Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 10:07, 10 sty 2013

Do góry
anipla napisał(a)

No ale jak obsadzisz to jaki kształt rabaty będziesz miała ? Bo tego właśnie nie kumam

Chodzi o zagospodarowanie tego miejsca (2)zaznaczonego ołówkiem przed podkładem ,tylko właśnie dobrać teraz kształt żeby pasowało do rogowej.....
Z prawej może być taka szeroka jak narysowałam ,czyli 1,9m bo furtka jest ( z prawej za furtką i murkiem,płotkiem jest wejście do domu ,czyli ogród się kończy wraz z murkiem)

Priorytetem jest teraz wyznaczenie kształtu tej części a potem obsadzenie. Trzeba pamiętać, że między podkładem a ścianą też będa rośliny.

No i właśnie ja o tym cały czas
Jak zrobisz tak jak namalowałaś to będzie taki dziwny ząbek między rabatami. Tak ma być?
Bo ja cały czas myślałam żebyś wszystko połączyła łukiem.....tzn tak chyba mniej więcej masz teraz....ale bardziej byś musiała zaokrąglić i wywalić kamienie i ten jeden podkład.
Kubusiowo 10:07, 10 sty 2013

Do góry
Życzę zdrówka Kubusiowi.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:05, 10 sty 2013

Do góry
nie mogę się spakować ... dom mi się nie chce zmieścić do neserka !!! ...

a to ma być kolor roku 2013 ... brawo ... zielony górą

i trochę wspomnieć bo wyskoczyły z foldera

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:58, 10 sty 2013

Do góry
Krzysztof oglądałem już wcześniej twój ogród i musiałem się powstrzymywać żeby nie zacząć planować kolejnych zmian u siebie
a wracając do drugiej pasji to na pierwszych zajęciach z filozofii (zachciało mi się na starość) pani profesor poleciła nam przedstawić się w najkrótszy sposób, u mnie było to tak: "kocham kwiaty, góry i ......."(oops zapomniałem co) wszystkim się ta odpowiedź bardzo spodobała i na koniec filozofię też zaliczyłem pozytywnie

Jabeska wiem dlaczego lubisz kamienie i zakątki -twój styl (i te starocie w zakątkach)

górna cześć mojego kominka (tych błyszczących prętów już nie ma)

bardzo praktyczna sprawa

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:53, 10 sty 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Więc kochani.. te jedyne solidne buty to typowego turysty... wszystkie pozostałe to taterników Taternik najczęściej chodzi po górach w sandałkach ......
Wiec nikt nie zgadł..a takich ciężkich buciorów to nawet nie mam....

jestem taternik

Nie da się ukryć.. obuwie odpowiednie........

A tak na poważnie... to faktycznie sandałki są najpopularniejsze ...ale każdy chodzi w czym mu wygodniej i do swoich preferencji, upodobań
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 09:52, 10 sty 2013

Do góry
może coś tak ,i wtedy w zagięcia jakieś kulki, ale czy to będzie pasowało ?

A może coś tak (tylko okrąglej)i w tą przerwę między obw. bukszpanową a koniec prawej rabatki coś wysokiego wsadzić co jednocześnie będzie rozdzieleniem tych 2 rabatek...mieszam trochę ale trudno kształt dopasować jak się człowiek nie zna

Murki oporowe 09:48, 10 sty 2013

Do góry
Dorzucę jeszcze jedno z bliska....to gabiony zrobione z resztek przęseł ogrodzeniowych.....

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:42, 10 sty 2013

Do góry
Dzięki dziewczyny za komentarze i pochwały. Miło się to wszystko czyta.

A teraz pierwsze pytanie z serii upiększania ogrodu. Mam taką skarpę wzdłuż całego boiska, więc około 20 metrów. Od kilku lat nic tam konkretnego nie rośnie, nawet trawa tego nie pokryła, bo nie ma tam urodzajnej ziemi, zdjęliśmy i została bardzo uboga ziemia, coś w rodzaju łupka z ziemią. W lecie brzydko to wygląda, bo cały czas jest szaro-bure. M mówi, że posypałby to odrobiną ziemi i posiał trawę. Oczywiście najpierw mamy zamiar wyrównać dół, żeby nie szło to falą po boisku, tylko równą linią. Tak to teraz wygląda.

Ja mam pewne obawy co do tej trawy, bo tam będzie jednak bardzo sucho. Tu słońce grzeje cały czas, bo to od str. południowej. No i wpadłam na "genialny" pomysł. Wymyśliłam, żeby obsadzić to macierzanką. Jej nie straszna susza i jałowa gleba, można po niej deptać, a to tutaj ma czasem miejsce. Ale... czy ja sobie poradzę z początkową fazą, tzn. czy realne jest to, że ta macierzanka zarośnie zanim ją coś przerośnie?
Ogród u stóp klasztoru 09:29, 10 sty 2013

Do góry

Uploaded with ImageShack.us

Już pisałam ,,ale powtórze, bardzo podoba mi się .!!

Podgapiłam i podobnie zrobiłam u siebie. Nie mam takiej ilości ale może się lelije rozmnożą w cudowny sposób A jak nie, to dokupię.!
Wiem ,że Tobie skolei nie za bardzo ten zestaw przypasował

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:21, 10 sty 2013

Do góry

Uuuuuuuuuuuuuu.... Jak zwykle Irenka szykowna, czy w dresiku czy w stroju narciarskim. Widzę, że przygotowania pełną gębą.
Ogród u stóp klasztoru 09:21, 10 sty 2013

Do góry

Dzięki Alinko.
Winobluszcz rozrasta się piorunem. posadziłam go m.in. przy pergoli dla zasłonienia kompostownika.
Jest bardzo u mnie ekspansywny. Charatam go 3 razy w sezonie.

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 09:19, 10 sty 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)
No ale jak obsadzisz to jaki kształt rabaty będziesz miała ? Bo tego właśnie nie kumam

Chodzi o zagospodarowanie tego miejsca (2)zaznaczonego ołówkiem przed podkładem ,tylko właśnie dobrać teraz kształt żeby pasowało do rogowej.....
Z prawej może być taka szeroka jak narysowałam ,czyli 1,9m bo furtka jest ( z prawej za furtką i murkiem,płotkiem jest wejście do domu ,czyli ogród się kończy wraz z murkiem)

Priorytetem jest teraz wyznaczenie kształtu tej części a potem obsadzenie. Trzeba pamiętać, że między podkładem a ścianą też będa rośliny.

Zapraszam na balkon 09:16, 10 sty 2013

Do góry
[

Masz dobre oko Jolu, jak potrafisz wypatrzyć takie fikuśne!
Mój jesienny ogród 09:14, 10 sty 2013

Do góry
Jest godzina 24 a ja dopiero skończyłem robotę w domu i nie ma czasu nic napisać, może na razie nawiąże do wypowiedzi ASC, wydaje mi się, że jak tak będzie jeszcze może rok, to nie będzie komu płacić podatków. Powiem że ostatnio wyjechało trzech moich znajomych i przyrzekli że nigdy nie wrócą do kraju, gdy zobaczyli jak można żyć w normalnym państwie, teraz im się nie dziwię. Życie w Polsce to koszmar, na pewno wiedzą to ci którzy prowadzą swoją działalność. Aniu żeby to zależało ode mnie to już jutro bym kazał Wam przyjeżdżać ale na razie sam nie wiem czy mi się uda. Ciebie doskonale rozumiem, sam w tym siedzę, tylko trochę głębiej. Wyjechał bym już dawno ale tak w ciemno się bałem, tym co mają jakiś punkt zaczepienia mają łatwiej ale Wy ze swoimi zdolnościami na pewno spokojnie, dali byście radę. Muszę kończyć bo się zaraz widno będzie robić. Może na koniec jakieś fotki

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:04, 10 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)
Więc kochani.. te jedyne solidne buty to typowego turysty... wszystkie pozostałe to taterników Taternik najczęściej chodzi po górach w sandałkach ......
Wiec nikt nie zgadł..a takich ciężkich buciorów to nawet nie mam....

jestem taternik

Blaski i cienie nowego życia 09:00, 10 sty 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Miło mi Bożenko....
..kupiłam w B. hiacynty do wypędzenia z fajnymi słoiczkami.................tylko postawiłam a parapet.....a podobno do ciemności trzeba.........no i mam zagadkę

znalazłam.....rzeczywiście w ciemności
http://www.floraforum.pl/index.php?topic=3029.0

Już stoją piwniczce a nie na parapecie.....jeszcze nakryłam kapturkami papierowymi jak trzeba (zdjęcia bez kapturków)- 3 orygialne holenderskie i 2 cebulki moje, które siedziały w lodówce- wszystkie kolor ecri...ciekawa jestem czy mi coś wyjdzie z tego doświadczenia.

A ja własnie w moim wątku napisałam żebyś dała na parapet. Musze poczytac o tym pedzeniu bo chyba czegoś nie rozumiem.Pozdrawiam.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:53, 10 sty 2013

Do góry
Rododendronowy ogród II. 08:49, 10 sty 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Bogdziu.....ja do Ciebie kukam to wystarczy.....oszczędzaj oczy. U mnie nie ma wielkich przebojów....na razie zima to raz i biedronkowe hiacynty nastawiłam w piwniczce (na doświadczenie czy wykiełkują)

Ula mnie sie wydaje że powinnaś te cebulki wynieśc do światła bo w ciemności to Ci bardzo wybiegną w górę , będą długie i blade.Najlepiej na parapet żeby miały światła pod dostatkiem. Pokazuj je co jakiś czas co się dzieje , jak rosną. Ślę pozdrówka.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 08:48, 10 sty 2013

Do góry
Basiaw napisał(a)
Danusiu, przeglądałam Twoje artykuły wiązane na różne sposoby z warzywnikami i bardzo mi się spodobało takie zdjęcie, to pomysł dla mnie, nie typowe skrzynie, ale właśnie takie obramowane grządki.

o takie grządeczki sobie wyczaruję w tym roku!jeszcze groszek pnący(?)sobie zakupic trzeba i będzie gites!!!
Mój kawałek ziemi 08:24, 10 sty 2013

Do góry
Witajcie o poranku,
monteverde jak zrobiło się wiosennie, dzięki za tulipanka.
Przygotowuję się do pracy i parzę sobie kawkę na którą wszystkich serdecznie zapraszam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies