Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 08:14, 09 mar 2013

Do góry
Dzięki Haniu ----a co tam znowu coś dorzucę
Działka wkoło Lubczyka :) 07:44, 09 mar 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
to są moje ostatnie szkice! cały czas myślę i kombinuję, ale potrzebuję raczej pomocy znawcy! sama nic nie wykombinuję, a zaraz będzie czas zakupów i znając życie, pokupuję to, czego nie trzeba

ale cały czas to wersja robocza i pewnie jeszcze niejedno się tu zmieni!
nawet teraz już kombinuję, że może zamiast tych dwóch brzuszków od strony sąsiada nie zrobić jednego, a większego?
może kompost schować za drewutnią, a może gdzieś przy wejściu?
chodnik przy wejściu chyba za duży mi wyszedł, bo zamiast kwiatów będę mieć beton
a ile muszę zostawić metrów od płota, żeby porobić takie warstwowe nasadzenia?
tyle pytań, niewiadomych! kto mi pomoże?

Kasiu patrzę na Twoją działkę i powiem Ci że ja zaczełam zagospodarowanie działki od sadzenia iglaków wkoło ogrodzenia bo to mnieć będziesz a i to najdroższe bo ilość spora jak już będą iglaki
(ja mam szmaragd i żywotnik zachodni z żółtymi łuskami on jest na zmianę sadzony)jak będzie to reszta jakos pujdzie koło iglaków możesz hortensje trawy itd no wiesz rabaty porobic a jak będzie taras to wkoło tarasu rabata .Pozdrawiam
Mój jesienny ogród 07:30, 09 mar 2013

Do góry
Witajcie
Haniu, dobrze że mrozu nie było, ja o pogodzie za dużo nie piszę gdyż u mnie takich wariacji nie ma, tu codziennie prawie tak samo. Dziś do południa w chmurze ale słońca później nie było.
Widzę coraz więcej wiosny, tu chyba też bo ulice zaczęli myć.
Agnieszko, co ja poradzę że tu tak pięknie, nie zostaje mi nic innego jak fotki robić
Bogdziu, droga przepięknie się wije i widoki z niej przednie ale zimą trochę niebezpieczna. Powiem że zwierzyny jest dużo, codziennie można coś ujrzeć bez żadnego wysiłku. Bardzo dużo jest ptaków drapieżnych.
Adom, wstawiam na ile mi czas pozwala, trochę mi to czasu zajmuje a po pracy za dużo go nie zostaje ale staram się jak mogę, poza tym witam nową twarz.
Anito, powiem że zwierzęta prawie wcale się tu nie boją, sarny stały i patrzyły się na mnie a ja 10 m od nich w samochodzie.
Aniu, bizony hodowlane ale reszta już nie. Podobno jest tu dużo susłów, może uda mi się pokazać wam. Dzięki za widoczek wiosenny.
Dziś pokażę wam góry, które 10 lat temu doszczętnie strawił ogromny pożar. Spaliło się też dużo domów.
Pokażę link do pożaru. http://www.youtube.com/watch?v=MVp80WCU-mY
Widać jeszcze kikuty spalonych drzew.

Nelumbo - lotos 07:10, 09 mar 2013

Do góry
Nic im się nie pokręciło, a raczej mi, dlatego tym bardziej dzięki za uwagę.
Wiemy już że kiełkuje w miejscu dołka, od strony przetarcia, w punkcie najmniejszego oporu - natury nie oszuka.
Przemek zostałeś lotosowo zaszczepiony
Fajnie ci kiełkują, wstaw je do słoika i czekaj aż puszczą listki na powierzchnie wody i mały pęczek korzeni (tak jak na moim zdjęciu). Następnie delikatnie wetknij do żyznej i ciężkiej gleby, zalej ją kilkoma cm wody. Jeszcze w tym samym sezonie zaczną tworzyć się kłącza i węzły krzewienia.

A moje tegoroczne wyglądają tak. Tylko, że te widoczne na fotkach niżej, to nadzieja polskich stawów - lotosy Komarowa w Polsce. I też kiełkują od małego wgłębienia.

Ogród - Niekończąca się Opowieść 06:51, 09 mar 2013

Do góry
Witam po dluzszej przerwie.
Moj ogród wciagu tych 2 lat przeszedł wielką zmianę , stare drzewa zostały usuniete - z przyczyn technicznych, czyli zagrażały domowi, a te przed domem usubeliśmy, bo to tez stare kruche wierzby a poza tym na własną reke postanowilismy sie troche zabezpieczyc przed powodzią, więc cały teren przed domem został podniesiony a do tego usypany został wał.....
Tył domu podobnie wygladał, ale trawa juz jest wszędzie a za domem jest juz i rabata i warzywnik i sad i 2 żywopłoty, no i troche zasadzonych nowych drzew
Pogoda dzis okropna ale postaram się zrobić kilka bierzących zdjęć
Tak więc zaczynam od nowa i bede potrzebowała Waszej pomocy
Mazury i mój kawałek ziemi 06:40, 09 mar 2013

Do góry
Alikia napisał(a)
Ewo takie coś mi przyszło do głowy....
są bukszpany ale jakoś do nich mi nie pasowały hosty...

to tylko propozycja, zawsze coś można zmienić wg. własnych upodobań

Ta rabatka ma ok. 60 cm szerokości, jak roślinki podrosną może być problem. To wysokie to cyprys nutkajski pendula? Po 10 latach dorasta do ok. 3 m szerokości
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 01:45, 09 mar 2013

Do góry
Gile chyba bardzo lubia nasiona pęcherznicy,nie widziałm ich na innej roślinie,ani przy karmniku , przylatywały kilkakrotnie i zawsze na pęcherznicy się stołowały:

z dedykacją dla Bożenki

Mój kawałek raju II 01:42, 09 mar 2013

Do góry
No i na koniec miłego dnia wszystkim naszym kobietkom zostawiam kwiatki
Mój jesienny ogród 01:39, 09 mar 2013

Do góry
Robert dzięki za piękną kolejną relację za widoki, ptaki i zwierzęta czy te bizony to dzikie czy hodowlane?orły piękne zostawiam Ci nasze przebiśniegi

a jak nie chcesz to nie wracaj
Działka wkoło Lubczyka :) 23:37, 08 mar 2013

Do góry
grazyna napisał(a)

buziaki zostawiam, ciepłe i serdeczne

oczywiście buziaczki i pozdrowienia odwzajemniam
Moja działka. 23:35, 08 mar 2013

Do góry
Dziękuję za dzwoneczki Swoimi się rewanżuję

Po kwitnieniu wsadziłam do gruntu, ale biały jakiś mizerny nie wiem czy w tym roku się pojawi ...

Planowanie w Wyżełkowie 23:24, 08 mar 2013

Do góry
Jabeska napisał(a)
Planowanie chyba kiepsko mi wyszło, bo w realu to nie wygląda tak jak na papierze i chyba jest źle. Jdnk planowanie nie jest moją mocną stroną, i dalej nie wiem jak zagospodarować tą rabatę wokół pergoli. Latem panuje tam chaos

Zaplanować nic sensownego to ja za bardzo tutaj nic nie potrafię ale napiszę jak odbieram to miejsce. Pomysł jest przedni - bo fajna wychodzi z tego altana - od środkowej strony. Z zewnątrz dla mnie jest takie wrażenie że to wszystko się zlewa w jedną masę jednakowej zieleni. Co prawda powojniki kwitną ale nie cały czas a poza tym one idą do góry a przód rabatki tam gdzie buksiki i fiołki jest cały jednakowo zielony (choć fiolki muszą wyglądać prześlicznie jak kwitną w takiej masie) Moze przydałoby się to trochę zróżnicować kolorystycznie (ale nie kwiaty tylko różne kolory zieleni, czy niekoniecznie zieleni) i uformować...Ponieważ powojniki stanowią już taki element dość luźny to tą rabatkę zrobić bardziej uporządkowaną.
Nie pamiętam już ile masz tam tych powojników - choć czytałam o tym. A ten na środku wypadł Ci?
Na razie tylko tyle mogę - wiem, że wiele nie pomogłam ale może coś Ci zaświta...
ps. ale kuleczki to z tych buksików masz wzorcowe - jak piłeczki okrąglutkie
Jurajski Ogród 23:23, 08 mar 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
3 lata póżniej

Oj bardzo, bardzo podoba mi się to "3 lata później" i nie tylko to
Mazury i mój kawałek ziemi 23:17, 08 mar 2013

Do góry
Ewo takie coś mi przyszło do głowy....
są bukszpany ale jakoś do nich mi nie pasowały hosty...

to tylko propozycja, zawsze coś można zmienić wg. własnych upodobań
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:16, 08 mar 2013

Do góry
wycztałam, ze dziś jest wg faz księzyca dobry dziś na sianie rzodkiewki - to wysiałam bo zaczynam eksperymentować warzywniczo hehe i chcę mieć rzodkiewkę na święta - ale nie wiem czy dobrze zrobiłam bo zostawiłam skrzynkę na stoliku - przykryłam pudełkami , jutro jeszcze jakoś zabezpieczę

tak posialam ale też nie wiem czy dobrze

Mały ogródek Andzi 23:16, 08 mar 2013

Do góry
Może wstawię cały plan działki. Będzie lepiej widać. Generalnie te rabaty po bokach działki są, ale wszystko do przesadzenia. natomiast ten przedogródek i koło tarasu do zrobienia od nowa, te rośliny większe typu thuja, bukszpany wolałabym zostawić na swoim miejscu.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:10, 08 mar 2013

Do góry

nie wiem czy to dobrze, że te się tak wyrwały

no i jedziemy ponownie do garażu czekać na lepsze czasy

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:05, 08 mar 2013

Do góry
skoro się nie dało dziś grzebac w ziemi więc załadowałam zabawki i nowe zakupy i pojechałam do mojej pracowni

własnie dostałam moje lilie trąbkowe, botaniczne i martagony - trzeba przyznać że cenny towar więc się zabralam do zabezpieczenia moich skarbów

Jurajski Ogród 23:05, 08 mar 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Lawendowe klimaty

Kupowalaś sadzonki czy masz ją z własnego wysiewu?
Zapatrzyłam się na amen
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 08 mar 2013

Do góry
mam takie cudeńka na bukszpanie i nie wiem co to jest

a tak jest jak się na zimę nie zabezpieczy jak należy to potem płacz

to już różowe kitki na tawlinie

mahonia ma już piękne pąki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies