Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 16:23, 29 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ładne kaliny pójdę zobaczyć do sąsiadów.

Taki mam widok z okna i tarasu

Pięknie
Ogrodowe kreacje 16:19, 29 paź 2020

Do góry
Mój perukowiec jeszcze się nie przebarwia w zeszłym roku już miał ładne kolorki.

Tam są dwa bluszcze zwykły i ten drugi bluszczyk to Winorośl japonska tutaj jeszcze zielona a powinna mieć już kolor amarantowy

Ja perukowce mam od dwóch lat i od tych dwóch lat cały czas się ładnie wybarwiają Jedyne co mnie w nich trochę denerwuje to to, że miały w miarę szybko rosnąć a u mnie jakoś małe przyrosty roczne mają
O to połączenie kilku bluszczy daje super efekt
Ogród w remoncie 23:47, 28 paź 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Tyle udało się mi dziś zrobić. Pogoda była piękna więc za nami bardzo pracowity dzień ale o tym kiedy indziej. Teraz biegnę trochę ponadrabiać u Was
ą

Asiu może już pytalan te niebieskie kwiatki co to jest.

Liście pięknie wyglądają,ale trzeba niestety grabić.
U mnie na bieżąco grabione,boje się,że deszcz zacznie padać i będzie tragedia. Już tak kiedyś miałam liście wgryzly się w trawę a trawa rosła.

Piękny jesienny ogrod taki spokój panuje.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:32, 28 paź 2020

Do góry
Kasiu - Pestka - byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce i nie było tej kaliny,ale właściciel obiecał mi, że sprowadzi wiosną. Mam mu dać listę co mi się podoba i zamówi.
Coś wspomniał o Szmitach, mówię mu, że tak to ja sama mogę sobie zamówić i przywiozą do Pana bo już z nimi rozmawiałam. Twierdzi, że jak więcej zamawia to ma taniej.

Przytachałam 3 szt Gracilimusa twierdzi, ze nie z nasion gdzieś sprowadził spod Łodzi.

Ceny u Szmita. Tam gdzie jest 0 zł. tzn. brak rośliny. Reszta na priv

Gracki spod Łodzi? Może od Anety Kubiak (trawy.eu), albo wyprzedawane z likwidowanego sklepu Mariusza Surowińskiego (Zielona Trawa). Jeśli tak, to z dobrego źródła. Do obu sklepów (Zielona Trawa, to była szkółka) wprowadzał je Surowiński i są uznawane za czyste odmianowo.
A z kwitnieniem jest jak pisałam – szybko wiosna ciepła i wilgotna, długie słoneczne lato i ciepła słoneczna jesień – zakwitają w październiku.
Ptasi gaj 23:25, 28 paź 2020

Do góry

O tutaj lepiej widać

Dęby, Elu, tak się super przebarwiły Ekstra

Ta tymotka u mnie jeszcze nie przebarwiona i pewnie już się nie przebarwi w tym roku.
Ptasi gaj 22:02, 28 paź 2020

Do góry
Kasiu - Pestka - byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce i nie było tej kaliny,ale właściciel obiecał mi, że sprowadzi wiosną. Mam mu dać listę co mi się podoba i zamówi.
Coś wspomniał o Szmitach, mówię mu, że tak to ja sama mogę sobie zamówić i przywiozą do Pana bo już z nimi rozmawiałam. Twierdzi, że jak więcej zamawia to ma taniej.

Przytachałam 3 szt Gracilimusa twierdzi, ze nie z nasion gdzieś sprowadził spod Łodzi.
Ptasi gaj 21:56, 28 paź 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Elu pięknie Ci pani Jesień maluje w ogrodzie!
Mnie tymotka niezbyt zachwyca w realu. Mam, ale przesadziłam do dalszej części ogrodu. Nawet zastanawiałam się nad oddaniem, ale dam jej jeszcze szansę powiększyć kępę i wtedy zadecyduję o jej losie

Na fotkach w Albamarze ona bardzo pięknie wygląda zielono czerwona jak zobaczyłam u Kasi jakaś taka mdła.
No jestem ciekawa szansę zawsze trzeba dać.
Bylinowa łąka 21:53, 28 paź 2020

Do góry
Byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce i mają wiele kalin nazwy z całego świata tylko amerykańskiej nie było.
Właściciel obiecał mi, że wiosną będzie na pewno dziwił się, że jej nie ma.
Kazał zapisać bo robi już zamówienie u Szmitów na przyszły rok wiosną.
Mam mu spisać listę i dać co bym chciała mieć.

Ja tak 2 lata temu kupiłam 3 szt hortencji wanilki w Lidlu po 15 złotych przyszłam do domu rozpakowałam się i myślę sobie ładne czego nie kupiłam więcej. Więc ubieram się i idę jeszcze raz bo blisko kwestia 1 godziny już były po 20 zł. Pytam dlaczego nie mogli odpowiedzieć więc albo się pomylili i dali taką niska cenę albo podwyższyli.

Gosiu nawet za 12 zł warte ceny.

Niech dobrze rosną
Pozdrawiam

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:44, 28 paź 2020

Do góry
Współczuję.

Jest to paskudna choroba, bardzo szybka. Tydzień i może człowieka nie być na tym świecie. Tego się najbardziej boję. Nie każdy ma 20, 30 czy 40 lat po 50 już trzeba uważać.
Jeszcze taki b..... który jest w kraju człowiek może się spodziewać wszystkiego.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Stylowe Nordowisko 21:28, 28 paź 2020

Do góry
achimee napisał(a)
Prusznik.
Ceanothus pallidus "Marie Simon".

Witam piękny jest. Lawenda i kurki z jajeczkami też. idę dalej oglądać.

Pozdrawiam
Spełnione marzenia 20:14, 28 paź 2020

Do góry
Julka napisał(a)
Kurczę tylko jak usunąć zdjęcia?? Nie ogarniam

Nie usuwaj już teraz na przyszłość jak będziesz wstawiała abys się trzymała reguł.

Chodzi o to,że nie zawsze wszyscy mają dobre telefony czy komputery i jak chcę zobaczyć to się mieli i mieli w nieskończoność.

Zmieniam komputer.

Obejrzałam wszystkie fotki. Bardzo dobrze sobie radzisz z budową, ogrodem.
I tak szybko u was to postępuje. Teraz jak się coś chce i ma pieniądze to można szybko zrealizować swoje marzenia.
Piękny dom drewniany, szybko zbudowany czy juz mieszkasz w całym domu. Podjazd też mi się podoba.
Pogubiłam się 5 brzóz 2 małżeńskie i 3-dzieci.
Widzę że chcesz mieć od razu duże drzewa. Buczek jak ma sprzyjające warunki to szybko rośnie woli raczej pół cień niż pełne słońce. Możesz mu trochę gałązki przyciąć wiosną aby się zagęścił.
To samo możesz zrobić sąsiedniej sosence uszczykując wiosną jej świeże przyrosty spróbuj przynajmniej na kilku gałązkach.
Trawki piękne za dwa lata będzie busz. Nie sadź gęsto bo szkoda przesadzania.

Załóż sobie adres taki zielony jak mój na dole szybciej będzie można do ciebie dotrzeć.

Pozdrawiam
Spełnione marzenia 18:09, 28 paź 2020

Do góry
Witam Jula

Nie obejrzałam.ogrodu dajesz za dużo fotek w jednym i nie chcą się wyświetlać.
Proszę abyś wstawiała 4 duże lub osiem połówek.
Bylinowa łąka 18:01, 28 paź 2020

Do góry
Gosiu ładna za 9 złotych to prawie darmo. Hortensja przed chwilą zaglądałam w necie też ładna. Idę do szkółki sąsiedniej zobaczę może mają.

Kaliny na twoim stoku będą pięknie wyglądały.

Szkoda, że te okoliczności przeszkodziły bo u nas bardzo ładna może nie tak bardzo słoneczna pogoda ale jest ciepło bez wiatru przy 18 stopniach.
Grabienie odbywa się z krótkim rękawem.

Elu dzisiaj pojechałam do szkółki kupić jeszcze 3 sztuki dla mamy i już cenę podnieśli na 12 zł. Sobie też wzięłam jeszcze jedną.
Fajnie byłoby jakby pogoda jeszcze wytrzymała. Dziś u nas piękne słoneczko było.

Mirka napisał(a)
Bardzo mi się podoba ta kalina . Gdzie kupiłaś i za ile Gosiu?

Kupiłam lokalnie w Łańcucie. Wczoraj po 9 zł, a dziś już po 12 zł. Widocznie miały wzięcie.
Ptasi gaj 13:23, 28 paź 2020

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, pięknie Co tam masz między trawami pionowego w czerwieni?

To czerwone za rozplenicami to hortensje vanilki a za nimi to trawa afrykanska.

O tutaj lepiej widać

Zaraz idę do sąsiadów może mają kaline
Dzwoniłam może 2 tygodnie do Szmitow i mówili żeby złożyła zamówienie to oni do Sąsiadów jak będzie transport to podrzuca. Zresztą sąsiedzi też od nich kupują.

Ptasi gaj 13:01, 28 paź 2020

Do góry

Kasiu bomba ta kalina i na pniu bardzo ciekawie wyglada a jaki kolor. Zaraz popatrzę gdzie jeszcze można ją kupic. Może u sąsiadów mają. Ja im co chwilę coś podpowiadamy i oni za jakiś czas mają w sprzedazy.
jako krzak też ładny.
A gdzie kalinę kupowalas?

Ta druga też ładna. Muszę sprawdzić jak wygląda w szkółkach.

Tymotka jeszcze się wstrzymam bo już tego za dużo mam na wiosnę do posadzenia.

Kasiu widziałam tymotkę w Albamarze czy twoja jest taka sama?
Tymotka Boehmera Phleum phleoides

Kasia ładne trawy masz co masz powiązane pewnie proso o ile się nie mylę.

Pozdrawiam

Kalina amerykańska kupiona u Szmita bezpośrednio. Jak masz takich sąsiadów, to niech dla ciebie sprowadzą. U Szmita jest olbrzymi wybór drzew i krzewów, ktorych najczęściej nie ma nigdzie indziej. Wszyscy biorą do dalszej sprzedaży od niego.

Tymotka to ta sama odmiana

Prosa NN powiązałam, a raczej poprzeplatałam linkami przywiązanymi do kołków, bo deszcze tak mu w tym roku dołożyły, że się nie podniosło. Tam rośnie 9 kęp i jedna na drugiej się położyła. Pewnie dlatego nie wstały.

To jeszcze pokażę ci tę Obiedkę szerokolistną. Zaskoczyła mnie wielkością. Jakoś sobie wymyśliłam, że to mały prztyk, a ona ma koło 70 cm wysokości
Ta moja to gatunek i się wysiewa. Ale jest też odmianowa Chasmanthium latifolium 'River Mist', która ma biało obrzeżone liście.
Ptasi gaj 09:41, 28 paź 2020

Do góry

Cudo widok zazdroszczę choć i ja mam całkiem ładne widoki z salonu
Ptasi gaj 09:36, 28 paź 2020

Do góry

Ogrodowe kreacje 09:21, 28 paź 2020

Do góry
Mój perukowiec jeszcze się nie przebarwia w zeszłym roku już miał ładne kolorki.

Tam są dwa bluszcze zwykły i ten drugi bluszczyk to Winorośl japonska tutaj jeszcze zielona a powinna mieć już kolor amarantowy

Bylinowa łąka 22:34, 27 paź 2020

Do góry
Gosiu ładna za 9 złotych to prawie darmo. Hortensja przed chwilą zaglądałam w necie też ładna. Idę do szkółki sąsiedniej zobaczę może mają.

Kaliny na twoim stoku będą pięknie wyglądały.

Szkoda, że te okoliczności przeszkodziły bo u nas bardzo ładna może nie tak bardzo słoneczna pogoda ale jest ciepło bez wiatru przy 18 stopniach.
Grabienie odbywa się z krótkim rękawem.
Bylinowa łąka 21:30, 27 paź 2020

Do góry
Też pozdrawiam trzymaj się zdrowo.
Już chyba dzisiaj słońce miałaś bo w całej Polsce świeciło.

Niestety inne okoliczność sprawiły, że na działce nie byłam. Za to dziś po drodze z pracy wstąpiłam do szkółki i kupiłam 3 kaliny amerykańskie Spring Red Compactum i hortensję ogrodową Curly Sparkle.
Elu nie wstawiłam zdjęcia, bo jedząc obiadek zabrałam się za czytanie ogrodowiska.

Dla Ciebie.
kalina

Hortensja

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies