Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

ZbigniewG 21:28, 01 maj 2013

Dzidka napisał(a)
Czerwone tulipany zawsze kojarzą mi się z dzisiejszym dniem.

Dzidka ale to nie są te pierwszomajowe , z sentymentu trzymam ich kilka sztuk ale w tym roku kwitną już późniejsze a te nie
barbara_kraj... 21:34, 01 maj 2013

Ogólnie dostępne goździki też były w modzie Ale tulipany oznajmiały wiosnę!
Dzidka 21:41, 01 maj 2013

ZbigniewG napisał(a)

Dzidka ale to nie są te pierwszomajowe , z sentymentu trzymam ich kilka sztuk ale w tym roku kwitną już późniejsze a te nie

U sąsiada i u mnie są A inne też nie zawiodły.
Ale z narcyzami nie jest już tak . A i psi ząb łaskawie zakwitł jednym kwiatem.

Coś dzisiaj mam utrudnione wgrywanie zdjęć. I nie tylko. Trudno też wejść na stronę.
Bogdzia 22:59, 01 maj 2013

Tak są dziś duże problemy.Ja też cierpliwosc tracę. Psiząb za to jakie dorodne ma liście.
anna_g 14:26, 02 maj 2013

Dzidko przyszłam do Ciebie z rewizytą i ... jejku Dzidka - byłaś u mnie a ja nie wiedziałam, że mnie taka osobistość odwiedziła... Dzidka ja Ciebie nie przywitałam należnie o wybaczenie proszę... Artykuł poczytałam o Twoim ogrodzie, obejrzałam 20 stronek twojego wątku - 188 nie dam rady zapewne, pismo obrazkowe pooglądałam, grzywkę przyczesałam, krawacić założyłam i garniturek i z kfiatuchem w łapce przyszłam się przywitać u Ciebie i obcasikami stuknąć jak należy
Dzidko - pięknie masz - ja nie ogarnęłabym takiej mnogości w ogrodzie... podziwiam Cię i twoją artystyczną duszę Wszystkiego dobrego i zapraszam do mnie - choc co mogę Ci pokazać przy Twoim ogrodzie... ale i tak zapraszam... a teraz ten kwiatuch dla Ciebie w ramach godnego przywitania się z wytrawną i artystyczną ogrodniczką (w łapce sciskałam - mam nadzieję, że nie połamał się co prawda dzisiaj już 2 maja ale ...

piszę sobie żartobliwie, ale naprawdę zrobiłaś na mnie i Ty i Twój ogród duże wrażenie
Tamaryszek 16:12, 02 maj 2013

Witaj Dzidko! Twój ogród jest wspaniały, ma niesamowity klimat. Uwielbiam taką bujność i swobodę w ogrodzie. Widać, że się lubicie - Ty i Twoje rośliny.
Pokazałaś dorodny okaz epimedium ( rubrum?) - powiedz, czy przycinasz go wiosną? Zawsze mam wątpliwości.
A czy masz jakąś radę na kwitnienie szachownicy? Moje już drugi rok mają tylko liście.
Dzidka 22:21, 07 maj 2013

Aniu, aż się biję cytować. Takie peany.
A ja speszona nieboga nie wiem co odpisać. Jeśli choć w części odebrałaś tak mój ogród, to sprawiłaś mi wielką radość.
I też mam dla Ciebie kwiatek Jabłoń purpurowa 'Royalty'.

Tamaryszku, jeśli klimat mojego ogrodu jest Ci bliski, to zapraszam ponownie.
Epimedium rubrum przycinam wczesną wiosną do poziomu gruntu. Choć wygląda na roślinę delikatną , to bez obawy można go dzielić.
Szachownica niezbyt lubi zmianę miejsca. Ponadto moje po poprzednich zimach znacznie słabiej kwitną.
Może w tym tkwi przyczyna ?
I dla Ciebie również kwiatek. Niestety nie mam na działce strumyka i czeremcha "Colorata" nie pochyla się nad wodą.

AgnieszkaW 22:29, 07 maj 2013

Witaj Dzidko. Zainteresowała mnie czeremcha Colorata. Znałam ją wcześniej, ale tylko z katalogu, a teraz widzę u Ciebie. Jest piekna. Napisz proszę, jakie stanowiska najlepiej jej odpowiadają u ciebie (sucho, mokro, umiarkowanie, gleba zasadowa czy bardziej kwaśna). U ciebie bardzo ładnie wygląda, dlatego pytam. A czy pachnie, jak te białe czeremchy? Serdecznie Cię pozdrawiam
Dzidka 22:33, 07 maj 2013

To ubiegłoroczny nabytek, ale sprawuje się bardzo fajnie.
Posadziłam ją w okresowo podmokłym terenie i widocznie jej to odpowiada, bo przyrosła znacząco.
A zapach ? Jutro sprawdzę .
AgnieszkaW 22:54, 07 maj 2013

Dziękuję za odpowiedź, ciekawe, jak długo będzie kwitła.