Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lek na całe zło czyli mój ogród 00:48, 13 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Aldonko można dać wokół rośliny odrobinę wapna i wymieszać go razem z kompostem, a czasie wegetacji jak tylko ustaną mrozy zaczną powstawać łodygi i pąki kwiatowe warto zasilać je Florovitem zarówno doglebowo jak i dolistnie. Aldonka mam korsykański, a w tamtym roku kwiatki jego zamiast całe seledynowe były takie

obok rośnie ten, to może pszczoły zapyliły?

Aniu dzięki za informacje, śliczne te kwiatki, ale nie wyglądają na korsykańskiego

Żywopłotki cisowe. 00:29, 13 lut 2013

Do góry

Mało wyraźne zdj. to z telefonu komórkowego. Lobelia
Clematis Rouger Cardinal Przemarzł w kwietniu ubiegłego roku.

Hortensja ( Nikko Blue ) najłatwiej się wybarwia i nadaje się do cienia. w ubiegłym roku kwiat miał 35 cm średnicy ale wybarwiałam.
Lek na całe zło czyli mój ogród 00:25, 13 lut 2013

Do góry
Aldonko można dać wokół rośliny odrobinę wapna i wymieszać go razem z kompostem, a czasie wegetacji jak tylko ustaną mrozy zaczną powstawać łodygi i pąki kwiatowe warto zasilać je Florovitem zarówno doglebowo jak i dolistnie. Aldonka mam korsykański, a w tamtym roku kwiatki jego zamiast całe seledynowe były takie

obok rośnie ten, to może pszczoły zapyliły?
Lek na całe zło czyli mój ogród 00:16, 13 lut 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Skorupkami jajek, pewnie. I u mnie się rozsiał.

Aldono, właścicielko bylinowego ogrodu pozdrawiam.

Pozdrawiam Cię również Pszczółko Ewo

Ogródek na trzy lata 00:04, 13 lut 2013

Do góry

Ogródek na trzy lata 00:00, 13 lut 2013

Do góry
Dzisiaj zupełnie nieogrodowy post - karnawał definitywnie się zakończył:

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:40, 12 lut 2013

Do góry
ponieważ zrobiła się okazja jubileuszowa to wstawiam ogrodowiskową hotrensje którą kupiłam własnie z rekomendacji ogrodowiska

mam 2 krzaczki - jeszcze małe

i ławkę angielską znalazłam i mnie cieszy

jesienna róża

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:26, 12 lut 2013

Do góry
pozdrawiam wszystkich zaglądających do mojego wątku

właśnie mija rok jak odkryłam ogrodowisko - przypadkiem szukając ławki angielskiej - no i mnie tak wcięło że minął już rok - więc pozdrawiam wszystkich ciepło i chciało by się rzec wiosennie

do wiosny jeszcze trochę więc trzeba się zdjęciami pocieszać i obmyślać nowe plany i robić już zakupy

jest to też dla mnie okazja do zminy avataru - czas najwyższy zgasić światełka na choince i wypatrywać słoneczka

więc nowy avatar

Żywopłotki cisowe. 23:26, 12 lut 2013

Do góry
Z czasów granatowej ławki podpatrzonej w pismach.Scieżki też śledziłam . Cały teren w koło domu był beton, na ten beton woziłam piach , ułożyłam płytki kółek , obok kamień tłuczony. to wydzielony zaułek od wschodniej części domu. Trawka na betonie.
Jaka to może być hortensja?
Przed granatową ławką z czasów kiedy stało i wisiało ok. 500 doniczek. Beczki cięte na pół, a w nich hosty
Krowy, staw i my... 23:14, 12 lut 2013

Do góry
Marlena nie czytam nic co jest prędzej, bo czas już iść spać . Pomyślałem, że wstawię tylko fotki, które w przyszłości mogą Ci pomóc podczas wykonywania faszyn.
Akurat zajmuje się rekultywacją stawu, to i faszyny musiałem zrobić. Pisałem Ci już jak to się robi, cytuję:
Wystarczy pozyskać patyki wierzbowe i skręcić je w faszynę, to najprostszy i najtańszy sposób. Najlepszym materiałem są długie cienkie patyki. Wykonuje się je na kobyłkach zbitych w linii prostej na długości kilku metrów. Na nie nakłada się patyki wierzbowe, aby na całej długości zazębiały się z sobą. Jedna osoba kantakami ściska je do kupy, druga wiąże co kawałek giętkim drutem .
Trwałość faszyn jest mała, dlatego zaraz po założeniu ich na brzegach, należy zastanowić się nad rodzajem roślinności jaka będzie porastać i jednocześnie trzymać brzegi.
Faszyna trzyma brzegi przed obsypywaniem się przez dwa, trzy lata, w tym czasie silnie rozwija się system korzeniowy posadzonych roślin.

Kantaki - to dwie drewniane rączki, zaostrzone i zakrzywione jak ptasi pazur, połączone ze sobą łańcuchem. Narzędzie służy do ściskania patyków głównie z wierzby w produkcji faszyn.

A teraz zdjęcia do opisu.
Zbijamy kobyłki i rozkładamy patyki wierzbowe

Kantaki

Ściskamy patyki - to ja z wielkim poświęceniem dla idei kiszek faszynowych

Łańcuch musi obejmować patyki, pazury ściskasz do środka jak nożyce do żywopłotu. Tutaj masz przykład już na zrobionej.

Druga osoba za kantakami wiąże drutem, po przywiązaniu powoli popuszczasz kantaki.

Gotowa faszyna

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:02, 12 lut 2013

Do góry
Oj, oj, oj ..te spóźniona.. gratuluję.... wielgaśnego i pięknego ogrodu oraz mało stronek

A traktorek wypasiony Ależ u Was sypie...... Madżenka dobrze pisała, że Was zasypuje...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:58, 12 lut 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
jeszcze przed pracą przyszła pufka (błyskawiczna realizacja!) rozpakowałam i chyba mam chetnego na miejscówkę zobaczcie

Idealny duet Kociak dokładnie wie do czego służy pufka
Ogród u stóp klasztoru 22:51, 12 lut 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Alinko jakie kolory! Pięknie!!
A co to za kwiatki na ostatniej fotce, te białe? Wyglądają jak tulipanki botaniczne? ale to na pewno nie one

pozdrawiam!!

Karolinko te kwiatki to CEBULICA SYBERYJSKA ALBA

Kolorowe rabaty 22:50, 12 lut 2013

Do góry
Zdrówka zyczę i spóźnionego kwiatka na 400 tkę zostawiam
Żywopłotki cisowe. 22:48, 12 lut 2013

Do góry
Anabell napisał(a)
Ołownik.

Wróciłam pooglądać sobie . Ołownik 'plumbago' - czy jego da się mieć ot tak po prostu w doniczce jako roślinę tarasową? Nigdzie w sprzedaży nie widziałam. To z nasion?
Zakładam ogródeczek 22:48, 12 lut 2013

Do góry
Nieszka, super to obmyśliłaś.

Mnie się projekt bardzo podoba... to jest to co bym chciała.
Dziękuję Ci baaardzo!!!

Czyli zimą tylko ta śliwa będzie rózgą?
Rabatę mogę spokojnie wysunąć do przodu, wtedy będę z zasłoniętego drzewkiem okna coś widzieć, a ludzie z ulicy mnie nie, ha!

Jak tu teraz ślubnego przekonać do tej wersji?
aaaa czerwonym drzewkiem
Jeśli to przeforsuję, to zabieram się za dalszą część ogrodu i mam nadzieję, że będę mogła na Ciebie liczyć

Przed moim odrapanym domem wszystko wygląda nieciekawie - sójrz sama....

Nieszko, czy wielkości roślin na mojej "wizualizacji" Twojego projektu są tymi właściwymi dla roślin kilkuletnich?

A teraz mam stertę pytań:

-jaka tuja mi przeżyje w cieniu i nie urośnie za duża, lub którą będzie można strzyc - smaragd się nada?
Tylko że smaragd zrobi się gruby jeślinie będzie rósł w szpalerze i zepsuje mi cały wygląd kompozycji. Może lepiej cis, tylko jaki konkretnie będzie ładnie wyglądał?

- jaka odmiana rododendrona szybko mi urośnie i nie sprawi problemów początkjącej ogrodniczce? No i musi być wyższy od tej choiny kanadyjskiej - czyli 1,5 - 2m wysokości?

- bukszpan - obojętnie jaka odmiana? Powinien być wyższy od choiny a ta rośnie na 1m wzwyż...

To tyle na razie

Roztoczańskie klimaty 22:43, 12 lut 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

.

Piękna ta zima

Witam i dziekuję za odwiedziny ...zima piekna. A mi się wiosny chce

fiu fiu ale widoczek .... pozdrowienia zostawiam i zmykam
Rabata od nowa 22:43, 12 lut 2013

Do góry
Krystyna napisał(a)

Im więcej Waszych pięknych ogrodów oglądam, tym bardziej wydaje mi się, że cały mój ogród do niczego się nie nadaje. A najgorsze, że nie wiem jak by to zmienić.

Proszę Was o pomoc

A co miejsce ma pełnić za funkcję? Bo ten żywopłot który jest na rzucie istnieje w rzeczywistości? I jak tam jest ze słońcem?
Roztoczańskie klimaty 22:40, 12 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)
I właśnie to robię.. kosztem snu....
Nie będę taka.... podrzucę ci konewkę.....

Ale konewa !!!!
Żywopłotki cisowe. 22:38, 12 lut 2013

Do góry
Ołownik.

Zdarza się skrzynki z parapetów lądują na ziemię, pod ciężarem kwiatów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies