Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

W miniformacie 21:14, 06 paź 2011

Do góry
Nie wiem po zdjęciu, które zostawić, Po prostu poczyść wszystkie gałązki główne, a na każdej zostaw chmurkę, Potem pokaż zdjęcie. Bo teraz to nie da się nic doradzić
Wersja mini mini 21:10, 06 paź 2011

Do góry
stychaz napisał(a)

Doradźcie proszę

Za trzmieliną brązowy Carex buchannaniii.
Na kostkę drzewa lepiej wybrać bukszpan, trzmielinę także do cięcia, Ilex crenata "Golden Gem".
Cis nie bo może być potem problem z utrzymaniem małych rozmiarów kosztki.

Natomiast schodki koniecznie muszą być cisowe.

Ekranik bardzo tutaj moim zdaniem pasuje jako tło dla hortensji, bardziej niż bluszcz. Taki monolit bedzie lepszy niż płaskie liście, które się porozłażą poza prostokąt.

Ważne żeby bluszcz nazywał się Hedera helix.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 20:58, 06 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy można jeszcze teraz założyć opaski na owady w sadzie? Mam sprzeczne informacje - nie wiem. Maja mówi, że można (w książce nowej).
I drugie pytanie: mogę już zacząć okopywać drzewa i przekopać z obornikiem czy obłożyć obornikiem? Do kiedy można drzewa owocowe nawozić obornikiem, do zamarznięcia ziemi?

Można, Maja konsultowała książkę ze specjalistą (jest podana osoba).

Obornik jest doskonałym nawozem pochodzenia naturalnego, chętnie stosowanym, ponieważ zawiera potrzebne roślinom mineralne składniki odżywcze, substancje organiczne korzystne dla poprawy struktury gleby, ponieważ powstaje z nich próchnica.

Stosujemy go wczesną wiosną lub późną jesienią (po zebraniu plonów).
Wydaje mi się, że teraz jest jeszcze za wcześnie, bardziej końcem października, przed mrozami.
Po rozłożeniu wokół drzew, nieco dalej od pnia, należy go od razu płytko przekopać z glebą, aby zapobiec stratom przede wszystkim azotu, który jest najważniejszym składnikiem obornika.

Jeszcze terminy są zależne od tego czy obornik jest przekompostowany czy świeży.

Świeży właśnie należy stosować jesienią, ale do upraw warzywnych, wtedy leżąc przez zimę w glebie się odpowiednio rozłoży. Natomiast do drzew polecam obornik przekompostowany.
Mieszamy go aby zapobiec stratom składników odżywczych. Robimy to aż ziemia zmarznie, czyli mniej więcej do połowy listopada. Jeśli ziemia zmarznie - obornika nie stosujemy już.

Samo położenie na wierzchu dużo mniej daje roślinom.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:21, 06 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Agacia - Mój ogród można zobaczyć po osobistym umówieniu się, lub na corocznym zlocie Świeto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym.
W tym roku był 2 lipca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/703-swieto-roz-w-ogrodzie-nie-tylko-bukszpanowym?page=18

Oby do lata
Ogród coli 20:09, 06 paź 2011

Do góry
Limka napisał(a)

Mi też się podobają te wszystkie Danusi realizacje ale jeśli to nie Gardenarium robi, to i tak wychodzi tylko namiastka niestety. Nie wiem o co chodzi ale im to świetnie wychodzi

Zgadzam się z Tobą Limka- bo ja też od jakiegoś czasu próbuję coś podgapić i przenieść do siebie - na razie na papier ale faktycznie to nie to samo, chyba diabeł tkwi w szczegółach , w tych Danusinych smaczkach
U Justyny 18:26, 06 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jednak są dwa Zebrinusy na rabacie?

Teraz ładniej, a wiewiór intrygujący jest.. ciekawe doświadczenia

Danusiu, cieszę się, że się podoba....pamiętam twoje zakłopotanie na twarzy po obejrzeniu pierwotnej wersji
Ogród z lustrem 17:32, 06 paź 2011

Do góry
Kochani ogród pięknieje z dnia na dzień, dzisiaj kolejne nasadzenia, ale coś nośnik się zbuntował i nie wskakują mi na Picasa, czekam i czekam, zdążyłabym wrzucić jeszcze teraz. Zajrzę później, bo mam za chwilę gości.

22 października mam wykład dla studentów Akademii Sztuk PIęknych w ogrodzie
Jakby co, możecie się dołączyć.
Ogród coli 14:33, 06 paź 2011

Do góry

Mi też się podobają te wszystkie Danusi realizacje ale jeśli to nie Gardenarium robi, to i tak wychodzi tylko namiastka niestety. Nie wiem o co chodzi ale im to świetnie wychodzi
Ale Karolino, chyba trzeba najpierw zadbać i zbadać problem dlaczego te roślinki wypadły, posadzisz cisowe kule i ilex a jak one też nie wytrzymają nadmiaru wody? Jeśli woda jest kłopotem to albo trzeba zmienić warunki albo dostosować dobór roślin do warunków panujących.
Te rów o którym pisałaś nie wyobrażam sobie, że może mieć wpływ ale ja się nie znam...
Córeczka śliczna.
Ogród też bardzo zadbany, mimo tych małych kłopotów Bardzo dużo osiągnęłaś, gratuluję i trzymam kciuki.
Ogród z lustrem 14:07, 06 paź 2011

Do góry
Ten ogrod jest moim faworytem (z projektow Gardenarium ktore obejrzalam). Cos pieknego, chcialabym taki od poczatku do konca pozdrawiam i nie moge sie doczekac na fotki z trawnikiem i wszystkim wysprzatanym. Ehh
Ogród Bogusława 13:19, 06 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Widzę pod brzozą wpływ Ogrodowiska
raczej Twoją miłość do bukszpanów a to jest zaraźliwe z czego się bardzo cieszę. a za to buziole
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:37, 06 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Agacia - Mój ogród można zobaczyć po osobistym umówieniu się, lub na corocznym zlocie Świeto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym.
W tym roku był 2 lipca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/703-swieto-roz-w-ogrodzie-nie-tylko-bukszpanowym?page=18

Dziękuję
Ogród z lustrem 09:05, 06 paź 2011

Do góry
TUMARKER napisał(a)
Danusiu, ogród już jest piękny . Taka fotorelacja to doskonała lekcja dla takich laików jak ja.

Napisz proszę jaka jest odległość między świerkami serbskimi?

Nie mierzyłam, ale jakieś 1,5 m. U siebie mam co metr, one są dość wąskie i można nawet ciasny szpaler zrobić, wysłonę od brzydkich widoków.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 07:13, 06 paź 2011

Do góry
Błąd Halinko pewnie tkwi w spacji, którą zrobiłaś jak pisze Ronin.
We wzorze Ronina musi być spacja a Ty jej nie rób.

Przeczytaj instrukcję Halinko w którym momencie jest spacja i zlikwiduj spację.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 07:11, 06 paź 2011

Do góry
Agacia, czytając o moim ogrodzie napotkasz po drodze inne linki. Zapraszam do lektury. Dziękuję za przypomnienie tego zdjęcia. Róże, które tam rosną w donicach, teraz mają się świetnie na murze od ulicy i kwitną obłędnie.
Ogród z lustrem 07:06, 06 paź 2011

Do góry
Nocny marek z Ciebie Joanko. Miłego dzionka życzę
Ogród Bogusława 00:39, 06 paź 2011

Do góry
A może w górach już spadł śnieg?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:06, 06 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

To oblicze mojego kwitnącego tarasu znalazło się w książce Mai Popielarskiej "Balkon i taras- zielona oaza" na str. 101.
To niezwykła pamiątka, zostanie ten obraz w mojej pamięci i sercu, bo teraz jest zupełnie inny

Właśnie to miałam na myśli, pamiętam to zdjęcie!
Ogród w budowie - nieustającej 00:01, 06 paź 2011

Do góry
Gabrysiu, oranżeria to skarb dla ogrodnika Można zimą przechowac wszystkie rosliny tarasowe. Ja w tym roku muszę miejsce w szklarni wynająć
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:58, 05 paź 2011

Do góry
Safoya, bukiety urzekające. I zachód słońca też
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:58, 05 paź 2011

Do góry
Narzędzia będą stylowe... mam już katalog, czekamy na zdjęcia narzędzi.
Wkrótce otwarcie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies