Ten zakątek z lustrem jest przy murku. Tam też ciągle kombinuję jakieś delikatne zmiany. Jesienią pozmieniałam trochę nasadzenia i w nowym sezonie znów widoczki będą troszkę inne. Niestety zrezygnowałam z rododendronów, bo męczyły się w mojej glebie, mimo zakwaszania, poza tym chyba podgryzł je karczownik, bo latem wyglądały bardzo biednie. Powędrowały w inne ręce, może odżyją???
Przed samą zmianą pogody na zimową ułożyłam też do lustra i drzwi w murze ceglane ścieżki zamiast trawiastych. Trawa słabo tam rosła z powodu braku nawadniania i ciągłych wędrówek kretów i nornic między rabatami ( tunele i kopce właśnie na tych ścieżkach) Jeszcze nie wszystko dopracowane i cegła nowa że starą trochę się jeszcze "gryzie", ale wszystko to kwestia czasu
W te puste kwadraciki układam kostkę granitową, by było nawiązanie do granitowych obrzeży innych rabat i placyku. Wiosną planuję też dodatkowy placyk z takiej kostki(jak fundusze pozwolą)
Dołączam do fanów jesiennego zdjęcia wybranego przez Agę. Spory fan club się utworzył.
A ta jesień jak się podoba? Dla mnie jak malowana. Czysta energia.
Zdecydowanie jesień piękniejsza od zimy. Brr.
Elisko, dobrze że już po przykrych wypadkach. Zdrowia życzę.
I Ty to wszystko na tej rabacie zmieściłaś?
Ta aktinidia to przy tym stożku, czy gdzie indziej?
Pytam bo miałam taka z zielonym liśćmi i mogę Ci napisać, że to mega mocne pnącze, gdybym miała porównać to równie mocne jak glicynia( wisteria), szybko rośnie wieloma pędami owija się mocno pędy drewnieją więc ten stożek zmiażdży dosłownie...
Ale na koniec sezonu kawał roboty zrobiłaś Ja mam jedną wielką rabatę w którą się wrąbał perz i już go mam w kolejnej też. Pasowałoby przekopać całość, ale co sezon odkładam bo wiem, że przekopię, kręgosłup zamorduję, rośliny odcierpią, a perz od nowa wlezie od sąsiada z ugoru i tak mi zarasta ją coraz bardziej mimo wyrywania( wiadomo, że nieskuteczne bo kłącza zostają w ziemi)
Madziu, ogród zjawiskowy. Te kolory jesieni, rudości, żółcie,brązy i jeszcze trochę zieleni.
Fotki z telefonu pokazuj częściej. Piękne.Piękny ogród i piękne fotki.
Wiolu, dosadziłam molinie, rozplenice, hakonki , bodziszki, rdesty, graba i coś tam jeszcze, by w przyszłym roku jesień była jeszcze piękniejsza
Wczorajszej nocy ciut więcej popruszyło śniegiem i trawa zamieniła się w ( prawie)biały dywanik...
Witaj zimo U Ciebie zameldowała się fantastycznie na fotkach. Gdzie mojej zimie do Twojej
Masz tę dyscyplinę kompozycyjną w ogrodzie, teraz to widać najlepiej pod tą białą pierzynką
Z góry dziękuję za pomoc przy identyfikacji drzewa - zdjęcie z dziś, Belgia więc cieplej, a ono czerwone i pełne liści. Zielone liście to te od dołu korony. Zdjęcie w deszczowy wieczór.
Nie wiem, czy dalej jesteś zainteresowana odpowiedzią, ale wyglądają na wykonane ze stali corten. Mam takie donice i dodatkowo obrzeża rabat z tego materiału - nie jest tanio, ale wyglądają wspaniale. Polecam witrynę cortena.pl - donice i nie tylko.
Pozdrawiam
Dziewczyny, super się było z Wami zobaczyć
Żałuję, że niektórym pkp pokrzyżowało plany (no chyba, że Sylwia dotarła już po moim wyjściu).
Łucjo, mam nadzieję, że z Tobą również uda się następnym razem.
Planowałam naciąć (po powrocie do domu) gałązek tui na nowy wianek, ale zaskoczył mnie pierwszy śnieg