Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:42, 28 kwi 2013

O tak, we wszystkich pięciu razem, jakby je złożyć to tak, bo one mają 4 m na 1,20-30 każda..
Zobaczysz że fajnie warzywa w takich skrzyniach rosną. Pokazywałaś je u siebie? Bo nie znalazłam. Co w nich będziesz miała? U mnie w tej zasianej jest klasyka gatunku; różne sałaty, rukola, dymka biała, marchewka, pietruszka naciowa, pory, selery korzeniowe, koper sam się wysieje, czyli prawie wszystko co potrzebne do rosołu albo jarzynówki latem. Będą jeszcze naciowe buraczki.
Bogdzia 22:57, 28 kwi 2013

Gabriela napisał(a)
Bogdziu, powojnika montana rubra widziałam niesamowitego w ogrodzie na murach w Le Bois de Moutiers w Normandii i czytałam że on u nas przemarza, a że kwitnie na zeszłorocznych pędach, bo wcześnie na wiosnę, to i rzadko kwitnie. Skoro piszesz że u Ciebie kwitł, no to poweselałam. Pójdzie na ażurową altanę, bo tam dopiero w czerwcu zacznie się dziać ( róże).

Aniu, studia teraz może skończyć każdy, stąd ten efekt. A jak ktoś już skończył, robi się bardziej ambitny, przynajmniej na początku. Ta pani co miała przyjść, żadnych studiów nie skończyła i pewnie stać ją na to, żeby przebierać w ofertach pracy.

Wiem że wszedzie tak piszą że przemarza ale myślę że jeśli będzie w osłoniętym miejscu to będzie rósł , u mnie był ogromny, a przeciez u mnie zimno większe niz u ciebie i rósł przed wejściem do domu wsparty o kolumny domu.Własciwie to były dwa bo na każedej kolumnie Nie jest to miejsce szczególnie osłonięte i wystawione na zachodnie wiatry. Mam gdzieś jego zdjecia ale na filmach , może wpadna mi w ręce to pokaże.
Madzenka 23:07, 28 kwi 2013

Gabriela napisał(a)
O tak, we wszystkich pięciu razem, jakby je złożyć to tak, bo one mają 4 m na 1,20-30 każda..
Zobaczysz że fajnie warzywa w takich skrzyniach rosną. Pokazywałaś je u siebie? Bo nie znalazłam. Co w nich będziesz miała? U mnie w tej zasianej jest klasyka gatunku; różne sałaty, rukola, dymka biała, marchewka, pietruszka naciowa, pory, selery korzeniowe, koper sam się wysieje, czyli prawie wszystko co potrzebne do rosołu albo jarzynówki latem. Będą jeszcze naciowe buraczki.

Niepokazywalm bo moje rosną w tzw bajzlowni.... Czyli mydło i powidło... Ktorego nie pokazuję... Czekam aż żywopłoty zasłaniające urosną....
barbara_kraj... 23:24, 28 kwi 2013

No, wreszcie zdjęcia obejrzałam
Jeśli ten ciemiernik, który od Ciebie, Gabrysiu, dostałam ma być taki, jak ten biały, to z głową w chmurach chodzić będę
I nie narzekaj, że zwykłe rośliny posiadasz, bo rarytasów masz sporo. A sadzić takie, które po sezonie wypadną, to byłoby czyste marnotrawstwo.
Gabriela 23:29, 28 kwi 2013

Basiu, te siewki które masz, to właśnie dzieci tamtego białego, innego nie mam, więc na niespodzianki krzyżówkowe nie ma co liczyć
Co do rarytasów, masz rację, idę na razie w ilości do wypełnienia, na rzadkości przyjdzie czas, jak u Dzidki, czy u Ciebie, bo wy już macie ogrody, a ja ciągle gdzieś zaczynam od nowa nowy ogród.
Mala_Mi 23:42, 28 kwi 2013

Oj tak z jednej strony fajnie duży ogród, a z drugiej........ jak zwykle coś za coś
Powojnikowi kibicuję
Acha za moją baleriną tulipkami rosną liliowce Przesadzam w nowe miesce, bo w starym mi atakują trawnik M-a.. i sie denerwuje
Poziomka 13:32, 29 kwi 2013

Wiosna panie sierżancie - jak zwykle u Ciebie wcześniejsza - mój powojnik od Bogdzi ma dopiero 5cm wysokości.
Sasanki cudne i kompozycja z nimi również.
Z kalin będziesz zadowolona - to damy - uperfumowane Angielki i Japonka strojna w białą koronkowę suknię.
Ja lubię pospolite rośliny (szczególnie gdy występują w większych skupiskach) i złego słowa nie pozwolę na nie powiedzieć.
Twój ogród jest już widowiskowy, a z roku na rok nabiera dojrzałości jak dobre wino.
Aleja z kwitnącymi lipami zakończona ławeczką marzenie.
Pozdrawiam wiosennie Jasia
Milka 15:26, 29 kwi 2013

Obejrzałam, cudownie a piwonia to jakiś gigant! bergenia cudownie w takiej kwitnącej masie wyglada
Bogdzia 21:16, 29 kwi 2013

Gabrysiu znalazłam dziś zdjęcie tych powojników ale nie są tu takie duże jak były potem bo to zdjęcie z pierwszego ich roku (były sadzone prawie jesienią rok wcześniej). Zdjęcie kiepskie bo nie umiem chyba dobrze zeskanowac ale jakieś pojęcie daje.Może jeszcze znaję z późniejszych lat.

Dzidka 21:32, 01 maj 2013

Ale dałaś czadu Tak pięknie się wszystko rozrasta.

Gabriela napisał(a)

No więc kalinka, kalinka, kalinka maja

Nawet kalina kwitnie. Moja jeszcze w pączkach.

Gabriela napisał(a)

"Ściana lasu" z kalinami,

Może jeszcze dasz się namówić na kalinę 'Watanabe'. Będzie kwitła aż do zimy.