Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Sylwii od początku :) 16:47, 19 paź 2011

Do góry
No to nie martw się Miałaś dużo begonii to nic dziwnego że teraz wydaje się pustawo.
Na Twoim miejscu nic bym teraz nie sadziła. Trudno.

A begonie dawałabym jako akcencik w całym ogrodzie gdzieniegdzie z wyczuciem tak jak to zrobiłam w
Ogrodzie w stylu angielskim

Wtedy jak zmarzną to nie widać pustych miejsc, bo to tylko skrawki.

Zdaje mi się lepiej nie łączyć begonii czerwonych i różowych obok siebie.
Ogród Sylwii od początku :) 16:35, 19 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Syla a może obsadź wiosną zgodnie z moim projektem?
Oczywiście zamieniając Citronellę na Lime Marmelade. Masz tu rośliny zimozielone.

Danusiu do tego podążam
Ogród Sylwii od początku :) 16:28, 19 paź 2011

Do góry
Syla a może obsadź wiosną zgodnie z moim projektem?
Oczywiście zamieniając Citronellę na Lime Marmelade. Masz tu rośliny zimozielone.

Ogród Bogusława 16:18, 19 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pochylam się nad każdym kwiatkiem, nawet chwastem w rowie. Dla mnie wszystkie kwiaty są urokliwe.
i za to Cię wszyscy kochają, czyż nie?
Ogród Grażki 16:16, 19 paź 2011

Do góry
grazka napisał(a)
Jeszcze do wiosny sporo czasu, ale można rozpocząć planowanie. Niedawno zaczęłam robić nową rabatę, wcześniej były tam sosny a przed nimi róże pnące ( widać to miejsce na zdjęciu z pieskiem). Sosny zrobiły się od dołu brzydkie więc podcięłam gałęzie, różom też nie było tam najlepiej, pomarzły w zimie i słabo odbiły.
Aktualnie z jednej strony bezpośrednio pod sosnami posadziłam malutkie choiny kanadyjskie, z drugiej obok sosen są świerki serbskie, przed nimi 3 hortensje Limelight i miskanty gracillimus. Z przodu 4 kulki bukszpanowe. Chciałabym jeszcze dosadzić klika kul z cisa, nie wiem co dać jako wypełnienie, coś żółtego?, żurawki raczej odpadają od południa jest tam słońce, myślałam o ilex crenata golden gem, ale może ktoś ma inne pomyły?. Jakoś ta rabata mi nie pasuje.

Gałęzie leżą tam jako zabezpieczenie bukszpanów przed psem.

Ależ oczywiście, że pasuje
Żółte posadź wrzośce odmianę Golden Starlet, a sosny trzeba ładniej podciąć żeby nie było sęków - po pniu.
Więcej hortensji pod sosnami.

Ogród Bogusława 16:12, 19 paź 2011

Do góry
Pochylam się nad każdym kwiatkiem, nawet chwastem w rowie. Dla mnie wszystkie kwiaty są urokliwe.
Ogród Babci Jasi 15:38, 19 paź 2011

Do góry
Joku napisał(a)

Danusiu, co robisz z murawą? Wyrzucasz, przekopujesz korzeniami do góry? Nie wydaje mi się żeby ziemi brakowało jak po usunięciu wierzchniej warstwy.

Jolu. Tę część najbliżej brzegu odwracam pochyło, aby powstał kant. Pozostały trawnik zasypałam ziemią wydobytą z kopania dołów pod rośliny.

Aniu, szkoda, że nie dojechałaś
Miniaturowy ogródek 14:43, 19 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Czekamy na fotki, a ja osobiscie najbardziej na żurawki

Danusiu, odnośnie żurawek. Co robić z tymi w doniczkach na zimę? Zabezpieczać jakoś, schować do garażu czy jak hosty pod murek i tyle?
Miniaturowy ogródek 12:39, 19 paź 2011

Do góry
Czekamy na fotki, a ja osobiscie najbardziej na żurawki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:38, 19 paź 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
Też pomyślałam że lepiej będzie gęsty dywan z konwalników . I zgadzam się że Carex morrowi Ice Dance byłby lepszy. dla mnie też może być Carex morrowi Variegata ( chyba łatwiejszy do dostania), choć ma mniej wyraźny pasek ( ja akurat tak lubię) Pisałaś jednak że tam bardzo przypala słońce, a carexy morrowi są do półcienia i cienia. Wiem od szkółkarzy że udają się tez na słońcu, jednak przy większej ilości wody. Trzeba żebyś wzieła to pod uwagę.
Wrzucę Ci jeszcze 1 gatunek żebyś nie miała za łatwo- Carex 'The Beatles'- na słońce. Jest zielony i ma ślicznie nieuporządkowaną czuprynę:

No to ja odbiję piłeczkę i zaproponuję Carex elata ‘Aurea’, będzie bardzo filigranowo, ale jednocześnie mocna, żółta barwa i kontrast dla czarnego konwalnika No i lubi słońce.

Ta Twoja powyżej także dobra jest.

Carex elata ‘Aurea’

Ogród gdzie wszystko jest prowadzone w formie bonsai 12:27, 19 paź 2011

Do góry
Najlepszy jest cis (także najdroższy) dla mnie jedyny gatunek iglasty. Uwielbiam cisy.

Sosna

Ogród gdzie wszystko jest prowadzone w formie bonsai 12:23, 19 paź 2011

Do góry
moni napisał(a)

Magnolii nie można bo nie lubi cięcia.

to jakie drzewa i krzewy liściaste i iglaste można prowadzić w formie bonsai( nie za małych tylko naturalnego pokroju w gruncie nie w donicach)

Odpowiedź w książce Kaisog, a tak naprędce wymienię:
- iglaste : cis, sosna, modrzew
- liściaste : grab, buk, klon

Feng Shui w ogrodzie 12:17, 19 paź 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Zaczęłam się zastanawiać czy w Chinach lub Japoni są ludzie, którzy marzą żeby mieć ogródek w stylu europejskim (np. angielskie rabaty w stylu Gertrude Jekyll). Pewnie tak.

Tak Jolu, jak najbardziej. Często w angielskich programach o ogrodach pojawiają się takie tematy. Np Japończycy w Japonii mają ogród na wskroś w stylu angielskim.
Ogród z lustrem 12:06, 19 paź 2011

Do góry
Jutro czwartek, może podjedziemy na małą konserwację???
Ogród z lustrem 12:04, 19 paź 2011

Do góry
popcarol napisał(a)
Eee, chyba nie, wyglądają jak nówki ledwo z folii wyjęte
pozdrawiam!

PS dzisiaj żadnych fotek? buu

Dzisiaj do mojego ogrodu przyjeżdża właściciel ogrodu z lustrem...będzie się działo

Dowiem się o drzwi i o etap zaawansowania muru
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:02, 19 paź 2011

Do góry
Poczytaj o tym w wątku Zimowanie bukszpanów w donicach
Ogród Dominiki 10:13, 19 paź 2011

Do góry
Jesteśmy z Wiesią u Ciebie dziś rankiem i pozdrawiamy. Cudowny ogród poprawił nam humor dżdżystym porankiem. Cudownie
Ogród zmyślony 09:51, 19 paź 2011

Do góry
myszorek napisał(a)

Z tymi bukszpanami to chyba jakaś zmyłka... Myszorek ..ja nic nie wiem

no zmyła, a jakże
Tak mi się tylko jakoś ubzdurało, że zawsze w żwirku coś "rozrzucasz"

hihihi figlarka
Ogród zmyślony 09:43, 19 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

no zmyła, a jakże
Tak mi się tylko jakoś ubzdurało, że zawsze w żwirku coś "rozrzucasz"
Ogród zmyślony 09:06, 19 paź 2011

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies