Nie wiem po zdjęciu, które zostawić, Po prostu poczyść wszystkie gałązki główne, a na każdej zostaw chmurkę, Potem pokaż zdjęcie. Bo teraz to nie da się nic doradzić
Za trzmieliną brązowy Carex buchannaniii.
Na kostkę drzewa lepiej wybrać bukszpan, trzmielinę także do cięcia, Ilex crenata "Golden Gem".
Cis nie bo może być potem problem z utrzymaniem małych rozmiarów kosztki.
Natomiast schodki koniecznie muszą być cisowe.
Ekranik bardzo tutaj moim zdaniem pasuje jako tło dla hortensji, bardziej niż bluszcz. Taki monolit bedzie lepszy niż płaskie liście, które się porozłażą poza prostokąt.
Można, Maja konsultowała książkę ze specjalistą (jest podana osoba).
Obornik jest doskonałym nawozem pochodzenia naturalnego, chętnie stosowanym, ponieważ zawiera potrzebne roślinom mineralne składniki odżywcze, substancje organiczne korzystne dla poprawy struktury gleby, ponieważ powstaje z nich próchnica.
Stosujemy go wczesną wiosną lub późną jesienią (po zebraniu plonów).
Wydaje mi się, że teraz jest jeszcze za wcześnie, bardziej końcem października, przed mrozami.
Po rozłożeniu wokół drzew, nieco dalej od pnia, należy go od razu płytko przekopać z glebą, aby zapobiec stratom przede wszystkim azotu, który jest najważniejszym składnikiem obornika.
Jeszcze terminy są zależne od tego czy obornik jest przekompostowany czy świeży.
Świeży właśnie należy stosować jesienią, ale do upraw warzywnych, wtedy leżąc przez zimę w glebie się odpowiednio rozłoży. Natomiast do drzew polecam obornik przekompostowany.
Mieszamy go aby zapobiec stratom składników odżywczych. Robimy to aż ziemia zmarznie, czyli mniej więcej do połowy listopada. Jeśli ziemia zmarznie - obornika nie stosujemy już.
Samo położenie na wierzchu dużo mniej daje roślinom.
Zgadzam się z Tobą Limka- bo ja też od jakiegoś czasu próbuję coś podgapić i przenieść do siebie - na razie na papier ale faktycznie to nie to samo, chyba diabeł tkwi w szczegółach , w tych Danusinych smaczkach
Kochani ogród pięknieje z dnia na dzień, dzisiaj kolejne nasadzenia, ale coś nośnik się zbuntował i nie wskakują mi na Picasa, czekam i czekam, zdążyłabym wrzucić jeszcze teraz. Zajrzę później, bo mam za chwilę gości.
22 października mam wykład dla studentów Akademii Sztuk PIęknych w ogrodzie
Jakby co, możecie się dołączyć.
Mi też się podobają te wszystkie Danusi realizacje ale jeśli to nie Gardenarium robi, to i tak wychodzi tylko namiastka niestety. Nie wiem o co chodzi ale im to świetnie wychodzi
Ale Karolino, chyba trzeba najpierw zadbać i zbadać problem dlaczego te roślinki wypadły, posadzisz cisowe kule i ilex a jak one też nie wytrzymają nadmiaru wody? Jeśli woda jest kłopotem to albo trzeba zmienić warunki albo dostosować dobór roślin do warunków panujących.
Te rów o którym pisałaś nie wyobrażam sobie, że może mieć wpływ ale ja się nie znam...
Córeczka śliczna.
Ogród też bardzo zadbany, mimo tych małych kłopotów Bardzo dużo osiągnęłaś, gratuluję i trzymam kciuki.
Ten ogrod jest moim faworytem (z projektow Gardenarium ktore obejrzalam). Cos pieknego, chcialabym taki od poczatku do konca pozdrawiam i nie moge sie doczekac na fotki z trawnikiem i wszystkim wysprzatanym. Ehh
Agacia, czytając o moim ogrodzie napotkasz po drodze inne linki. Zapraszam do lektury. Dziękuję za przypomnienie tego zdjęcia. Róże, które tam rosną w donicach, teraz mają się świetnie na murze od ulicy i kwitną obłędnie.