Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zapraszam na balkon 14:29, 06 kwi 2013

Do góry
jotka napisał(a)

W przyszłości w tych donicach będzie rosło pewnie co innego, ale narazie zamieszkały te cudne bratki

Cudowny zestawik, cudowny!
Zapraszam na balkon 14:19, 06 kwi 2013

Do góry
Przez ostatnie kilka dni bratki znalazły przytulisko w domu ze względu na warunki atmosferyczne. Dziś przestałam się z nimi pieścić i wyeksmitowałam na balkon - OSTATECZNIE!

A parafrazując piosenkę śpiewaną przez Elżbietę Jodłowską: A poza tym nic na balkonie się nie dzieje
ogrodoweimpresjejolki 14:12, 06 kwi 2013

Do góry
Właśnie wyeksmitowałam bratki na balkon i postanowiłam , że maja sobie radzić same
W domu zrobiły się "cieniasy" i listki straciły intensywność koloru ...

Jak udekorować ZIEMIANKĘ ? 14:03, 06 kwi 2013

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 14:02, 06 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
A ja Ci zostawię przetacznik ożankowy Piekne lilie..... moje w doniczkach w ilości dużej... kiedy i gdzie posadzę .... dobrze, że nie mam czasu myśleć nad tym problemem...

Aniu piekny ten przetacznik musze takiego poszukac bo bardzo lubie niebieski kolor w ogrodzie
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 13:27, 06 kwi 2013

Do góry
Jak już chyba widać drewno w moim ogródku jest dośc obecne
Do kompletu oprócz drewnianej ścieżki podestów w kąciku pod gruszą, jest tez jedna mała pergolka, dla clematisów.

Jeszcze bez pnączy, dopiero co stanęła w lipcu 2012. Posadziłam pod nią po 2 clematisy 'Polish spirit' z każdej strony. Szybko zaczęły kwitnąć, chociaz samo pnącze jeszcze takie nikłe.

I kwitły tak do końca sierpnia, a pojedyncze kwiaty były do późnej jesieni.
Ptasi Ogród 13:19, 06 kwi 2013

Do góry
mira napisał(a)
witam Cię Maćku - ciekawy ogród się zapowiada
na powitanie zdjęcie jakie udało mi się dziś zrobić z okna

Mirko to mógłby być idealny kandydat dla tej pani powyżej
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 13:12, 06 kwi 2013

Do góry
Ścieżka nie jest śliska po deszczu, może dlatego, że jest zrobiona z nieokorowanych desek.
Zamiast ścieżki można w trawniku wytyczyć taki szlak z kamienia albo drewnianych podestów, jak jest też u mnie:

Można też wytyczyć taką ścieżkę z pociętych bali drewnianych. Ja zrobiłam z nich obramówki wokół drzew.

Takie plasterki drewniane wyglądają też wspaniale w połączeniu z kamieniem.
Oczywiście beton w ogrodzie to ostateczność, ale czasem jest
Rododendronowy ogród II. 12:57, 06 kwi 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, słoneczko nasze! Chorobom mówimy nie! Jednak ogród daleko od domu, mimo, że kusi, na zdrowie wychodzi. Bo nie wybiega się do niego w kapciach i piżamie.
Zdrowia życzę! Mój błękit nieba Tobie wysyłam!

"Oprócz błękitnego nieba
nic mi dzisiaj nie potrzeba ..."

Pozdrawiam Haneczka i Bogdzieczka
Mój zielony, magiczny świat... :) 12:49, 06 kwi 2013

Do góry
No nikt nie odpowiedział jeszcze na konkurswoe pytanie z poprzedniego posta? hmmm...?

Dziś zrobiłem mały przegląd roślinek znajdujących się w piwnicznych czeluściach mojego domku, a więc sprawa przedstawia się następująco:

Fuksiajki

No i moja miłośc największa i dozgonna - HORTENSJE!!!!

Aż serce rośnie patrząc na te czasy

Słonko ładnie przygrzało na ten mój Ciechocinek równocześnie ładując mnie świeżą dawką wiosennej energii! Ale w ogródku wszystko jeszcze pomarznięte i częściowo pod śniegiem, więc złapałem starą ramę od lustra, rozłożyłem ją na części pierwsze:

Odczyściłem i złożyłem na nowo:

A teraz najmilsza część zabawy, czyli poszukiwanie fajnych serwetek na zrobienie na powyższej, zapomnianej już przez wszystko i wszystkich ramie decoupagu hihihi o efektach poinformuje niezwłocznie po ukończeniu pracy
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 12:35, 06 kwi 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Innym elementem działki, z którym trudno było się rozstać z przyczyn czysto technicznych to niezwykle solidna betonowa ścieżka biegnąca przez środek. Bardzo brzydka.

Lany beton na spora głębokość, a że nie usunęłam jej od razu, na etapie kiedy był już trawnik i sporo nasadzeń, jej usunięcie wiązałoby się ze strasznymi zniszczeniami. Wpadłam zatem na pomysł ścieżki 'góralskiej', zrobionej z nieokorowanych oszastów sosnowych. Taniutki materiał, zabezpieczony drewnochronem trochę poleży. Tu historia w obrazkach jak powstawała drewniana ścieżka. Dodam, że została wykonana własnoręcznie przeze mnie, jako że pila łańcuchowa to moje ulubione narzędzie ))

Kobieta z piłą łańcuchową zawsze robi wrażenie Ścieżka rzeczywiście wiele zyskała na wyglądzie. A jak się sprawuje taka ścieżka po deszczu? Czy nie jest śliska? Zastanawiam się czy w ogóle robić ścieżkę czy może dojście wprost z trawnika. Póki co mamy ścieżkę z płyt betonowych.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 12:35, 06 kwi 2013

Do góry
Widoczek nie wyszedł, świeci prosto w obiektyw, za to wpadające do sypialni promyczki wykorzystuje Eduś

Działeczka koło Muzeum 12:30, 06 kwi 2013

Do góry
Mąż dziś wziął się za burzenie starej chałupki - część z odzyskanego drewna pójdzie na budowę nowego kompostownika bo do tej pory leżał on sobie na pryźmie. Być może ida nam się jeszcze trochę drewna na coś przeznaczyć, chociaż zniszczone bardzo.

Ja natomiast zostałam przez Współmałżonka zaopatrzona w fachową lekturę

Szukam inspiracji i trochę łatwiej wyobrazić sobie przyszłą działkę.
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:30, 06 kwi 2013

Do góry
Sylwuś dla Ciebie promyczki dzisiejszego słońca i wygrzewający się w nich Edi

Niestety zdjęcia plenerowe nie wyszły, akurat świeci prosto w oczy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:25, 06 kwi 2013

Do góry

A na koniec angielskie czosnki

Ale pięknie !!!
Ogród ogrodniczki 12:22, 06 kwi 2013

Do góry
Musiałam przystrzyc nieco moją lawendę bo już wyciągała się i pączki kwiatowe zaczęła wypuszczać.

Rododendronowy ogród II. 12:10, 06 kwi 2013

Do góry
Bożenko, słoneczko nasze! Chorobom mówimy nie! Jednak ogród daleko od domu, mimo, że kusi, na zdrowie wychodzi. Bo nie wybiega się do niego w kapciach i piżamie.
Zdrowia życzę! Mój błękit nieba Tobie wysyłam!

ogrodoweimpresjejolki 11:50, 06 kwi 2013

Do góry
Słońce świeci

W słońcu wszystkie barwy sa jeszcze bardziej wyraziste

Realizacji planów na dziś Wam życzę
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:50, 06 kwi 2013

Do góry
Kasiek, dziękuję z wizytę i niezwykle romantyczny bukiet z aranżacją. Ta stara grusza to serce mojego ogrodu, lubie pod nia siedzieć.

Ewo, Ciebie także witam i zapraszam częściej.

Dodam może jeszcze trochę szczegółów o samej działce. Jest niemal kwadratowa, z dwóch stron, od zachodu i wschodu mam ogrody sąsiadów, od północy ścieżkę rowerową, a od południa wewnetrzną alejkę. Jest cicho i spokojnie.

Tak jak pisałam wcześniej elementy starej oranżerii wyznaczyły miejsce na budowę małego drewnianego domku, typowej letniej altanki. Stanęła już w sierpniu 2011 roku.

Innym elementem działki, z którym trudno było się rozstać z przyczyn czysto technicznych to niezwykle solidna betonowa ścieżka biegnąca przez środek. Bardzo brzydka.

Lany beton na spora głębokość, a że nie usunęłam jej od razu, na etapie kiedy był już trawnik i sporo nasadzeń, jej usunięcie wiązałoby się ze strasznymi zniszczeniami. Wpadłam zatem na pomysł ścieżki 'góralskiej', zrobionej z nieokorowanych oszastów sosnowych. Taniutki materiał, zabezpieczony drewnochronem trochę poleży. Tu historia w obrazkach jak powstawała drewniana ścieżka. Dodam, że została wykonana własnoręcznie przeze mnie, jako że pila łańcuchowa to moje ulubione narzędzie ))

I widok na jej odcinek w maju 2012 roku. Po lewej stronie odbijająca po zimie Pigwa, po prawej młodziutki Migdałek, w donicach Kanny do posadzenia i Celozja 'Caracas'.

Brązowienie iglaków 11:44, 06 kwi 2013

Do góry

witam. mam prośbę o pomoc, dziś zauważyłem na mojej tui donice czarne końcówki igieł. Co to może być?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies