Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:25, 16 mar 2017

Do góry
Aniu a te brzozy Long Trunk nie mają pokroju płaczącego?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:16, 16 mar 2017

Do góry
Siedzę i kombinuję nad boczną frontową rabatą - myślę nad wyrzuceniem 2 (malutkie)choinkek, przesadzeniem innej -większej do rogu, bonsaja eksmitować - jeszcze nie wiem gdzie i dosadzić 2 brzozy Long Trunk....
W nogi poszłyby kule luźno ułożone z bukszpana, trzmieliny i thuji danica....pomiędzy to w najniższe piętro trawa sesleria i/lub beatles, wyższe piętro hameln i stipa a w najwyższe od tyłu ML....
Między LT wsadziłabym jeszcze 3 kule na pniu - wyższe, choć jeszcze nie wiem czy z cisa, trzmieliny czy inne....Sezonowo byłaby tam tulipany, czosnki, na wakacje może dojdzie jeszcze jakiś alcent kwiatowy....
Podobne powtórzenie byłoby z drugiej strony, pośrodku rabata z buksami.....
Jakby to wyglądało???

Jest:

Kombinacja:
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:48, 16 mar 2017

Do góry
Ola, zobacz Agata Lurowiśnia ma Innocencie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy?page=174#post_8

Kiedyś będzie tu ogród 08:05, 16 mar 2017

Do góry
Ewo przede wszystkim te dwie brzozy maja zupełnie inne wymiary. Papierowa rośnie szybko i wielkościowo będzie jak pospolita. Doorenbos to przy niej miniaturka.
Tak, jestem bardzo zadowolona z papierowej (dużą mam jedną). Na tyle, że doszły następne. Jak już pisałam- szybki wzrost. Liście większe niż u brzozy pospolitej. Piękna, łuszcząca się kora.

Jak jest miejsce na wysokie drzewo to jak najbardziej polecam.

Ewo nawet nie wiesz jak się cieszę, że jakieś zrządzenie losu przywiodło cię w moje progi. Mogłam z radością i zachwytem przekroczyć bramę twojego ogrodu. zobaczyłam, że różnorodność i pozorny busz nie jest równoważny z bałaganem. Że można na jednej rabacie iść w różne drzewa i wyciszyć dołem. Iść w różnorodność czy kolor, jednocześnie trzymając umiar. Rabata a Anabelkami super.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:47, 16 mar 2017

Do góry
aga_pe napisał(a)

Koniecznie, pod koniec miesiąca jadę do Pani Julii po rododendrony i brzozy

Możemy się umawiać Nawet jeżeli nic nie przytargam, to milo Cie będzie znowu zobaczyć
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:23, 15 mar 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Renatko róże, magnolie, bukszpany lrzy zraszaczach trawnika i to wszystko co chorowało rok wcześniej na choroby grzybowe. W tym roku muszę dobrze opryskać brzozy, wiśnie i nawet trawy i lawendy . Wszystko mozesz opryskac.
Graby i buki tez opryskam.

Dziękuję bardzo
A jesli mam proszek to w jakiej proporcji rozrobić?
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:10, 15 mar 2017

Do góry
Renatko róże, magnolie, bukszpany lrzy zraszaczach trawnika i to wszystko co chorowało rok wcześniej na choroby grzybowe. W tym roku muszę dobrze opryskać brzozy, wiśnie i nawet trawy i lawendy . Wszystko mozesz opryskac.
Graby i buki tez opryskam.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 21:42, 15 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Madzenko, pytanie mam: Ty masz brzozy Long Trunk. Jak wysoko one są szczepione? Myślę o czymś w formie pendula na naszym nowym placyku. Brzozy uwielbiam za białą korę. Myślę jeszcze o morwie lub grabie, ale żeby miało zgrabną koronę, nie rozczachraną.

Ostatnio kupowałam szczepione chyba na wysokosci 2,1 M
Pierwsze były 1,5 i to zdecydowanie za nisko i wyciagam je do gory od 6 lat...

Zawsze pisze, ze w zakresie grabów jestem nieobiektywna, bo uwielbiam je! To moj nr 1 wśród drzew, nr dwa buki , nr 3 brzozy.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 14:35, 15 mar 2017

Do góry
Madzenko, pytanie mam: Ty masz brzozy Long Trunk. Jak wysoko one są szczepione? Myślę o czymś w formie pendula na naszym nowym placyku. Brzozy uwielbiam za białą korę. Myślę jeszcze o morwie lub grabie, ale żeby miało zgrabną koronę, nie rozczachraną.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:45, 15 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Aga to jak już nie śpisz snem zimowym, to się będziemy zgadywać na wyjazdy plenerowe w kaloszkach

Koniecznie, pod koniec miesiąca jadę do Pani Julii po rododendrony i brzozy
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:49, 15 mar 2017

Do góry
Taka Teściowa, to skarb

Słuchajcie no (Toszka), a jakby te cisy z warzywnika przesadzić zamiast planowanych Ivory Halo za brzozy? Dadzą radę, czy ni hu hu?
Żywopłotki cisowe. 20:21, 14 mar 2017

Do góry
Kasiu
- miałam lakierować ale pomyślałam, lepiej nich zostaną naturalne.

Aniu
Wypalarkę kupiłam dwa lata temu w Lidlu, wreszcie doczekałam się użycia, to moje pierwsze kroki.

Budki mus powiesić, też czekają.

Jutro wytnę 3 brzozy i mam myśl, zrobię koziołka z pnia, a z gałązek uplotę wianki.
Tylko kiedy znajdę czas

Teraz czyszczenie zagonów, przycinanie traw.
Dziś rozpalałam ognisko i zamiast kursować z taczką w koniec działki, czy zwozić na kompost pomalutku paliłam, gałązki świerkowe z okryć i kwiaty z hortensji.
Zebrało się dobra
Na zielonej... trawce :) 16:35, 14 mar 2017

Do góry
W czerwcu spokojnie możecie ciąć brzozy
Miejski azyl 20:50, 13 mar 2017

Do góry
To wszyatko jak u mnie Tylko brzozy mam nasze rodzime. Mam tam też derenie sibirica.
Miejski azyl 19:58, 13 mar 2017

Do góry
Kasia - mam zwykłego o ile dobrze pamiętam. Brzozy mam szczepione, więc nie są za duże. Do tego ciężką gliniasta ziemie, wysoki stan wód gruntowych i linie kroplujące. Śmiałki rosną jak głupie ponoć są elastyczne i idealnie dopasowują sie do warunków - rosną i na wilgotnych ziemiach i na suchych. U nas się sprawdzają.
Ptasi gaj 19:16, 13 mar 2017

Do góry
Ożeż Ty, ale wielgachna działka Te brzozy cudeńka, ja kocham, kocham te drzewa i już mam nawet u siebie miejsce na nie przygotowane. Elu masz tak ślicznie, taki cichy, spokojny, urokliwy azyl no zazdraszczam. No wsio mi się podoba brzozy na 1 miejscu, oczko wodne, i te skalniaki, pagórki.....
Jedynie na co zwróciłam uwagę, to tuje, nie chcesz ich przyciąć do równa?
...uDany ogród 18:11, 13 mar 2017

Do góry
Sylwuś bezmyślni to mało powiedziane, to jakiś narodowy amok. Już nie mogę na to patrzeć
Wlot, aż za przyszły most wyłożyliśmy gumą do oczek żeby mi kamienie do mulistego dna nie weszły. M ją podociskał kamieniami i ładny strumyczek się zrobił. Dzisiaj dosadziłam tawulców pogiętych po dwóch stronach. Chcę całe brzegi obsadzić żeby wreszcie przestały mi tam przerastać chwasty.
Ptaków mamy bardzo dużo, w piątek zawiesiłam budki lęgowe, a dzisiaj już są zamieszkałe
Łódka to moje wielkie marzenie. Jak pierwszy raz zobaczyłam staw od razu mi przyszła do głowy. Będzie dobrym dopełnieniem
Ławka betonowa ma ściągać wzrok i właśnie dlatego będzie biała. To dość ciemny zakątek i chcę go rozjaśnić. Może kiedyś tam będzie jaśniej, jak rośliny się rozrosną. To biały zakątek, wszystko co tam rośnie kwitnie na biało
Brzozy jeszcze chudziutkie, ale już ja je podkarmię

Typografia ogrodu 15:08, 13 mar 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
z lawendą z przodu podoba mi się.
Tylko jestem dziś mocno zakręcona i mam wiele zadań, więc się gubię- gdzie ta irga?
Kiedyś widziałam zachwycająca rzecz- pole irgi i w niej kępy lawendy
no wlasnie to proponuje tylko ze to nie będzie pole a sztuk kilka i dywan z irgi. Tylko czy ma być na obu pietrach tam gdzie lawenda?

I jeśli już mowa o idze. Nie wiem czy Marto pamietasz ale na tyle działki mam brzozy. Zaraz za ostatnim przyszłym pasem trzcinniki. Miały to być brzozy w trawie ale jest tam na tyle ciasno ze będzie trudno kosić (pole z brzozami to klin który będzie miał jakieś 30 M długości i na jednym końcu będzie miał 2 metry szerokości na drugim 4 metryk w tym kilka brzóz a na dodatek pnie po wyciętych rok temu wierzbach) czy myślisz ze sprawdziłby się tam wlasnie dywan z irgi? Za brzozami będzie już tylko żywopłot z cisa
Co się stało kwiatom ... 21:16, 12 mar 2017

Do góry
Karolinka, mam tak samo jak Ty.
Ewunia, te maleńkie rośliny są idealne do mojego ogrodu bo jak wiesz jest wielkości chusteczki do nosa. Ewuś Twój Eden też pokaże na co go stać
MirelaB, nawet się nie zastanawiaj, dzwoń do Rosarim
Renia, są tam gałązki brzozy i głogu .
Ania, mówiłam że z wiosną się rozkręcę?
Ewuś, Prześliczne
Zbyszek, ten błękit....

A w górach ..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies