Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miniaturowy ogródek

Miniaturowy ogródek

marzena 21:40, 01 paź 2011

bardzo ładne kompozycje zrobiłaś
justi 21:43, 01 paź 2011

Ślicznie się komponują te żurawki.
Gardenarium 20:55, 02 paź 2011

Ładnie, idzie ku lepszemu Znaczy troszku się przydałam z wizytą?

Instagram Ogrodowiska
shrekol 07:27, 10 paź 2011

Gabik czyżbyś likwidowała trawnik i czasu nie masz
GabiK 12:33, 19 paź 2011

Witajcie, długo mnie nie było, bo 2 tyg. urlopu, a i ostatni tydzień przed urlopem zakręcony.
Zdecydowaliśmy się na wyjazd trzy dni przed terminem, to w pracy trzeba było "na wariata" wszystko porządkować. Przez to nie zostawiłam wielu wrześniowych zdjęć, które zamierzałam wrzucić przed wyjazdem.

Byliśmy w Maroku, pięknie, ciepło, ale wyjątkowo nieciekawa roślinność. Na trasie tylko palmy i palmy, przy hotelach też nic ciekawego. trawniki paskudne - podlewają w środku dnia w 30 stopniach, z ręki.

Wyjeżdżaliśmy w piątek 30.09. o 14, a jeszcze o 13 trawnik było koszony i nawożony jesiennie. Odwdzięczył się. Zostawiliśmy podlewanie co drugi dzień 30 min. i trawa jest piękna. Nawet w miejscach, gdzie ją wycięłam przy robieniu kantów i położyłam do góry nogami, wciąż rośnie i jest zielona. Żadna inna roślina też nie zwiędła. To mnie z kolei trochę martwi, że one się tak dobrze bez podlewania trzymają. Wygnije mi to wszystko zimą, jak nic.
Trudno, na razie podziwiam, to co jest. Większość żurawek pięknie się rozrosła. zwłaszcza Southern Comfort, Georgia Peach i Caramel.
Trawy kwitną, wsadzony w pośpiechu przed wyjściem na lotnisko miskant Little Zebra jakby się rozrósł i ogólnie jest całkiem ładnie. Carex Green Phenix przed hortensjami też zgęstniał i powiewa.

Z soboty na niedzielę był przymrozek i hortensjom zbrązowiały kwiaty, a funkiom liście oklapły i zrobiły się takie prawie przezroczyste.

Zdjęcia zaległe i świeże będą w następnych dniach.
Gardenarium 12:39, 19 paź 2011

Czekamy na fotki, a ja osobiscie najbardziej na żurawki

Instagram Ogrodowiska
hanka_andrus 13:21, 19 paź 2011

A ja na trawki......
popcorn 14:20, 19 paź 2011

Tez czekam
Pszczelarnia 14:30, 19 paź 2011

Witaj! Przywędrowałam tutaj. Powiem, że bardzo mi się podoba. Ogródek mały a różnorodny w kształtach liści i kolorach. Wesoły, bardzo radosny.
A czytając wszystkie wpisy na Twoim wątku podszkoliłam się co do żyzności, PH, zasadowości (nigdy się tym tak bardzo nie przejmowałam, bo u mnie wszędzie klasa VIA na kamieniach i glinie lub żwirze).
Ale dodam, że teraz już pracuję na tonach kompostu i przerobionego obornika. Kiedyś używałam obornika tylko do warzyw co 2 lata.

Mam pytanie, jak to jest z głębokością żyznego podłoża? Rozumiem, że drzewa potrzebują głęboko ale krzewy, byliny i kwiaty? Jak głęboko wymieniałaś ziemię pod sadzenie?

Ogródek naprawdę fajny. Żurawki zachwycają, a do tego dobrze skatalogowane . I chwali się rozsądny dobór roślin!
abiko 14:43, 19 paź 2011

gardenarium napisał(a)
Czekamy na fotki, a ja osobiscie najbardziej na żurawki

Danusiu, odnośnie żurawek. Co robić z tymi w doniczkach na zimę? Zabezpieczać jakoś, schować do garażu czy jak hosty pod murek i tyle?