Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Mala_Mi 22:54, 27 kwi 2013

Iza.. są bergenie(nie mylić z czymś innym) o rozmiarach liliputkowatych... wtedy możesz walnąć sobie takie mniejsze odmiany w ilości ogrodowiskowej...... mam i taką i taką i ta mała jest ładna.. Zresztą bergenii jest trochę odmian
Buziam ..
Madzenka 11:58, 28 kwi 2013

asc napisał(a)
Iza.. są bergenie(nie mylić z czymś innym) o rozmiarach liliputkowatych... wtedy możesz walnąć sobie takie mniejsze odmiany w ilości ogrodowiskowej...... mam i taką i taką i ta mała jest ładna.. Zresztą bergenii jest trochę odmian
Buziam ..

Oj tak wpisałam ostatno w zsp.pl nazwę bergenia w poszukiwaniu wymagań odnośnie nawożenia i zdębiałam
http://www.zszp.pl/?id=203&ltr=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Bergenia&lang=1
Konstancja30 12:19, 28 kwi 2013

asc napisał(a)
Buziam ..

dlaczego ja nie pomyślałam, że masz bergenię ??? ... pomroczność i brak ostatniego neurona ... zostałam bez neuronów najwidoczniej
widziałam tę co obfociłaś ... coraz bardziej lubię tę kapustę
Konstancja30 12:20, 28 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)

Oj tak wpisałam ostatno w zsp.pl nazwę bergenia w poszukiwaniu wymagań odnośnie nawożenia i zdębiałam
http://www.zszp.pl/?id=203&ltr=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Bergenia&lang=1

no to mam w czym wybierać ...
Konstancja30 13:24, 28 kwi 2013

byłam już u Madżenki ... Irenki ... Ani asc ... Anuli ... Danusi rzecz jasna i wielu innych w kwadrat i w koło ... i jakby tego było mało zobaczyłam nieskończoność cebulowych na holenderkim lądzie ... i wiem jedno żyję na ugorze ...

coraz bardziej okiełznanym ale wciąż ugorze ...

jak bardziej ... no bardziej ... maj miesiącem przedogródka ... i trawnika ... dorabiamy schody do werandy z wąskiej strony aby przedogródek przybrał kubistyczne ramy ...

wyobrażenia o przedogródku som takie :
umiar i zasada: dużo sztuk mało gatunków Dany
geometria Madżenki
zimozielona baza ozywiona subtelnie
... kolorem sezonów ... to mi uzmysłowiła Anula
bukszpanowa elegancja poczochrana trawkami z różą i horti w herbie
wszystko to w gruncie i w donicy ...

ha ... madżenia som po to aby być no nie ...

o mnogości gatunków Ani Asc czy Irenki to ja nawet nie śmiem marzyć ... a park rododendronowy Bogdzi to tylko do podziwiania ... tego siem nie da skopiować .... to nawet nie madżeniam
Madzenka 13:35, 28 kwi 2013

Bendzie pienknie
Iza z tego co pamiętam to ta rabata szczególnie nasloneczniona nie jest? Więc geometria zimozielonych będzie idelana i do tego biel
Konstancja30 14:08, 28 kwi 2013

w rzeczy samej szczególnie nasłoneczniona nie ... bo to północna strona domu ... pada słoneczko od zachodu ... od wschodu ... południowe ogarnia pas przy ogrodzeniu (szczęśliwie wieżowca nie popełniłam) ...

limonkową biel dadzą horti ... biel też ...
róż i biel róża the fairy ...
begonia ... da zieleń i pokrój liścia
kolor dadzą też trafffki tu w Dany obrzeża wpatrzona jestem ...
berberys i żurawka ... pamiętam od Ani asc jak na jej obrzeżu pieknie żurawka wnikała w berberys ... i lilie ... no lilie białe tam były z bordowym środkiem ... skopiować ))

ku pamięci sobie wkleję bo zapaleniaa płuc się nabawię latając od ogrodu do ogrodu ))

Danusi wypielęgnowane obrzeża ... szczególnie te czarne pajączki przypadły do gustu Adamo ... mamy nadzieję, że upolujemy na naszym terenie takie tarantulki traffkowe

jakaś anabel nie wiem skąd ...

ta żurawka co w berbesys przechodzi z lilią Asc

madżenia o geometrii Madżenki i poczochranym ładzie

i wiele innych ...
Mala_Mi 15:12, 28 kwi 2013

dzisiejsza
Konstancja30 15:13, 28 kwi 2013

Anek ... no to jadę i wykopię ))) idealna
Konstancja30 15:27, 28 kwi 2013

trochę ładu wkroczyło na rabaty ... jeszcze bez kształtu ale niebawem wszystko nabierze linii i kształtu w kubik ...

lawenda na dole ma za mokro ... razem z różą the fairy pójdzie do przedogródka a tu będzie zielnik ...

ruszył klematis ... horti (tam gdzie ta tabliczka biała nie widać dobrze ale ma pół metra i dużo pąków) ... miskant też puszcza ... a niezapominajkowe kulki same się zjawiły ...

rabata będzie w kubik i trawnik się prosi ... plan na maj

ten kwadrat to rusztowanie zeszłorocznej tojeści orszelinowatej ... nie rusza ale wokół pełno takich różowych pąków wyłażących z ziemi ... czyżby samosiejki ... ??? detale obfocę jak wyjdę na dwór ...