Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiaty i ja - nierozłączna z nas para:) 17:57, 02 kwi 2013

Do góry
Asia!
Widzę, że wszyscy powoli wracają do poświątecznej rzeczywistości. Witam Cię serdecznie. Pogoda bez zmian, ale pogoda ducha dopisuje Pozdrawiam.

Dżdżownice kalifornijskie 17:53, 02 kwi 2013

Do góry
Dżdżownice kalifornijskie hoduję od 15 lat. Sprowadziłam je do kompostownika w celu uzyskania drogocennego biohumusu. Przyjęło się, że słysząc Biohumus mamy na myśli płynny nawóz, a biohumus to przecież również kompost koprolitowy, najprościej ujmując grudki kałowe. To nawóz powstający w wyniku przetrawienia substancji organicznej, czyli wszystkiego tego co składujemy w pryzmie kompostowej, przez dżdżownice kalifornijskie. To bardzo bogaty i jeśli tak można powiedzieć "inteligentny" nawóz. Zawiera, co dla ogrodnika jest bardzo ważne, żywe mikroorganizmy tak potrzebne do prawidłowego rozwoju i zdrowotności gleby a co za tym idzie dalej i roślin. Do celów handlowych jest pozyskiwany w specjalny sposób. My z mężem na własny użytek wypracowaliśmy sobie własny sposób. Do tego celu zaadaptowaliśmy stary betonowy silos służący poprzednim właścicielom do produkcji kiszonki dla zwierząt gospodarczych.

Podane wyżej wymiary dotyczą jednej pryzmy w kompostowniku, w powyższym kompostowniku znajdują się trzy takie pryzmy.

Mąż odpowiednio zabezpieczył dno kompostownika by spływający płyn nie przesiąkał w podłoże, wbudował w dno kompostownika dwa zbiorniki do których spływa ciecz będąca produktem "ubocznym" przy produkcji kompostu. Przy produkcji kompostu przy pomocy dżdżownicy kalifornijskiej potrzebna jest wysoka wilgotność, jeśli nie ma długo opadów deszczu kompost jest podlewany wodą deszczową, lub z własnej studni, nigdy wodociągową.

Po zapełnieniu zbiorników płyn przelewany jest do beczek i innych zamkniętych pojemników. Ważne- nigdy nie składujemy w pryzmie zarażonych czy chorych odpadów, te są palone. Nie składujemy też resztek roślin co do których jest podejrzenie, że są nasycone metalami ciężkimi. Biohumus w formie płynnej działa szybciej i szybciej można obserwować jego efekty niż kompostu. W sklepach można spotkać Biohumus różnych producentów, niestety w większości płyn sprzedawany w butelkach nie ma nic wspólnego z Biohumusem poza zabarwieniem. Producenci uzdatniają Biohumus składnikami mineralnymi wciskając nam jaki to dobroczynny wzbogacony nawóz nam dostarczają, tylko, że w takim nawozie nie ma życia, jeśli przed "uzdatnieniem" żyły w nim jakieś mikroorganizmy, to skutecznie przez owo "wzbogacanie" zostają zabite i w efekcie pod nazwą Biohumus mamy nawóz mineralny jakich wiele na półkach sklepowych.
Dżdżownice zimują w kompostowniku i nic im się nie dzieje, przy tak wysokiej i szerokiej pryzmie nie ma szans na całkowite jej przemarznięcie, tym bardziej, że dżdżownice wytwarzają dość wysoką temperaturę. Schodzą więc w głąb pryzmy i tam do wiosny spokojne przeżywają. W razie bardzo mroźnej i bezśnieżnej zimy dodatkowo pryzmy okrywamy słomą. Uprzedzając pytania, nie mam problemu z gryzoniami.
Ogrodowe zacisze 17:52, 02 kwi 2013

Do góry
A to jeszcze wspomnienie świąt Wszystkim serdecznie dziękuję za życzenia. Mam nadzieję, że spędziliście ten czas w spokojnej, rodzinnej atmosferze.

Wawrzynek wilcze łyko i hortensja - ma już kwiatki

Odmłodzone datury. Młode sadzonki: jedna dla mojej siostry, druga dla szwagra, a trzecia oczywiście dla mnie
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:45, 02 kwi 2013

Do góry
Tylko słońca jak na lekarstwo.
Całe szczęście, że dziś trochę poświeciło, to te moje badylki bez chlorofilu trochę się zazieleniły.

Jak ja z tym majdanem się wywlokę do ogrodu? Trzeba będzie transport organizować.
Ale najpierw kolejny rekonesans. Bałwany na osiedlu jeszcze nieźle się trzymają. Trzeba czekać.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:40, 02 kwi 2013

Do góry

agapant

gąszcz na fuksjowej doniczce
Ogrodowe zacisze 17:40, 02 kwi 2013

Do góry
Święta,święta i po świętach!
Czas wracać do rzeczywistości Wiosny jak nie było, tak nie ma. Śnieg, zimno i wietrznie.
Roślinki w domu rosną mi jak na drożdżach. Trochę mnie to martwi. Takie wyrośnięte będą dużo czasu potrzebowały, aby się zaaklimatyzować.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:39, 02 kwi 2013

Do góry
Cieszę się,że udało się kogoś rozweselić. Dziś na poprawę humoru do piwnicy zlazłam z pustymi słoikami.Na powrót, oczywiście pełne, a na dodatek bulwki mieczyków. Mus przejrzeć, co z nimi po 4 miesiącach.Niestety to, co miało przeczekać nawrót zimy, dostało listków i do życia się rwie.

lilie

siewka cisa wygrzebana miesiąc temu

Canna z nasionka
Mój 4 arowy azyl... 17:23, 02 kwi 2013

Do góry
gratuluję 500
Mazury i mój kawałek ziemi 17:19, 02 kwi 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Moja wiosna w garazu .

Łoł....ile ty tego masz,
ogródek w garażu się zrobił
Ja nic nie kupowałam, żeby nie kusiło,
i tak ta zima mi wystarczająco na nerwy działa, ale marzę już o takich zapasach roślinkowych jak u ciebie.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:18, 02 kwi 2013

Do góry
figa napisał(a)
Pogodnych i radosnych Świąt Wielkiejnocy

widok na mój ogród dziś rano - bałwankowi zostało już tylko jedno oko i guzik - to znak WIOSNA idzie

Bałwanek śliczny dzieciątko urocze ale proponuję Figo załozyć skarpetki bo ci nózki zmarzną Pozdrawiam serdecznie i wesoło
Igiełkowy ogródeczek 17:16, 02 kwi 2013

Do góry
U mnie w ogrodzie pojawiły się fioletowe krokusy, ale są bardzo nieśmiałe jeszcze, powinny kwitną po żółtych, a tymczasem mam te i te, ale oby dwa takie biedaczki w tym roku, potrzebują słonka a jego jak na lekarstwo.

Moje zmagania ogrodowe 17:11, 02 kwi 2013

Do góry
Trochę wiosny chociaż w domu
Kwiaty dla mojej siostry na jutrzejsze urodziny dostały oprawę z pepcowej skrzyneczki

moja mała ogrodniczka była ze mną w kwiaciarni i naciągnęła mnie na hiacynty do swojego pokoju

Pozdrawiam
Moje zmagania ogrodowe 17:07, 02 kwi 2013

Do góry
Witam!
Miro, ciepła i wiosny bardzo już brakuje

Wczorajsze ranek, dziś niby +5, ale jakiejś dużej poprawy nie ma

tuja rośnie na środku kwadrata zrobionego z podkładów, z lewej ciupkę wystaję turzyca jakby ktoś chciał rozpoznać

to wystające to rozchodnik okazały, z lewej itea, a pomiędzy tymi roślinami i murkiem jest jeszcze polbruk prowadzący do domu

zjeżdżalnia

Ogrodowe love story 17:06, 02 kwi 2013

Do góry
i na koniec jesień 2012

Ogrodowe love story 17:05, 02 kwi 2013

Do góry
wszyscy wiedzą co to za trawka?

i taka jesiennie
Ogrodowe love story 17:04, 02 kwi 2013

Do góry

barbulę kupiłam, a co tam

Ogrodowe love story 17:02, 02 kwi 2013

Do góry
brzózka się zagęściła

posadziłam trawki

i sedumki

Ogrodowe love story 16:56, 02 kwi 2013

Do góry
taka brzydula
różowa :/

Ogrodowe love story 16:54, 02 kwi 2013

Do góry
czy ja wspominałam, że nie lubię róż?
ale chyba one mnie lubią
to jest z podkładki róży, która przemarzła

a ta miała być różowa - jest żółta z lekko różowym brzegiem

Ogrodowe love story 16:50, 02 kwi 2013

Do góry
jak jest skoszona trawa, to ogródek od razu porządnieje

i jak krzaczory wykulkowane

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies