Oj w Kotlinie ukrytych jest pewnie sporo pięknych ogrodów. Ostatnio mieliśmy przyjemność odwiedzić jeden w Jugowie. Po prostu bajka !
No ale jeśli się ma dom pod TAKIM drzewem, to inaczej być nie może
A u nas wiosna wreszcie, więc czasu brak na wszystko.
głodek
mieszkańcy oczka też już się uaktywnili- zarówno ci stali (żółwie i ryby), jak i ci tymczasowi (ropuchy)
Tarasik- jeszcze nie malowany, chciałbym taki spatynowany na jasną szarość. Mąż kupił olej, ale w ciemnym szarym kolorze - jak dachówka, ale próbna deska wyszła jakaś zamazana. Suma sumarum temat koloru ciągle otwarty.
Wrzośce pięknie kwitną.
niektóre werbeny zdaje się, że przezimowały
Tyle razy czytałam, że lawenda nie odbija od zdrewniałych gałązek. Może te nie są jeszcze zdrewniałe?
Co roku tnę ją radykalnie, co kończy się wielkimi bąblami na kciukach, bo nożyczkami pracuje mi się jednak najwygodniej, a lawenda odbija.
A u mnie wreszcie popadało i nie jest zbyt zimno. W prognozach długoterminowych nie zapowiadają przymrozków. Chyba będę wysadzać resztę dalii i siewki jednorocznych
Lubię te skalnice Arendsa Saxifraga x arendsii za ich obfite kwitnienie i różnorodność barw, bo mogą być różowe, białe oraz czerwone w odcieniach.
Anita pryskałem niedawno Promanalem (owocowe też) jeszcze możesz tym lub innym zawierającym olej parafinowy (poczytaj w sieci)
a w sezonie przy okazji pryskania owocowych na robala i grzyba zawsze zawadzam o iglaki
Ela na mały areał to takie
sosna oścista (wolno rośnie i można ciekawie formować) i świerk Pusch -karłowy wiosną ma czerwone szyszeczki
Przecudnowna magnolia. Moje ciągłe marzenie - na razie niespełnione bo nie wiem gdzie mogłabym posadzić... Ale oczy cieszę i napawam każdą napotkaną magnolią - a teraz tyle ich kwitnie...
dlaczego ja nie pomyślałam, że masz bergenię ??? ... pomroczność i brak ostatniego neurona ... zostałam bez neuronów najwidoczniej
widziałam tę co obfociłaś ... coraz bardziej lubię tę kapustę
Prace w ogrodzie powoli w koncu posuneły się do przodu a to dzieki pomocnicy Ciecie prawie zakonczone, jeszcze wymiana wody w oczku, trawe trzeba wykosic ale jak nie bedzie padac to zrobie to jutro jak wroce z pracy. Moj M musi przygotowac kosiarke do pracy Przesadzic fuksje, ktore, wyniosłam na dwor bo deszczyk pada no i posadzenie dali, canny no i plewienie bo po deszczu bedzie sie dobrze plewic. W ogrodzie juz taka wiosna, ze az oczy się śmieją. Kupiłam pierwiosnki, ktore tak bardzo mi sie podobały Kwitną tulipany botaniczne o różnych kolorach i zaczynają swój spektakl tulipany Kwitną też kaczence.Magnolia,ktore w tym roku kwitnie wyjątkowo pięknie a teraz jest juz w pełni rozkwitu
Bergenie mam tylko 3 rodzaje.... pogooglaj jakie można dostać... ja mogę sprawdzić kiedy u mego pana bylinowego jakie ma i po ile
Jedna wielka, poszła pod płot... foto teraz jej pod ręką nie mam..
Mała pokazałam stronę wcześniej, aa na skalniaku mam czerwoną.. tzn o czerwonych liściach.. też zaczyna puszczać pąki kwiatowe,
Sałatę mam z pomidorlandii... jedna to Simpson, a druga Navarra.. są pyszne. W tym roku trochę je zabiedziłam i późno posadziłam.... wczoraj zasuszyłam w szklarni, bo jak wiadomo warzywniaka na chwile obecną nie posiadam, tylko szklarnia. O szklarni zapomniałam, że się podlewa bo nawadniania jeszcze nie zrobiliśmy