Ogród Babci Jasi
19:51, 19 paź 2011
Przedwojenny materiał, jak to mówią
Fantastyczna osóbka !!! Przypomina mi moją babcię, taka energiczna i żywotna
Justi, nie uwierzysz ale właśnie poprzednią godzinę spędziłam na Twoim wątku od początku do końca. Koniec poszedł szybciej
1. Wielkiego cisa w żadnym wypadku nie tnij w sześcian. Pogrożę Ci tutaj Palcem no,no,no
Właśnie najlepiej jak kształty rabat kwadratowe ale wypełnienia kuliste. Proj. Ewy dobry był
2. Tulipany w bukszpanie tylko w pierwszym roku wyjdą, potem bukszpan musisz przyciąć i stworzy nieprzepuszczalną sieć gałązek
3.Co z tujką Danica - ona matowieje nic z niej już nie będzie, albo za mokro, albo za sucho, albo kopana i za słabe korzenie
4.Szersze rabaty przy siatce, gdzie są pęcherznice. Pęcherznice tnij nie w kule tylko w prostopadłościan
Babcia Jasia wybiera kawałki darni, no przecież nie może usiedzieć na miejscu
![]()
Danusiu a co jeszcze podobne do Gracillimusa?, (to sobie zapiszę w razie co, może się gdzieś natknę na coś)
Sztuka tworzenia pięknego ogrodu polega na wielkiej dyscyplinie. Jeśli się tego nauczysz, stworzysz piekny ogród. Jeśli nie - piękną kolekcję. A jeśli Ci całkiem nie wyjdzie - tylko kolekcję.
Przepraszam jak uraziłam dzień dobry Panie Bogusławie rozumiem że to Pan jest właścicielem tego ogrodu ? a ja zwróciłam się do Daniusi gdyż zasugerowałam się wątkiem formowania sosny który założyłą jak rozumiem w Twoim imieniu.
Mam nadzieję że się Pan nie gniewa)
pozdrawiam
Powiem jeszcze , że sprawdziły się w słońcu Lime Marmalade . Urosły bardzo szybko i słońce pomimo kapryśniej pogody nie zrobiło im krzywdy. Sprawdzają się na słońce w zamian za Citronelle.
Natomiast Citronelle super pracuje na swój wygląd w zacienionych miejscach pięknie je rozjaśniając
To taka moja dygresyjka jeszcze
Ale ogrodnik powinien znaleźć czas na odpoczynek, tylko trudno tak usiedzieć tylko patrząc... mus wyciągnąć rączkę i cosik poskubać...