Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 14:13, 14 kwi 2017

Anna_t , Swany na razie tak wyglądają. Jakieś koślawe są, nadal mnie wnerwiają. Nie wiem gdzie postawić te doniczki, omiatam wzrokiem ogród i nigdzie mi nie pasują.

_Martini_ 14:30, 14 kwi 2017

Od kilku dni intensywnie myślę o jednej rabacie.
Plan: już rosną - żywopłot z brabantów, czosnek główkowaty, zawilce białe niskie, orliki fioletowe, na bramce powojnik. Chciałam tu posadzić trzy brzozy Doorenbos i dosadzić więcej bylin. Pomyślałam o brzozach, bo rosną za huśtawką i przy placyku i żeby te nowe korespondowały. Ale... Czy nie będzie monotonnie? Jakie inne drzewa by tu pasowały? To jest bardzo wąska rabata. Może Amanogawy, ale czy nie za szerokie? No i jakie inne byliny, żeby nie było przerwy w kwitnieniu cały sezon. Ma być lekko, w kolorach biało-pastelowych.
To jest to miejsce po lewej przy bramce.

I z innej perspektywy

Proszę o pomoc, bo mam jakiś kryzys w planowaniu.
Madzenka 21:36, 15 kwi 2017

Bukszpany zdecydowanie podsadz młodymi sadzonkami, bo trudno i długo będzie trwało zanim same uzupełnia ubytki

Brzóz w tym sezonie nie ruszaj, korekty dokonasz pod koniec stycznia 2018 r, będę trąbić z cięciem u mnie,tera niech sie porzadnie ukorzeniają

bez obaw rh CW po rozwinięciu paków będzie bialy
kamila66 22:35, 15 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
Kilka migawek z ogrodu. Dzisiaj burzowo, co chwilę pada wiosenny przelotny deszcz.

Pączek białego rh Cunningham ??

Byłam dzisiaj w Tesco, mają w ofercie wiele odmian RH.
Obejrzałam etykiety i wszystkie te które były "white..." miały jasno różowe pąki, więc chyba nie jest żadnym odmieńcem
anna_t 23:00, 15 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
Anna_t , Swany na razie tak wyglądają. Jakieś koślawe są, nadal mnie wnerwiają. Nie wiem gdzie postawić te doniczki, omiatam wzrokiem ogród i nigdzie mi nie pasują.

ooo krótko je przycięłas, myślisz że to pomoże z ich osmiorniczeniem? ale słowo wymyśliłam ale Ty wiesz o co mi chodzi
Jak zakwitną ładnie będę się komponować z tymi białymi doniczkami.
anna_t 23:05, 15 kwi 2017

Ja jestem za brzozami
Choć amanogawy też są piękne, mam jedną i chciałabym żeby już była wieelka
Nie widziałam wcześniej tego drugiego placyku, to na basen?
Pytałaś gdzie jest u mnie placyk, gdzieś na planie jest widoczny na pierwszych stronach wątku. Dumny z M czy zrobić na nim ognisko czy grila ...
MirellaB 23:55, 15 kwi 2017

A może Tamaryszek? To nie drzewo, ale krzew. Mi się one bardzo podobają - zwiewne, lekkie i pięknie kwitną. Mam jednego i jestem zadowolona, chociaż nie są raczej polecane na forum. Dzisiaj w B widziałam po 5,00 złotych
_Martini_ 15:01, 16 kwi 2017

Marzena, dziękuję za radę w sprawie brzóz. Wolę nie ruszać niż zrobić im krzywdę. Będę czekała na Twój sygnał.
Buksy jeszcze raz poprzesadzalam gęściej i podsadziłam mniejszymi. Jeszcze nie skończyłam tego miejsca, ale to już po świętach.

Kamila, pojawiają się kolejne pączki na pozostałych dwóch rh, wszystkie różowe, więc to też dobry znak, że wszystkie są na pewno cunningham.
_Martini_ 15:08, 16 kwi 2017

Ania, jak róże będą ośmiorniczkować, to bedzie ich out. Ten drugi plac jest pod basen, robiliśmy go w zeszłym roku. Z czasem będę go obsadzać na obrzeżach, jak będę miała wenę na to miejsce. Amanogawa jest cudna, nawet miałam jedna kilka lat temu, ale mi padła nie wiem czemu.

Mirella, myślę niby nad czymś innym, a wciaż wracam do brzozy, do tej białej kory. I tak po kilku dniach namysłu chyba zostanę przy tych brzozach. A Ty pokaż tamaryszka jak u Ciebie kwitnie.
_Martini_ 15:09, 16 kwi 2017

Wszystkim Ogrodowiczanom życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych