotowaną i nie musisz usuwać kamieni

Pokażesz mi co zamierzasz zrobić i zrobimy burzę mózgów, tak najlepiej tworzy się pomysły, a potem wybierzesz te, które są Tobie bliskie sercu. Wiesz przecież jakie są twoje marzenia, powoli, stopniowo je zrealizujesz. Ja kiedyś na przykład mówiłam "...nigdy ogrodu mieć nie będę", a tu proszę

mam, choć nie mój własny, ale mam
Coś jeszcze dla Ciebie wyślę inną drogą

Serduszko całe Ci wysyłam