Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Liliowo i kolorowo:) 19:23, 15 lut 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Danusiu,pozdrawiam,jestem

Witaj Marto dla Ciebie studnia i klematis a mam do nich słabość i sadzę je gdzie się da . W mieście mam wiejskie klimaty z tyłu domu za garażem obrośniętym bluszczem dzieło mojego M wędzarnik

size=640x360]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/30/300017/original.JPG[/img] mg]
Tu odpoczywam 19:23, 15 lut 2013

Do góry
quote=
Dla niewtajemniczonych : Dzisiaj nasi pierworodni (mój i Celinki) mają urodziny
No to świętujemy i tańcujemy

A no to balujemy

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 19:20, 15 lut 2013

Do góry
Wizyta u mnie- zaszczyt dla mnie! Trzymaj się! U Ciebie już wiosna, u nas, niestety jeszcze zimowo.
Mimo to, już przebieram nóżkami!
Mieszczuch na wsi, czyli jak rodzi się i spełnia marzenie... 19:19, 15 lut 2013

Do góry
Ten pierwszy to azalia pontyjska i ma trudny kolor - morelowy jak jest to już mocny róż nie pasuje

Może coś takiego Ci wkleję, to z lewej to plamy wrzosowiska

Do góry
Chciałabym, żeby wszystko było w kolorach: biały, jasny róż, fiolet i niebieski. Dlatego zastanawiam się czy te moje różaneczniki będą tam pasować?
jeden ma takie kolory

Ten ma mało liści- czy to normalne?!?!?!

A drugi ma taki róż, że aż bije po oczach

Poza tym kolor murka....Chciałabym go obsadzić wzdłuż, ale jakim kolorem? Chyba głównie białym?

A może zmienić całkowicie koncepcję kolorystyczną?

Ludzie co robić? Wiosna za pasem a ja w lesie jestem

Do góry

Mam taki kawałek ziemi, na której chcę założyć wrzosowisko, niestety śnieg nie chce topnieć i nie mam możliwości zrobić dobrego zdjęcia tego kawałak, ale postaram się naświetlić sytuację.
Teraz to wygląda tak

Cały teren na zdjęciu, to takie lekkie wzniesienie. Między trawą- koło wiaty a świerkiem (po prawej stronie) jest murek oporowy z czerwonego piaskowca, mniej więcej tego koloru ( zdjęcie stare, ale mam teraz tylko takie)

Zielony blaszak jest połączony z kojcem dla psa i obsadziłam go w tamtym roku bluszczem, żeby nie było widać, że jest taki paskudny...
Chcę tprzy okazji odizolować się od widoków z sąsiedniego podwórka.

Do góry
robiłam wstępny projekt- oczywiście odręcznie, bo inaczej nie potrafię

To już jest ;
1- thuja szmaragd- około 1 m wys.
2- thuja danica
3- świerk frohburg
4- miskant- nie znam nazwy, ale wiem, że ma być wysoki
5- sosna- też bez nazwy, taka z długimi igłami...

Teraz to co wymyśliłam:
6- świerk serbski lub choina kanadyjska, chcę żeby były to drzewa szybko rosnące i mogą wyć wysokie
7- trawy
8- rh - mam dwie pod kojcem, ale muszę je gdzieś przesadzić i pomyślałam o wrzosowisku...
9- niskie sosenki np. górska Jacobsen lub humpy lub hvozdany
Pod kojcem musi być jakiś żywopłot osłaniający widok kojca i wnętrza tego blaszaka brrrr - to te siódemki żółte a dziesiątka to może lawenda?

Acha, a te fioletowe i różowe plamy to wrzosy oczywiście
Ogródek Hanusi po zimie 19:13, 15 lut 2013

Do góry
Hanus ...wracam ...choc tym razem to problemy natury technicznej bardzo ograniczaja moje pragnienia...
ale wysciskac musze i to bardzoooooooo mocno, wytulisiac na byc moze kilka dlugich dni i zyczyc niezmiennej pogody ducha oraz duzooooo slonka....

Liliowo i kolorowo:) 19:12, 15 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Tak masz rację wszyscy jesteśmy zakochani w ogrodach, a twój jest wyjątkowo piękny, pozdrawiam i czekam na jeszcze więcej zdjęć

Witaj Gosiu jak widzę Twój pod "igłę" wręcz ogród to nie wiem czy mam dać kolejne zdjęcia ale u mnie to było tak, że dosadzałam do tego co jużo było rok po roku a podobało mi się wszystko no i teraz powoli zaczęłam porządkować ten mój kolorowy jarmark. Lubię jak o każdej porze roku jest inaczej i coś zakwita bo kocham kwiaty. Będe też mieć do Was prośbę by co niektore miejsca w ogrodzie pozmieniac tylko z czasem u mnie ciężko ale dam rade)

Moje poletko 19:09, 15 lut 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
quote=Celina napisał(a)

To piekę torcik, bo jeden już zjedzony

A ja już buteleczkę przyniosłam

a zdjęcie u mnie, trzeba się przejść

A trochę podobni do się

Grażynko śmigam do Ciebie

ogrodoweimpresjejolki 19:06, 15 lut 2013

Do góry
Jolus...choc tylko na chwilke to zagladam by choc usmiech zostawic...
sciskam jak zawsze!!!!!

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:06, 15 lut 2013

Do góry
Sebek mam nadzieję, że spóźnione walentynki też przyjmujesz.
A co tam dostaniesz na Dzień Singla

Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 19:05, 15 lut 2013

Do góry
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu podglądam Forum, śledzę Wasze poczynania i jestem pod ogromnym wrażeniem metamorfoz, jakich dokonujecie w swoich ogródkach.

Jako zupełnie "zielona" w temacie ogrodnictwa w maju zeszłego roku weszłam w posiadanie małej (300 metrów2) działeczki ROD.
Ogródek nie należy do tych szczególnie "wypielęgnowanych" . Pierwsze moje działania były skierowane głównie na walkę z chwastami, których nazw nie znam, aczkolwiek zapewniam, że jest ich umnie od wyboru do koloru. Staram się małymi krokami wyprowadzić działeczkę na przyzwoitą drogę bez użycia chemii (posiadam zwierzaka alergika, w typie wielkiego wrażliwca na wszelkie środki chemiczne).

Chciałam podzielić się z Wami zdjęciami jakie posiadam na chwilę obecną (jest ich sporo ).
Mam cichą nadzieję, że znajdą się osóbki,, które będą mogły udzielić mi porad w kwestii zagospodarowania mojego poletka - gdyż nie ukrywam - kombinuję i kombinuję, ale pojęcia nie mam od czego i jak powinnam zacząć, aby powstało coś sensownego.
Dodam, że w rodzinie nikt nie miał nigdy ogródka (same mieszczuchy ) co nie ułatwia mi pracy .

Pierwsze zdjęcie to widok z za płotu działkiod frontu.

Tutaj zbliżenie na "domek narzędziowy", za nim jest kompostownik, który też najprawdopodobniej nie jest właściwie przygotowany (bardzo wolno rozkłada się wszystko), ale cieszę się, że jest jakikolwiek

Widok na lewą stronę patrząć od frontu

Również lewa strona ( w kącie z lewej strony zdjęcia widać ogrodzenie frontowe)

Dalsze zdjęcia dodam w kolejnych postach.
Po prawej stronie (której nie widać na zdjęciach - jest miejsce na "warzywnik" (już tam był) i jabłonka.
Zdjęcia są już zrobione po mojej ingerencji - w pierwszych krokach zajmowaliśmy się pieleniem wszytskich miejsc graniczących z sąsiadami, aby nasze "zielsko" nie rozprzestrzeniało się
Tu odpoczywam 19:04, 15 lut 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
quote=Celina napisał(a)
Torcik przyniosłam

A ja szampana

Dla niewtajemniczonych : Dzisiaj nasi pierworodni (mój i Celinki) mają urodziny

No to świętujemy i tańcujemy

jak mawiała hrabina "Co za przistojna menszcizna"

a kobitka też niczego sobie
Moje Takie Tam w Ogródku 19:03, 15 lut 2013

Do góry
Agus dziekuje, sciskam, buziakuje i tulam z calych sil!!!!!!!

Kolorowy ogród na piasku 18:58, 15 lut 2013

Do góry
viva napisał(a)
Coś energetycznego w ten zaśnieżony dzionek

Asklepias tuberoza - trojeść bulwiasta

Vivo, kupiłam sobie wczoraj kłącza takiej samej tuberozy i "szukam instrukcji obsługi" Czy mogłabyś się ze mną podzielić swoimi doświadczeniami? Ja swoja muszę już wsadzić do doniczki z ziemią, bo po rozpakowaniu okazało się, że wypuściła już zielone listki. Zimowała u Ciebie w gruncie?

pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:58, 15 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)
O ogrodzie zimowym marzę od dawna.... ale to już chyba nie w tym wcieleniu.. chyba, że totolotka wygram....

Delosperma nie wiem jak wygląda bo przykryta agro i pod śniegiem ..nie zaglądałam... Jutro zerknę, ale powinna wyglądać tak jak w zeszłym roku..
Część byłą brzydka a część zielona i od zielonego poodbijało i rosło...

chmmm .... ja zaglądnęłam i niestety moja padła - to już drugia próba i kolejna nieudana
Trudno .
Na szczęście chociaż opuncja wygląda dobrze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:58, 15 lut 2013

Do góry
Danusiu z otchlani problemow technicznych przesylam ciut ciut slonka dla Ciebie i moje fiolki pod kolor Twoich hiacyntow....
sciskam i buziam...jak zawsze...

Blaski i cienie nowego życia 18:54, 15 lut 2013

Do góry
Ulus jestem slonko moje choc tym razem to "techniczne" przeszkody mnie zatrzymija...
ale sciskam cieplutko i buziam jak dawniej!!!!!

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:51, 15 lut 2013

Do góry
Anusiu zyje i sciskam niemal wiosennie!!!!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies