Ja tez jeszcze nie zbierałam nasionek, ale myślę, że już niedługo, może trzeba uciąć związać taką wiązkę, powiesić i suszyć nad miseczką i może się coś usypie
Trzmieliny posadzone teraz nie wiem w jakiej odległości posadzić lawende tak aby się wylewala. szerokość rabaty to 40 cm. Czy dac dwie pośrodku czy jedna i co 40 cm? Proszę o podpowiedzi
Stipa cudownie u Ciebie wygląda . Cały czas się zastanawiam, jak się dobrać do nasion. Kilka razy sprawdzałam, czy sypią się nasiona i nic. Nie mam zielonego pojęcia jak i kiedy się je zbiera?
Ogród piękny i szkoda byłoby nie wykorzystać takiego pleneru
Stipa z tej rabaty była sadzona w marcu ; kupilam ja w Obi była malutka a po posadzeniu sypneło sniegiem ...zawsze pod roslinki staram sie spdolki sypac compostu i torfu i innych smakowitosci i powiem Ci ze co jak co ale czosnki i stipy lubia moja ziemie cieszy mnie to ogromnie
Zapuściłam szybkiego żurawia do albumu, ale tam jest dużo fotek. Pooglądam sobie fotki Robaczka zimą.... z miłą chęcią, a teraz najchętniej oglądam w wolnym czasie swoje widoczki, z nosem przy ziemi, bo obrobić trzeba Widoczki może nie tak piękne jak Robaczka, ale maja jedną wielką zaletę... są moje
Stipa jest piękna, ale jak przekwita to wygląda strasznie.. i wydłubywać ją z jeżówek bym nie chciała. W tym roku jak przekwitnie to wytnę całą stipę....
Ale na chwilę gdy jedno i drugie jest w swoim okresie świetności..to połączenie jest zjawiskowe. Połączenie białych jeżówek chyba z aminkiem też fajne
szałwia oszalała! był moment że kwiatostany zaczeły przekwitac i zabrałąm sie za cięcie, chciałm to zrobic jednym machnięciem a patrze że musze kazdy kwiatostan po kolei bo u dołu miały rozgałęzienia i juz zalążki nowych i musiałm na to patrzeć tak wiec kwitnie cały czas bez przerwy choś teraz nie wszystkie kwiatostany równo rozkwitają wiec nie jest tak gęsto
Tylko zimą będzie stipa dawała kolor i lekkość - mam nadzieję. Zgodnie z projektem przed berberysami miał być pas żurawki caramel tylko akurat nigdzie nie mogłam dostać...
A ja się wahałam między berberysem (ja ma bagatelle) i stipą a berbrysem i hostami ... i wybrałam to drugie ... choć jest to średnio rozsądne z tym, że ja mam rozmieszczone je nieregularnie w falę
Ślicznie to u Ciebie wygląda
perovska...chwilowo mam wstręt do tego odcienia zieleni, takiego chłodnego bo za dużo mam go przed oczami i mam na myśli moją mega szałwie
a dlaczego wywaliłas szałwie i przetaczniki? bukszpanów tam nie może być chyba bo 1)to jest miejsce gdzie musiałabym jakooś połączyć kostki i kulki buksowe i ni jak nie umiem 2) tu jest taka patelnia oparta o ścianę żę jajecznice można smażyć..buksy pewnie też by się przysmażyły