witam, takiego wątku brakowało mi jakieś 1.5 roku temu...

właśnie na takie suche, nieprzewiewne miejsce od pd strony domu szukałam usilnie propozycji w różnych m-cach w necie...i znalazłam...

dzisiaj zobaczyłam ten wątek i śmiać mi się zachciało...haha,

Danusiu, właśnie większość z podanych przez Ciebie propozycji mam na tym małym suchym kawałku przy domu i mają sie dobrze, oprócz firletki ( ale to chyba moja wina, bo prawie nie podlewałam tych roslin...no, może nie aż tak...po prostu rzadko...)
to jest m-ce między ścianą pd domu a werandą, jest tam kąt prosty - w nim umiesciłam trzcinnika ostrokwiatowego 'Overdam' ( to mój autorski pomysł - bo miałam już tę trawę i po prostu rozsadziłam, ale ma się nieźle, nawet zakwitł...), jest też yukka ( ładny kwiatostan wytworzyła...), są rozchodniki okazałe, lawenda, czyściec wełnisty ( rośnie bardzo szybko, wciąż go usuwam kontrolujac bardzo), rojniki, kostrzewa, no i słabo rosnaca firletka... to główne rośliny chyba tam rosnace...
jest to rabata jeszcze młoda i w trakcie tworzenia, będą na niej wyłącznie byliny... nie robiłam jej zbyt wielu fotek, bo nie byłam zadowolona z efektu...pokazuję ją jednak jako pewien przykład...nie widać jej całej, no i nie patrzcie na trawnik, będzie bardziej zadbany w tym roku...

chcę dodać, że w tym miejscu nawet trawa nie chciała rosnąć, a te rośliny sobie poradziły...