Jest dość wysoka - dorasta do 3 m, ozdobą są zimozielone liście, lancetowate, charakterystycznie pomarszczone z meszkiem, kwitnie na przełomie maja i kwietnia na biało. Rośnie wolno i wymaga okrywania w mroźne zimy kiedy jest jeszcze młoda.
Ten okaz akurat w Holandii, ale w Warszawie rosną po drodze jak jadę pienne, kuliste ambrowce i nie marzną. A dla odmiany obok robinie Umbraculifera pomarzły jednostronnie od strony wiatru
Tak późno sieje się trawniki tylko wtedy kiedy się "musi".
Najpóźniej siałam trawnik pod koniec listopada, wzeszedł w grudniu, bo było ciepło i w moment się zazielenił, Wiosną było ok. Wystarczy że się zazieleni i przezimuje. Natomiast jeśli nie musisz, poczekaj z tym do wiosny.
Nasiona wschodzą nierównomiernie, mogą zdążyć wzejść tylko te gatunki co mają najkrótszy okres kiełkowania, a inne nie, więc trawnik będzie niepełnowartościowy, pozbawiony niektórych ważnych gatunków, które wpływają na jego wygląd i żywotność.
Trawa wiosną wschodzi gdy jest temp. powyżej 12 stopni.
To dobry pomysł. U mnie niektóre świerki są cięte pionowo i się pozagęszczały.
Stożek w dodatku taki wysoki będzie na pewno ładnei wyglądał okręcony 1000 lampek
Jedna komora jest dość niewygodna, bo nie bardzo jest jak go przerzucić do góry nogami, ale zawsze lepiej taki niż wcale.
Natomiat rafkowanie (przesiewanie) kompostu pozwala uzyskać ładny kompost, taki fajny do wsypywania w donice na wiosnę. Natomiast do zaprawiania dołków pod rośliny, można dawać nieprzesiany.
Przy składowaniu odpadków roślinnych na kompoście dobrze jest kawałki grubsze pociąć, rozdrobnić w rozdrabniarce do gałęzi, łęty ziemniaczane spalić i popiół wrzucić. Rozdbrobnione szybciej zostaną poddane działaniu mikroorganizmów glebowych.
Myślę, że będą rewelacyjne, ładnie się zagęszczą, a takie cienkie i wysokie rzeczywiście przypominają nieco cyprysy, ale nie taki był zamysł właścicieli (tak sądzę - nie pytałam, byłam zadowolona, że pozwolono mi fotki zrobić - w końcu "wtargnęłam" na cudzą działkę
Będę obserwować, główne gałęzie są dość mocno obcięte.
Wiesz co, to wspaniały pomysł, jest tylu ludzi dookoła, którzy są w potrzebie, tyle głodnych dzieci w Polsce
Ludzie, wrażliwi piękno ogrodowe są teoretycznie także wrażliwi na innych ludzi.
Ach jaka ta szarlotka wspaniałaMuszę gdzieś dzisiaj upolować jakąś,bo mi zrobiłaś smaka, ewentualnie serrrrnik
Na pierwszej stronie z reguły dajemy najładniejsze zdjęcia, w końcu to nasz wątek i możemy nadać mu indywidualną oprawę. Ja też zmieniałam kilkakrotnie więc Sebcia rozumiem
Danuś, szarlotka wygląda pysznie, a ja dzisiaj piekłam drożdżowe ale też z jabłkiem i cynamonem i właśnie mimo późnej pory ukroiłam sobie spory kawałek do lektury a co
Bardzo dziękuję Danusiu to Ty wyznaczasz kierunek i podnosisz poziom.Dzięki Ogrodowisku i nowym inspiracją sam nie zaznam spokoju nawet w zimie bo już mam nowe plany na pewne zmiany w moim ogrodzie i z tego się bardzo cieszę