Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:49, 16 lut 2013

Do góry
W tle kleome?Wysiewam w tym roku po raz pierwszy,nie mam doświadczenia...intrygująca roślinka...piękna.Jak się "sprawuje"?
Rododendronowy ogród II. 10:46, 16 lut 2013

Do góry
Miłego dnia Bożenko w ten szarobury dzień
Wstawiam kwiatka aby zachęcić słońce do pokazania nam swojej twarzy.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:37, 16 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Piękny ten oczar w śniegu.
U mnie dziś znów zima
A jak dbasz o agapanty na zimę? przepraszam za naiwne pytanie,
ale ja sobie jedno kłącze kupiłam i muszę wiedzieć co i jak

Ula, zimy znów, to Ci nie zazdroszczę, ale agapanta to i owszem. Sama oglądałam niedawno takie wypasione kłącza do kupienia. Ja muszę zbastować, nie mam już miejsca na kolejne doniczki.

Tak u mnie zimują agapanty. To zadziwiająco twarde rośliny. Ale też nieprzewidywalne. Trzymam je od kilku lat w małych doniczkach, podobno muszą mieć w nich ciasno, aby zakwitły. Dwa z nich postanowiłam przesadzić. Aż mi się serce krajało, kiedy zobaczyłam w jakim stanie są korzenie. Właściwie były tylko one, ziemi śladowe ilości.

Ten, wedle prawideł uprawy, po przesadzeniu nie zakwitnie. Zobaczymy. Mam niecny plan, aby wszystkie agapanty (kilkanaście sztuk) wysadzić w tym roku do gruntu. Zobaczę czy zakwitną, jesienią wykopię, mocno przytnę korzenie i wepchnę do ciasnych doniczek. Oczywiście zapewnię im niską temperaturę i umiarkowane podlewanie. Reszta to zdobywanie doświadczeń, czego i Tobie życzę. Nie poddaj się, kiedy w pierwszych latach agapant Ci nie zakwitnie. Potem może być już tylko lepiej
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:29, 16 lut 2013

Do góry
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:15, 16 lut 2013

Do góry
Moja rozplenica jest ogromna.Potrzebuje sporo miejsca. Ma prawie metr wysokości i ponad metr średnicy.
Ale są różne odmiany. Jak chcesz coś mniejszego, to niestety nie mam.

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:42, 16 lut 2013

Do góry
mira napisał(a)

Mira, tak patrzę na te donice i doskonale mi pasują do desek tarasowych. Ciemne drewno, glina i utrzymana w tonacji kolorystyka mozaiki. Mają kulisty kształt, a pokrój pelargonii burzy trochę regularność.
Może potraktuj je jako stały element dekoracyjny na tych deskach, a zawartość (obsadzenia) zmieniaj w zależności od pory roku? To wymaga sporo zachodu, ale się opłaca. Ciągle masz zagwozdkę i konieczność szukania odpowiednich roślin (aż niewiarygodne, ale ciągle coś ciekawego można wypatrzeć, dobrać, dopasować z ofert np. dużych marketów ogrodniczych). Ja bym najpierw znalazła plastikowe doniczki, które obwodem pasują do ceramicznych, a te potraktowała jak osłonki. Łatwo je szybko wymienić, utrzymać wilgotność, no i podpędzić w nich co nieco. Widziałabym w nich białe hiacynty, bratki w kolorach ziemi, skarlone słoneczniki, pelargonie, ale z tych o bardziej miękkim pokroju, może bluszczolistne? Jesienią suche bukiety z tego, co zbierzesz w ogródku. A na okres przejściowy na przykład mirt prowadzony na kulę. Widziałam przedwczoraj taki w promocji, w OBI. Ale się z rana rozgadałam, wybacz
Moje roślinki 09:37, 16 lut 2013

Do góry
Takie małe wspomnienie kolorów lata w tą deszczową i ponurą sobotę

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:22, 16 lut 2013

Do góry
Kalina koralowa"Roseum"

truskawka pnąco-zwisła

Nasz przydomowy ogródek 08:54, 16 lut 2013

Do góry
Wielu z Was już klęczy w dołkach startowych
Aby wyruszyć do ogrodniczych na łowy.
A u nas nic nie ustępuje śnieżek biały
Dzieci sąsiadów rodzinkę zmajstrowały.

Bałwanki nie myślą o swym marnym losie
Co będzie jak im słoneczko usiądzie na nosie?
Gdzie się podzieją - jak na biegun daleko
Oj marna przyszłość śliczne bałwanki czeka.

Wizytówka - Warzywniak 08:51, 16 lut 2013

Do góry

Wizytówka - Warzywniak 08:51, 16 lut 2013

Do góry

Crocus - krokus (szafran) 08:49, 16 lut 2013

Do góry
poprzedniej wiosny z całej masy zakwitł mi tylko jeden -dosłownie jeden krokus (żółty)
ta wiosna pokaże czy padły całkowicie czy przetrwały
Wizytówka - Warzywniak 08:49, 16 lut 2013

Do góry

ogrodoweimpresjejolki 08:49, 16 lut 2013

Do góry
No i karteczka weekendowa z kalendarza

Wizytówka - Warzywniak 08:48, 16 lut 2013

Do góry
Warzywniaki są znów doceniane w ogrodzie. Był czas kiedy działki ogrodnicze - warzywne przekształacane były w ogródki wypoczynkowe: trawka, grill, parę drzewek. Ostatnio trend się odmienił i chętnie przeznaczamy choć trochę miejsca na warzywa. Chcę w skrócie pokazać jak, dzięki inspiracji dostarczonej przez Danusię, udało mi się "pole warzywne" zmienić w ładny ogródek warzywny. Mam nadzieję, że zachęcę parę osób do wyodrębnienia w swoim ogrodzie miejsca choćby na nowalijki i zioła.

Link do właściwego wątku o powstaniu warzywniaka znajduje się w podpisie pod zdjęciami:

ogrodoweimpresjejolki 08:44, 16 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Spytaj Marty, ona siała albo sadziła tę roślinę. Pewnie coś podpowie. Jolu, zajrzyj tu: http://naradka.wordpress.com/2011/05/21/tuberoza/, może cośkolwiek skorzystasz

Ja mam miałam asclepias tuberosę ale mi zmarzła poprzedniej zimy, jeszcze komuś udało mi się przesłać kawałek, ale moje zmarzły, więcej nie sadzę

O kwiatach tuberozy śpiewał Grechuta teraz widzę pierwszy raz jak wyglądają

Ula chciałabym mieć też białą bo pewnie o niej śpiewał Grechuta Zobacz w necie jaka ładna
Może ta biała kiedyś stanie na mojej drodze
Grembosiowo 08:27, 16 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Jak tam świętowanie walentynkowe?, pewnie w trakcie, to ode mnie:

Witam

Ile śniegu macie U nas całkowity brak..a serduszko śliczne
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:04, 16 lut 2013

Do góry

moją gruszę wiatr wygiął - muszę ją na wiosnę podwiązać i wyprostować

kącik malinowy - już czekam na czerwiec

a z drugiej strony ławeczki znalazła miejsce jabłoń przesadzona z miejsca gdzie powstała wiata - zaczynam eksperyment z formowaniem - będzie prowadzona blisko przy płocie tak żeby nie zabierała dużo miejsca, którego nie mam
Mam nadzieję, że się przyjęła - jak na razie wygląda dobrze.
Mój jesienny ogród 07:59, 16 lut 2013

Do góry
Witam wszystkich.
Bożenko, mnie też przytkało jak wysiadłem z autokaru. Zdjęć od razu nie robiłem musiałem najpierw nacieszyć oczy.
Haniu, teraz kręcę krótkie filmiki, też są super i bardzo dobrej jakości. Niestety są duże i nie da się mailem wysłać chyba żeby to jakoś spakować.
Karola, już nie jeżdżę od 25 lat, po upadku wyleczyłem się z tego, uznałem to z ostrzeżenie i do tej pory jestem w całości i niech tak zostanie. Jak byłem na Big White, to chłopaki pojechali na Silver Star i jednego zwieźli skuterem na dół, nic mu nie jest, ma podbite oko i rękę na temblaku i chyba też się wyleczył, przynajmniej tak mówi.
Bogdziu, było by super się spotkać ale ja wracam tylko wtedy gdy nie znajdę pracy. Tu jest jeszcze tyle do zobaczenia
Marto , widzę że naprawdę się zmieniłaś Dzięki za serducho, przepraszam że nie napisałem o owocu, smakował jak kiwi tylko bez kwasku, ale jak mnie przeczyściło po nim, natychmiastowy efekt.
Irenko, przyjeżdżaj ja za tydzień jadę znów ty na narty ja na psi zaprzęg nakręcę godzinny film z podróży po kanadyjskim lesie.
Aldonko, dawno Cię nie było. Język ciężko idzie w tym wieku to mgłowa pusta, dobrze że mam telefon. Ustawiłem się tu całkiem nieźle nie mogę narzekać. Cały czas obmyślam nowe plany wycieczek. Ja uczę kolombijczyka po Polsku a on mnie po angielsku, ze wstydem przyznam że jemu lepiej idzie niż mi. Fajnie mówi, nagrywam filmiki z nim, jak mówi po polsku, można się nieźle ubawić. Co do reszty masz rację. Pozdrawiam Was i czas na foty.

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 07:57, 16 lut 2013

Do góry
Ciągnie wilka do ogrodu

Poszłam zaglądnąć jak tam moje roślinki się mają i czy wiosna nadchodzi.
Jeszcze sporo śniegu i niestety żadnych cebulkowych pod grubą śnieżną warstwą jeszcze nie widać.

rododendron wygląda całkiem dobrze

róże w tym roku wyglądają bardzo dobrze - nic nie przemarzło

wszystkie rośliny jeszcze śpią
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies