Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Radziu2013 22:02, 17 kwi 2017

Nie wiem czy ci się podoba tak mi jakoś wpadło do głowy na poczekaniu
To drzewo z białymi kwiatkami to akacja albo glediczja - odmiana nie taka pospolita co dorasta do 15m tylko taka wiesz mniejsza
To bordowe to klony japońskie, jasno zielone rośliny pod drzewem to rozplenice, za tą jedną jest miskant. To miniaturowe drzewko na pniu to lilak, z tyłu przy ławeczce hortensja piłkowana i ogrodowa.

Popytaj jeszcze bo narzuciłem tylko taki mój luźny pomysł
Radziu2013 22:03, 17 kwi 2017

Można powiedzieć " ala japoński kącik do medytacji" haha
KLAUDIA 22:25, 17 kwi 2017

Dziękuje,za pomysł,myślałam,tez o tych klonach,reszty nie znam,muszę prześledzić,tylko mam takie pytanie.tam w tym rogu świeci słońce od rana tak do 17-18,glebę mam bardzo przepuszczalną,a nie mam podlewania automatycznego -sama podlewam i mam pompę wkopana na 3,5 metra,w tym roku,przy tej suszy zabrakło nam wody czy dadzą radę?
KLAUDIA 22:25, 17 kwi 2017

Dziękuje,za pomysł,myślałam,tez o tych klonach,reszty nie znam,muszę prześledzić,tylko mam takie pytanie.tam w tym rogu świeci słońce od rana tak do 17-18,glebę mam bardzo przepuszczalną,a nie mam podlewania automatycznego -sama podlewam i mam pompę wkopana na 3,5 metra,w tym roku,przy tej suszy zabrakło nam wody czy dadzą radę?
Radziu2013 22:39, 17 kwi 2017

hmmmm wiesz co jeśli posadziłabyś już większe drzewo to dawałoby półcień więc palącego słońca by już nie było, ziemię możesz zawsze wzbogacić jakimiś lepszymi Poza tym jak masz problem z utrzymywaniem wody to są takie fajne hydrożele które można podsypywać pod rośliny w chwili sadzenia- wyłapują one wodę w czasie podlewania, magazynują i oddają ją rośliną w razie potrzeby Hortensje lubią taki półcień Trawy wytrzymają na pewno- one nie potrzebują za dużo podlewania. Glediczja pochodzi chyba z regionów Ameryki gdzie w okresie wiosennym jest zalewana a latam narażona jest na upały i brak wody a mimo to wytrzymuje Lilak też nie ma jakiś szczególnych wymagań - chociaż wiadomo, lepiej rośnie na lepszej ziemi

Ale radziłbym ci jeszcze się kogoś popytać
Poproś może Szefową o poradę Na pewno coś podpowie, chociaz dawno nie widziałem jej na O. Poza tym jak chcesz chodzącej encyklopedii to polecam Ci pogadać z Hanią z wątku "Wątek Hanusi 2017".
Radziu2013 22:42, 17 kwi 2017

jeszcze raz "Sezon u Hanusi 2017"
RedLips 23:53, 17 kwi 2017

Poradźcie proszę na co zrobić z tymi chaszczami, co posadzić, chciałabym się efektywnie odgrodzić od ulicy bo mieszkam przy ruchliwej szosie, chcę po woli usuwać rosnące tam sosny bo one sie ogołacają z dołu i nie wyglądają już estetycznie, były posadzone jakieś 15-20 lat temu i powoli tracą urok a będą zapewne wyglądały gorzej z kolejnymi latami. Rosną tam też brzozy i modrzewie, brzozy myślę zostawić, nad modrzewiami się jeszcze zastanawiam. chce to tak obsadzić żeby nie trzeba bylo dużo kosić Doradźcie proszę co robić.
Zdjęcia od strony domu:

od strony wjazdu wjazd jest wspólny z sąsiadem, jest również granicą działki:
i od strony drogi:

Radziu2013 00:07, 18 kwi 2017

Moim zdaniem nie powinnaś wycinać sosen a przynajmniej nie wszystkich. Nadają one charakter, klimat ogrodowi. Mi bardzo podobają się te rosnące wzdłuż wjazdu. Gdybyś tylko je jakos przerzedziła ( ale jakos tak nie równomiernie żeby wyglądało to naturalnie) a pod spodem posadziła np. różaneczniki, wrzosy, jałowce, trawy ozdobne np. kostrzewy to stworzyłby sie taki fajny nieco leśny styl- zwłaszcza te wrzosy z jałowcami i trawami a do tego jakies głazy, konary

Co do trawnika- piszesz że chcialabys żeby było mało koszenia. Wydaje mi się że takie cos osiągniesz tylko przez zwiększenie liczby rabat- a tutaj znowu zamyka sie koło bo o rabaty też trzeba dbać no chyba że posadzisz wyłącznie zimozielone.

A jaki styl ci się najbardziej podoba? Wtedy będzie można więcej podpowiedzieć
RedLips 02:06, 18 kwi 2017

Dziękuję bardzo, jeżeli chodzi o styl to podoba mi się każdy jeden, jedynie te sosnenki były bardzo ładne gdy były małe,sadzonki były darmowe wiec sie sadziło nikt nie wybrzydzał teraz jakoś coraz gorzej wyglądają, pewnie też dlatego że od początku nie były prowadzone. To miał być od początku szeroki ekran zieleni odgradzający od drogi szybkiego ruchu. Jedynie one się od dołu przerzedzają, chciałabym je powoli wymieniać na jakieś choiny które będą ugałęzione do samej ziemi. Na trzecim zdjęciu po lewej stronie mam tam taką jedną choinę nie wiem niestety jak ona się nazywa, chciałabym wymienić i wprowadzić różnorodność, na przykład trójkami, chcę zostawić brzozy, resztę wycinać powoli wstawić na przykład 3 od strony drogi trzy takie choinki:
tu bliżej domu te trzy takie: Jodła kalifornijska
,
gdybyście mogli doradzić co się nie będzie tak od dołu przerzedzać i żeby w miarę szybko wyrosło i rożne odcienie ze trzy czy cztery takie gatunki z każdego gatunku po 3 sztuki bym posadziła to by to może miało ręce i nogi
kamila66 08:17, 18 kwi 2017

RedLips napisał(a)
Poradźcie proszę na co zrobić z tymi chaszczami, co posadzić, chciałabym się efektywnie odgrodzić od ulicy bo mieszkam przy ruchliwej szosie, chcę po woli usuwać rosnące tam sosny bo one sie ogołacają z dołu i nie wyglądają już estetycznie, były posadzone jakieś 15-20 lat temu i powoli tracą urok a będą zapewne wyglądały gorzej z kolejnymi latami. Rosną tam też brzozy i modrzewie, brzozy myślę zostawić, nad modrzewiami się jeszcze zastanawiam. chce to tak obsadzić żeby nie trzeba bylo dużo kosić Doradźcie proszę co robić.

i od strony drogi:

Najbardziej polecanymi na Ogrodowisku są świerki serbskie. Tworzą fajną zwartą ścianę. Jeśli chcesz się skutecznie odseparować od ruchliwej drogi zacznij od posadzenia ekranu przy płocie w pojedynczym rzędzie lub podwójnym. Z wycinką poczekaj, aż świerki podrosną.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=50

Brzozy i duże sosny mogą bardzo fajnie i efektywnie wyglądać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2160-brzoza-w-kompozycjach-ogrodowych