Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

MirellaB 07:02, 19 kwi 2017

Gdybym ja miała takie wolne miejsce to bym zrobiła rabatę brzozową - brzozy, berberys i rozpalenice tak jak u Edyty
Johanka77 08:36, 19 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Gdybym ja miała takie wolne miejsce to bym zrobiła rabatę brzozową - brzozy, berberys i rozpalenice tak jak u Edyty

A podasz mi linka?
MirellaB 10:48, 19 kwi 2017

Proszę link do ogrodu Edyty https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod Piękny ma ogród, a rabata brzozowa jak dla mnie najładniejsza na O. Teraz Edyta ją jeszcze upiększa, ale czy może być jeszcze ładniejsza hi hi?

Johanka77 13:36, 19 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Proszę link do ogrodu Edyty https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod Piękny ma ogród, a rabata brzozowa jak dla mnie najładniejsza na O. Teraz Edyta ją jeszcze upiększa, ale czy może być jeszcze ładniejsza hi hi?

Dziękuję
Gruszka_na_w... 14:25, 19 kwi 2017

Ty kobieto, to lubisz sobie utrudniać życie. Gdyby ta Przyostnia włosowata była taka cud- miód plus orzeszki, to hulałaby w ogrodach dziewczyn. Nikt jej nie poleca, nikt jej nie sadzi. Zimotrwałość jej jest nieokreślona (czytaj -nie zimuje w Polsce). Naprawdę chce Ci się co roku robić nowe nasadzenia?
Pkt z dekalogu ogrodnika wg Danusi:
Niezawodne rośliny kupuj
Zgodzę się z Chagallką- gabion jest dekoracyjną (drogą) przesłoną. Po co umieszczać ją na tyłach w niewiadomym celu? Szkoda kasy. Chyba, że trzymamy się zasady: Kto bogatemu zabroni.
Mnie się widzi, że zapatrzyłaś się w ogród Malkul i trudno Ci zaakceptować inne, korzystniejsze dla Ciebie rozwiązania. Piszę wprost, bo wiem, że zrozumiesz, że to moje pisanie nie wynika ze złośliwości. Twoja ziemia aż się prosi o nasadzenie na niej roślin niechorowitych, niewymagających ciągłej troski. Toszka już o nich pisała. Sprawdzone zestawy są na forum. Wszyscy się nimi zachwycamy. Brzozy Doorenbos, rozchodniki okazałe, zwykłe jeżówki, trzcinniki lub seslerie, berberysy. Wiosną łany cebulowych. Masz gotowe samograje, a kombinujesz jak łysy koń pod górę.
Świetny kierunek z zakupem tuj. Brawo Ty!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
malkul 16:07, 19 kwi 2017

Johanka77 napisał(a)

Dziś było słońce, deszcz, grad i inne kwietniowe zawirowania.
Więc jak na Wielki Piątek przystało dzień spędziłyśmy z Córcią w kuchni

Alleluja!

bold text

smakowite bardzzooo a czas spędzony razem w kuchni bezcenny
Johanka77 17:23, 19 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ty kobieto, to lubisz sobie utrudniać życie. Gdyby ta Przyostnia włosowata była taka cud- miód plus orzeszki, to hulałaby w ogrodach dziewczyn. Nikt jej nie poleca, nikt jej nie sadzi. Zimotrwałość jej jest nieokreślona (czytaj -nie zimuje w Polsce). Naprawdę chce Ci się co roku robić nowe nasadzenia?
Pkt z dekalogu ogrodnika wg Danusi:
Niezawodne rośliny kupuj
Zgodzę się z Chagallką- gabion jest dekoracyjną (drogą) przesłoną. Po co umieszczać ją na tyłach w niewiadomym celu? Szkoda kasy. Chyba, że trzymamy się zasady: Kto bogatemu zabroni.
Mnie się widzi, że zapatrzyłaś się w ogród Malkul i trudno Ci zaakceptować inne, korzystniejsze dla Ciebie rozwiązania. Piszę wprost, bo wiem, że zrozumiesz, że to moje pisanie nie wynika ze złośliwości. Twoja ziemia aż się prosi o nasadzenie na niej roślin niechorowitych, niewymagających ciągłej troski. Toszka już o nich pisała. Sprawdzone zestawy są na forum. Wszyscy się nimi zachwycamy. Brzozy Doorenbos, rozchodniki okazałe, zwykłe jeżówki, trzcinniki lub seslerie, berberysy. Wiosną łany cebulowych. Masz gotowe samograje, a kombinujesz jak łysy koń pod górę.
Świetny kierunek z zakupem tuj. Brawo Ty!

Kochana ja sobie zycia nie utrudniam tylko najpierw pytam. Spytałam i już wiem że nie kupię tej trawy.

Gabion owszem ma byc ozdobą na którą będę patrzeć ja codziennie z tarasu i okien salonu a nie mój sąsiad z drogi. Ja tak wolę

Samograje lubię nawet te które wymieniłaś. Pewnie i się pojawią, no może Berberysy później, bo na razie ich nie lubie jakoś choć wczoraj pół wieczora je oglądałam i nic...

No tak już ze mna jest. Nie ma lekko
Makusia 17:52, 19 kwi 2017

HAnia wymiata- uwielbiam ją
Nie umiem umotywować dlaczego ma rację, ale jestem pewna, że ją ma!
Powiem Ci jednak, że Cię rozumiem- swoich krzewów owocowych ruszyć nie dam nawet Legionowi HAń
Ale przyznaje też, że do mnóstwa rzeczy i opinii przekonałam się po upływie pewnego czasu
Johanka77 18:51, 19 kwi 2017

Makusia napisał(a)
HAnia wymiata- uwielbiam ją
Nie umiem umotywować dlaczego ma rację, ale jestem pewna, że ją ma!
Powiem Ci jednak, że Cię rozumiem- swoich krzewów owocowych ruszyć nie dam nawet Legionowi HAń
Ale przyznaje też, że do mnóstwa rzeczy i opinii przekonałam się po upływie pewnego czasu

No taki urok ogrodowiska
Ja też Ją lubię! I nawet słucham tych niezawoalowanych rad ... tylko z opóźnionym zapłonem
Johanka77 19:27, 19 kwi 2017

Doswiadczone koleżanki mam do Was pytanie.
Podczas tegorocznych prac wykopałam spartiny (uff...) oraz pęcherznice.
I wacham się - wsadzić czy posłać do nieba?

Bo pęcherznice mogę wsadzić przy drodze poza ogrodem. Ale spartiny są takie ekspansywne...