Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój mały raj na ziemi :) 15:39, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Montujemy TORO, do małych ogrodów zraszacze statyczne 570 z. Fotka

Tutaj ze standardowego ujęcia system "nie pójdzie", a woda miejska jest bardzo droga, ja osobiście w ogrodzie mam podlicznik,ale co z tego, skoro wodę na ogród podnieśli i teraz ona kosztuje tyle prawie co ze ściekami, więc u Anuli studnia zda egzamin, Deszczówki jest tam bardzo nikły procent.

Dla niej ta inwestycja się opłaca. Woda za darmo a pompa nie jest znowu taka droga. Jak pompa będzie to podam Tobie jej nazwę.

Dziękuję Danusiu, będę zobowiązana. Mamy na ogrodzie studnię, która zbiera drenażem wodę deszczową. Nawet po niewielkich opadach woda "stała" w niektórych miejscach, a w zeszłym roku po oberwaniu chmury wodę mieliśmy aż pod tarasem. Dlatego też zdecydowaliśmy się na studnię. Miałam nadzieję, że uda nam się wykorzystać deszczówkę do podlewania. Ale nam odradzono, jak wspomniałam. Co prawda projekt nawadniania już mam, ale zawsze można go zmienić Zwłaszcza, że teraz pojawiło się światełko A może jednak będzie to możliwe...

Aniu - przepraszam za off topic
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:50, 16 cze 2012

Do góry
wzięłam

Wróciłam, zleciało mi ...5,5 godziny! Kupiłam wszystko na hortensjową rabatę, nawet Limelight!!! Znalazlam ją w Rajkowie w składzie kamienia, mają piękne żurawki i hosty, dużo lepszy wybór niż w smętowicach, tylko nie podpisane...ale będę się domyslać

W głowie jest gotowy projekt rabaty, teraz tylko sadzić! Juz bym poszła ale leje, ja też zmokłam w szkółce od stóp do głów, więc teraz gorąca herbata i kocyk...

Fotek zakupów nie ma ale auto było wyładowane po brzegi, bagażnik i tylne siedzenia z cisami i szmaragdami, fotel pasażera trawy i hosty, w nogach też hosty i byliny

Mam miskanty gracilimus, Roter pfeil, variegatus, piwonię festiva maxima, carex the beatles, karmnik oscisty, przetacznika, limelight, chyba 7 odmian host, derenia spaetti - z niego będzie drzewko, cisy Hicksii, szmaragdy, jeżówki....i 110 kg żwirku i kamienia

M dzielnie w deszczu przesiewa i czyści korę - będzie piękna i co najwazniejsze przekompostowana, a ziemia pojdzie do roslinek...
Miniaturowy ogródek 10:35, 15 cze 2012

Do góry
Tess, sporo udało się wkomponować. Prawie wszytko poszło, dosłownie 5-6 sztuk nie weszło. Jeszcze dokupiłam.
Zostały tylko Palace Purple w dużej ilości, bo to były pierwsze, posadzone przez urządzających ogród.
Danusia ich nie lubi zbytnio, ja też je przeznaczyłam na wydanie, ale Danusia mówi, że są wyjątkowo ładne jak na tę odmianę i je wsadzimy do donic tarasowych. Danusia kocha rośliny i stara się znaleźć miejsce wszystkiemu, co ładnie rośnie.

Marzenko, Ty kupowałaś Palace Purple. Przywiozłabym Ci, ale z bagażami nie wejdą. Pół tarasu mi zajmują.

Karolino, właśnie myślałam, że Danusia będzie bezlitośniejsza dla roślin, których nie było w projekcie. Ale projekt został zmodyfikowany.
Jak widziałaś perukowiec zagospodarowany, świerk na nóżce też, wiąz też. Red Baron też będzie posadzona. Większość żurawek, mimo różnych odmian. Te ciemne odmiany wyglądają bardzo podobnie niektóre. Nawet bluszcz i hortensje pnące na płocie zostają. I miskant Afryka, który jest piękną mocną kępą.
Sosna, pieris i modrzew i 2 budleje same podziękowały za współpracę.
Dwa zabiedzone po zimie rh, oddałam w najlepsze ręce, Bogdzi, na święcie róż.

Tak naprawdę została więc Hakuro, której nie warto by było wozić do Ciebie, bergenie, 3 kosodrzewiny (jedną wyłysiałą przed domem podmieniamy), trochę podmarzniętej trzmieliny, 1 budleja, 3 lilaki Meyera i magnolia Susan z chlorozą (strasznie zjaśniały jej liście).
Wszystko zabrała opiekunka Laura, która jak się okazało ma ogródek działkowy prawie bez roślin. To sobie posadzi u siebie, jak nas nie będzie.
Początki 09:47, 15 cze 2012

Do góry
Basia_1987 napisał(a)
Gosiu jak Ci si sprawdza ekobord pomiędzy trawą a kora?,jesteś z niego zadowolona?

Basiu, na razie mam ten ekoboard krótko, półtora miesiąca, tyle, ile cały ogród więc i doświadczenie niewielkie. Ale na razie nie mogę narzekać. Ładnie utrzymuje wszystko na miejscu i łatwo też było uzupełnić rabaty korą. Tę 'zawijaskową' rabatkę chce wysypać żwirkiem więc zobaczymy jak to się sprawdzi w takim połączeniu. Pan Witek, który robił nam projekt do nawodnienia, dał mi dobrą radę aby mimo wszystko zaopatrzyć się w szpadelek do kancików i od czasu do czasu od strony trawnika przyciąć krawędzie aby trawa nie podrastało pod ekoboard. Ja ie wiem jak to zrobię bo w rabatach mam pusto ale pod trawnikiem mam siatkę na krety, którą podłożono pod ekoboard więc to może komplikuje ale z drugiej strony może mniej będą korzonki przerastać.
Dla odmiany czas na zmiany... 08:11, 15 cze 2012

Do góry
beto

ciekawa jestem na który projekt sie zdecydujesz jeden i drugi wart uwagi
pozdrowionka
Mój mały raj na ziemi :) 14:50, 14 cze 2012

Do góry
Latam do siebie bo robię projekt na wtorek
Miniaturowy ogródek 14:27, 14 cze 2012

Do góry
Gabi, przeczytałam całą historie Twojego ogrodu, jednym tchem, nie mogłam się oderwać.
Nie umiem użyć właściwych określeń na to, by opisać to, co czuję.
Ogród przed metamorfozą był już piękny (te żurawki są wielką ozdobą), ale to co widać już teraz jest niesamowiete!
Danusiu, gratulacje - projekt cudny Te proste linie są rewelacyjne!

Ufff, nie mogę się ogarnąc, mam czały czas przed oczami to, co powstaje.
A jakie żurawki będa w tym żurawkowym polu? Z projektu chyba wynika, że sześć kolorów(odmian)?

Pozwolisz, Gabi, że zapytam tutaj Danusię o tę ramę do lustra?
Danusiu: rozważam zrobienie lustra w swoim ogrodzie (muszę go odświeżyć, bo w minaturowym ogródku dawno ćwierć wieku temu posadziłam malutkie iglaczki, które teraz są wielkimi drzewami i zamiast ogrodu jest gąszcz).
W wątku o lustrach czytałam, że lustro musi być we wnęce albo chociaż mieć gzyms. Ja nie mam ani jednego ani drugiego i nie bardzo mogę zrobić, bo ściana, na której chciałabym zrobić to lustro to ściana domu sąsiada. W tej ramie gzymsu nie widzę. Czy moze być lustro w takiej tylko drewnianej ramie, bez gzymsu?

Gabi, jeszcze raz to napiszę: cudo!
Mój mały raj na ziemi :) 13:42, 14 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Anula:

Fryz świetny, widzę, że zapusczasz włosy...po pas
Paznokiety rewelka-moje takie ... wycięte są
Aha, i kaloszki cudne

A teraz mam pytanka:
1. Czy robiąc nawadnianie robicie jakiś plan?czy juz 'na oko'?
2. A te główne rury to po jednej w każdym rowie?czy stosujecie jakieś złączki i tniecie tam gdzie się kończą?
3. A co w sytuacji jak jest ścieżka i trzeba się przedostać na drugą stronę?przewierca się pod spodem jakoś?
4. Czyli rowy to tak jak kwadraty?w takich odległościach?tak?

1.Do tego układu trawnika i rabat, jest zrobiony projekt systemu, bez tego tylko partacze robią nawadnianie, ale my nie. Plan pozwoli uniknąć błędów i wszystko wyliczyć, żeby działało bez zarzutu.
2. Nie po jednej, tam gdzie trzeba jast nawet kilka.
3.Przewiercamy przepust, lub wcześniej powinien być położony przed kostką. Jak nie ma, zdejmujemy kostkę, kładziemy rury i dokładamy kostkę jak była.
4.Odległości zależą od rozmieszczenia zraszaczy, a rozmieszczenie zraszaczy zależy od ich zasięgu, zasięg zaś zależy od wymiarów trawnika.

czyli nie tak łatwo, hehe

Swietna robota!

Co fachowiec to fachowiec!!!
macie rację
Mój mały raj na ziemi :) 13:40, 14 cze 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
Anula:

Fryz świetny, widzę, że zapusczasz włosy...po pas
Paznokiety rewelka-moje takie ... wycięte są
Aha, i kaloszki cudne

A teraz mam pytanka:
1. Czy robiąc nawadnianie robicie jakiś plan?czy juz 'na oko'?
2. A te główne rury to po jednej w każdym rowie?czy stosujecie jakieś złączki i tniecie tam gdzie się kończą?
3. A co w sytuacji jak jest ścieżka i trzeba się przedostać na drugą stronę?przewierca się pod spodem jakoś?
4. Czyli rowy to tak jak kwadraty?w takich odległościach?tak?

1.Do tego układu trawnika i rabat, jest zrobiony projekt systemu, bez tego tylko partacze robią nawadnianie, ale my nie. Plan pozwoli uniknąć błędów i wszystko wyliczyć, żeby działało bez zarzutu.
2. Nie po jednej, tam gdzie trzeba jast nawet kilka.
3.Przewiercamy przepust, lub wcześniej powinien być położony przed kostką. Jak nie ma, zdejmujemy kostkę, kładziemy rury i dokładamy kostkę jak była.
4.Odległości zależą od rozmieszczenia zraszaczy, a rozmieszczenie zraszaczy zależy od ich zasięgu, zasięg zaś zależy od wymiarów trawnika.
Mój mały raj na ziemi :) 13:28, 14 cze 2012

Do góry
waska - na żywo , bo w domu akurat jestem ! i nie mogę się oprzeć, więc latam od kompa, do obiadu, do ogrodu i do kompa....w końcu coś przypalę lub palnę głupotę na forum

GabiK - gramatura nie wiem.... obfocę z bliska i wkleję taki ok. 1cm jest

Bogda - włosy zapuszczam, ale po pas się nie da (z moją słabizną....), pazurki wyjątkowo takie - zwzwyczaj mam french , a koloszków mam 3 pary i chcę jeszcze !
odp.
1- Witek zrobił projekt
2- widzę, że po jednej, złączki są - ale może niech Danusia odpowie, bo ja się nie znam
3- wstawiłam fotę, zaraz wstawię zbliżenie
4- rów kwadracik, a odległości pewnie wynikają z projektu i obliczeń itd....

na te pytania to Danusia musi odpowiedzieć !
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 06:27, 14 cze 2012

Do góry
Ale zdjęcia z CHFS !!! Rewelacja.
Nie przekombinuj ze studiami. Idź na architekturę krajobrazu, potem jeszcze MBA i będziesz mega wykształcony
Zanim skończysz studia to ogrodowisko narzuci taki standard w kraju, że każdy będzie chciał mieć piękny projekt ogrodu
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 22:28, 13 cze 2012

Do góry
A ja sobei cichaczem podglądam co jakiś czas, teraz dawno mnie nie było, aż tu ja patrzę i co widzę???jaki pikny łogród!!!kancik przy tarasie-robię jutro taki samnasadzenia-miodzio-masz jakis projekt?ziółka z tabliczkami-moje marzenie na kolejny sezon!już zamówiłąm serduszka u AnyHakuro z tawułą!pikniedalej cichaczem podglądać będę
Miniaturowy ogródek 22:10, 13 cze 2012

Do góry
Zadziwiające jest to, że Danusia sporo zmodyfikowała projekt, wykorzystała wiele roślin, które myślałam, że będą do oddania, a wygląda jakby tak miało być od początku.
Sama się nie mogę doczekać, co za cuda Danusia zrobi z tymi żurawkami i resztą traw.
Układanka :) Kto pomoże? 19:41, 13 cze 2012

Do góry
A mi się bardzo podoba projekt , który sama przygotowałaś, szczególnie obrazek 2 i 3
Robiłam sobie w gardenpuzzle w zeszłym roku mały projekt placyka który miałam zagospodarować. Całkiem nieźle wyszedł i projekt i nasadzenie.
Ja mieszam gatunki i cieszy mnie efekt. Choc oczywiście również mi podbają mi się te Danusine ogrody "uporządkowane". Najważniejsze, że to Twój ogród i Tobie ma się podbać.

Układanka :) Kto pomoże? 13:13, 13 cze 2012

Do góry
ja proponuję pogrupować, a daglezję wstawić w takim miejscu żeby nie zasłoniła rabaty, bo to naprawde duże drzewa, a ogród się robi nie na 1 czy 2 lata a na więcej i trzeba myśleć o tym jak będą wyglądać za 10 lat. i mała conica koło daglezji poprostu wypadnie.
Gosia dobrze rozrysowała projekt bo widać co jak będzie rosło, a jak klonik jest mały to hortensje go zakryją.
Edycja:
A o jałowcach poczytaj co Danusia pisze, one po latach traca swoja atrakcyjność.
Tu na razie jest ściernisko... 08:54, 13 cze 2012

Do góry
Witaj
nawet się nie obejrzysz jak z pola powstanie piękny ogród. Podoba mi się Twój projekt domu Pięknie wrysuje się w niego ogród angielski. Trzymam kciuki, żeby wszystko się udało. Sama dopiero zaczynam - a raczej jestem w trakcie - urządzania ogrodu. Koncepcje zmieniają się w zależności od tego jakie kwiaty/krzaczki zobaczę, albo gdzie "ugrzęznę" na Ogrodowisku. A że Ogrodowisko staje się pomału uzależnieniem - sama się przekonasz Pozdrawiam cieplutko
Ev
Rajski ogród Ani 23:27, 12 cze 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ania ja nie wiem czy w ogóle na towszystko nie jest za malo miejsca ale nie mogłam sie powstrzymać
A trawy jakbyś chciała to jakieś miskanty wepchnij za hortensję
Gochna pokazałam Twój projekt M, powiedział, że ładny tylko szkoda, że jest na niego za mało miejsca ;p
Miniaturowy ogródek 22:20, 12 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Izuś - specjalnie dla Ciebie i innych ciekawych jak ja - będziemy sprawdzać czy nasadzenia się zgadzają z projektem

Już się ujawniam i chwalę.

Oto gotowy projekt:

Obcięłam tak, żeby było jak najwięcej widać.

I teraz zauważyłem - będzie ściana wodna i lustro!!!!!

nooo i ja też to doczytalam aż sobie wzdychnelam
Miniaturowy ogródek 22:16, 12 cze 2012

Do góry
Też liczę na nowe foty - może jeszcze dzisiaj? Projekt widziałam, Gabi pokazała, cudo będzie! I zakątek z ławeczką i ściana wodna (chyba nie od razu)... cudnie będzie
Miniaturowy ogródek 20:19, 12 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Izuś - specjalnie dla Ciebie i innych ciekawych jak ja - będziemy sprawdzać czy nasadzenia się zgadzają z projektem

Już się ujawniam i chwalę.

Oto gotowy projekt:

Obcięłam tak, żeby było jak najwięcej widać.

I teraz zauważyłem - będzie ściana wodna i lustro!!!!!

Ha ha więc miałam rację n, nie bez przyczyny Danusia ogrodzenie z lekkim sercem "zdemolowała"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies