Moja ampla, Jola Bez wątpienia czegoś roślince brakuje, może słońca albo mikroelementów?
Ganiam po ogrodzie jak w ukropie, długo mnie było, ja jak Irenka, ciągnie mnie do domu po trzech dniach, ale jeszcze próbuję wybić się na podróżniczkę, he he. Przesadzam, nawożę, przenoszę. Obelisk spod brzozy bardzo przyda się powojnikwi 'Plisch Spirit'. Dodałam donicę z warzywnika (opanowały ją mrówki, dlatego roślinki nie rosły), ławkę niebieską zdegradowałam, nie pasuje mi już. Duży wazon stąd zaszczycił warzywnik. Warzywnik w tym roku najważniejszy. Co powitało mnie w Ogrodzie Botanicznym w Rzymie? Obok róży banksa, konstrukcja z sałatami/cykoriami, z systemem nawadniającym. Chwilowo fotka niedostępna.
Przy okazji cebulice się wyeksponowały
Zakwitła wiśnia japońska, ma białe kwiaty, co bardzo mnie cieszy. Zaczyna mi ciążyć różowy wiosną.
a wiesz? tak jakoś? dawniej cięłam niziutko za pierwszym oczkiem ,teraz tnę na różnych wysokościach
wydaje mi się ,że się mniej pokładają i nie trzeba podwiązywać.po drugie mam pod nimi ciemierniki
warzywka..hmmm...juz poszły wczoraj do gruntu mam nadzieję ,że zimni ogrodnicy nie przyjdą a z posianych bezposrednio dopiero wzeszła sałata i rzodkiewka zimno było siałam ostatniego kwietnia
jak urośnie ściana południowo-zachodnia to bedzie może cieplej ,bo strasznie nam wieje
Kiedyś dostałam od mojej byłej kierowniczki sadzonki sałaty, bardzo smacznej. I tak od lat zostawiam ją, żeby zakwitła, wysiewa się, spokojnie zimuje, a na wiosnę znowu mam sałatę W tym roku najokazalsze siewki są nie w skrzyni, a w macie, obok worka z kompostem Zaniedbałam trochę w zeszłym roku warzywnik i por też mi zakwitł, jakież było wczoraj moje szczęście jak odkryłam całą kępkę porów Podzieliłam i tym sposobem mam swoje sadzonki, całkiem ekologiczne
Na północnej jarząbkowej rabacie mam szafirki giganty
A na basenowej zaczyna się szaleństwo kuklikowe
Bardzo lubię te kwiatuszki
Mam prośbę, poradźcie co posadzić w tej pustej przestrzeni po lewej od tulipanów. Rabata rozkopana, jak nie będzie tulipkow zrobi się łyso. Rozplenica zanim będzie duża to trochę potrwa. Przy grabie mam już jeżówki i myślałam aby tutaj w trójkątach posadzić właśnie jezówki White Swan. Może coś jeszcze? Przy kostce są zimozielone kulki a dalej sesleria. Te dwa cisy przy kawałku kartonu mają być kiedyś kostką
Ta opcja bardzo mi się podoba zarówno kolorystycznie, jak i ustawnie. Co ma być równo jest równo a reszta swobodnie i lekko, hakonki robią mega robotę leć szykować