Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nasz przydomowy ogródek 08:15, 13 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Czyli, która Marzenka zostanie posłem? (Ogrodowisko w Sejmie? )

Danusiu - nie mam takiego rozeznania . Całkiem możliwe . A to by dopiero było !!!
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 08:12, 13 paź 2011

Do góry
Na wrzosowiska kładziemy luźno świerkowe gałązki, co chroni od wiatru i powoduje, że zatrzymuje się więcej śniegu

Nasz przydomowy ogródek 08:03, 13 paź 2011

Do góry
Czyli, która Marzenka zostanie posłem? (Ogrodowisko w Sejmie? )
Ogród z Czerwonym mostkiem 08:00, 13 paź 2011

Do góry
Basiu, u nas ściąganie jest mile widziane, nikt nie robi problemów. I tak jednakowe ogrody nie mają szans zaistnieć obok siebie, więc cóż to szkodzi.
Pokazując swoje ogrody jednocześnie pomagamy sobie nawzajem.
U Justyny 07:58, 13 paź 2011

Do góry
tyna napisał(a)

Justynko, a jakby tak brzeżki wysadzić żółtą tojeścią, albo czymś innym niskim?
Ogród z lustrem 07:55, 13 paź 2011

Do góry
Boję się tylko o jedno, o mur.
Nasze chłopaki zbudowałyby rusztowanie, na nie zarzuciły plandekę i daszek gotowy i się muruje aż się kurzy. W tym przypadku niestety, mały deszczyk wygania murarzy w domowe pielesze Może więc zabraknąć czasu i lustro jedno lub dwa - przejdą na następny rok do realizacji
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 07:50, 13 paź 2011

Do góry
"Rzecznik" Aniu, Rzecznik Zna cały tekst na pamięć

Bardzo dziękuję Seba.

Agatko, rzeczywiście nie okrywam roślin, jedyne co zrobiłam na początku, pierwszej zimy - to więcej kory w Rh. Teraz już nic, nawet żadnych "szmat". Mój ogród ma korzystny mikroklimat, jest wszędzie wysłoniony, od Anuli mur jej domu, dalej gęstym szpalerem świerków, w środku dom, a od ulicy wysoki mur. Jedyny przewiew to brama i furtka. To dobre na zimę, ale ma też swoje złe strony. Mokre lata i brak przewiewu "pomaga" chorobom grzybowym bukszpanów i niestety pochorowały się i w zeszłym roku i w tym, co wiąże się ze sporymi stratami. Jednak trzeba się z tym liczyć w każdym ogrodzie, jak nie choroby to co innego.

Najlepsza jest puchowa, śniegowa pierzynka

Kiedyś słyszałam takie stwierdzenie: bluszcz szkodzi tylko tynkom źle położonym, dobrze położone wzmacnia. Mam dobrze położone i nie zamierzam odświeżać koloru, bluszcz musi być, tak lubię

Co do kradzieży, obok mnie kiedyś inna firma robiła ogród i wtedy zginął mi niezbyt drogi krzew - dereń na nalewkę Od tej pory jakieś nieznaczne straty się zdarzają, czasem ucięta róża na imieniny Ale generalnie jest dobrze.
Duże świerki dwa, co mam na ulicy - zostały zabezpieczone. Zakopuje się głęboko deskę, wypuszcza druty do góry, sadzi roślinę i drutami owiązuje ściśle bryłę, zasypuje. Jeśli ktoś chciałby wyciagnąć- nie da rady. Taki mam sposób. Tylko to jest skuteczne, chyba że kamery i alarm na ruch.

Nie mam mat przeciw chwastom, żadnych i nigdy nie miałam, nawet pod żwirkiem, nigdzie
a dlaczego? tu jest odpowiedź Mata

Liście zbieram łapkami - to dla mnie przyjemność przejść co jakiś czas i pozbierać, a z trawnika grabię plastykowymi grabkami.

Wyznaję zasadę: grunt to dobry sprzęt na każdą okazję

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:27, 13 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Oooo taką trzmielinkę mam jak Danusia pokazała, bardzo łatwo się rozmnaża, gałązki ucinam i prosto do gruntu. Polecam jesli ktoś chce sam mnożyć. U siebie chcę zastosować jako roślinę okrywową ale nie wiem czy to dobry pomysł, czy nie za wysoka no i czy pasuje w tym moim zaplanowanym miejscu.

Od razu do gruntu trzeba sadzić. Kiedyś cięliśmy trzmielinę u klienta i żeby nie wurzucać sadzonek, wsadziłam je u nastepnego klienta prosto do ziemi. Teraz po latach ma tam wał

Dzięki Danusiu. Wiem o tym, że trzeba wprost do gruntu. Nacięłam już kilkadziesiąt małych sadzonek mojej rodzince, mobilizuje Ich do zmian. Cieszę się bardzo, nawet rysunki im zrobiłam, ale niezbyt fachowe. U siebie też bazgrze coś bezustannie, ale na razie klapa, muszę jeszcze nasadzenia na wiosnę uporządkować, potem zobaczymy co pójdzie do dalszych przeróbek.
Oj jeszcze trochę czasu mi to zajmie....
Co rok coś przerabiam i przekopuję, to wina złego zaplanowania, ale uczymy się na błędach. I tak mam z tego jakąś satysfakcję. A jak się tak nakopię szpadlem to lepiej mi się śpi. A nowe plany co sezon w mojej głowie inne....... i gdzzie ta konsekwencja....??? kurcze jak trudno. Mimo wszystko uwielbiam to.
Dziwaczne nazwy krzewów liściastych 22:31, 12 paź 2011

Do góry
Wątki są dowolne, aby były zamieszczone we właściwym dziale, jednak dobrze by było, aby nie zaczynały się tylko pytaniem.

Ważne też aby sprawdzić czy już nie ma takiego samego wątku.

Ten wątek uważam za ciekawy. Poszukajmy dziwnych nazw.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:22, 12 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Żałuj, ogród Przemka przegapiłeś?

Byłem
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:21, 12 paź 2011

Do góry
Żałuj, ogród Przemka przegapiłeś?
Rośliny z południa Europy w polskich ogrodach 21:57, 12 paź 2011

Do góry
Bugenwilla, ołownik, oleander (nie wiem czy pochodzą ale rosną).
Ogród Bogusława 21:56, 12 paź 2011

Do góry
boguslaw_r_kucharski napisał(a)
a to mój nowy żywopłot z graba, za 3 lata będzie CUDO, na graba oczywiście namówiła mnie Danusia, no bo któż by inny.

Ładnie posadzony i pocięty
Ogród Bogusława 21:55, 12 paź 2011

Do góry
No i nie udała nam się wizyta u Ciebie dziś Szkoda, pokazalibyśmy relację z Twojego ogrodu, ale uda się innym razem Bogusiu.
Tymczasem zapraszam do ogrodu Przemka.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/25-moj-ogrodek?page=153
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:52, 12 paź 2011

Do góry
malkul napisał(a)
Takie coś wypłodziłam, czy jednak zrobić wersje Magnoili?

Nie powinna być wypełniona cała powierzchnia kostkami. U góry bardziej mi się podoba, tak asymetrycznie.

Lewe 2 trzeba przysunąć do grabów - tak czuję.

Czarna trawka nie w trójkącikach ale "porozlewana" między kostkami.
Nietypowo :D Balkon... 21:48, 12 paź 2011

Do góry
Powiem, że dopiero będzie pięknie, jak je obsadzisz.

Odwołuję trzmielinę, tam potrzeba solidnej kuli na grubym pniu, jak na rysunku.
No to już ostatecznie na Karczunkowskiej sa niezłe karłowe świerczki kulki na pniu...nie wiem po ile.

Albo najostateczniej tuje kulki
Nietypowo :D Balkon... 21:45, 12 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ja i tak już "poszalałam". Niedługo mnie Paweł z domu wyrzuci za te zakupy!

A tak przy okazji.... nie stać mnie na zakupienie bukszpanowej kuli na pniu, tym bardziej cisowej Co w zamian proponujecie??

Trzmielinę
Nietypowo :D Balkon... 21:44, 12 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
krów się nie strzyże chyba nożycami do drobiu bo w mieszkaniu tylko takie większe ostrze ma, no chyba ,że z Kubusiowa , Gosia przywiozła

Wiem, ale to aluzja do szkodników była
Nietypowo :D Balkon... 21:43, 12 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Do drobiu - hehe

Drobiowe bukszpany hehe
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 21:42, 12 paź 2011

Do góry
II i ciurkadełko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies