Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród amatora - proszę o pomoc 16:20, 22 wrz 2011

Do góry
Trawy kostrzewy sinej nie wyrywaj od razu, daję Ci pomysł wyżwirowania fragmentu przy stawie, a trawka może przecież zostać jeśli Ci się podoba, tylko może rosnąć nie w korze, tylko w kamyczkach..
Najprostsze przykłady

Ogród amatora - proszę o pomoc 16:17, 22 wrz 2011

Do góry
Ja nie daję przepisu tylko pomysł na własną interpretację tego pomysłu.

Tam gdzie są budynki od sąsiada dac tuje, w rogu drzewo, analiza co gdzie przesadzić i zmienić należy do Ciebie
Wersja mini mini 16:11, 22 wrz 2011

Do góry
Jeśli nie możesz ze względów finansowych posadzić żywopłotów, to na płot trzeba zapuścić bluszcz, jak u mnie w ogrodzie.

Wersja mini mini 16:10, 22 wrz 2011

Do góry
Krzewuszki wymienić na inne, które ciąc można w bryły (prostopadłościany, kule itp.)
Wersja mini mini 16:09, 22 wrz 2011

Do góry
Mnie się układ stary bardziej podoba, nie jest tak symetrycznie. W wolnych przestrzeniach możesz zastosować ekrany strzyżone z cisa ewentualnie choiny kanadyjskiej lub graba (liściasty).

Popatrz na to.

Takie proste bryły.

"Śmieciowatych" krzewów typu lilak trzeba się pozbyć na rzecz roślin o wyrazistej formie.
Generalnie mało gatunków, Twoje typy są niezłe.
Testowe dodawanie zdjęć 15:57, 22 wrz 2011

Do góry
A, to zostanie ogłoszone bo w tym roku "producentów" u nas będzie więcej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:47, 22 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Robię przymiarki

prześliczne TE PRZYMIARKI
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:44, 22 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wczoraj miałam zakupy

o matuchno jedyna cóż za widok... siedzę i kwiczę.... bo szukam takich do podsadzenia mojego bonzaia i nigdzie u mnie nie ma takich kuleczek... Danusiu napisz mi na pw gdzie i za ile kupowałaś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:56, 22 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Pierwiosnek kubkowaty niby do domu, ale wsadziłam go od ulicy na murze w donicach ściennych przy furtce

Kilka hortensji pod mur od środka

Od razu je przesadziłam w większe doniczki

Szkoda, że ja u siebie nie mogę takich zakupów zrobić Za każdym razem jak się napatrzę na Danusi zakupy jadę do pobliskiego "Dom i Ogród" i wracam sfrustrowana. Marzę o takich hortensjach jak ma Danusia. Odkryłam co prawda ostatnio jakiegoś ogrodnika, który sprzedaje formowane cisy i bukszpany, ale tymczasem nie wiem gdzie je sadzić....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:26, 22 wrz 2011

Do góry
Nie mam tam Geniu miejsca, zamierzam wykopać pachysandrę i wrzośce i dać "trawkolistne" rośliny.
Muszę się pozbyć starych nasadzeń, żeby móc dać nowe.
Ogród amatora - proszę o pomoc 12:24, 22 wrz 2011

Do góry
Chyba o coś takiego mi chodzi, akurat róg podobny

Ogród amatora - proszę o pomoc 12:21, 22 wrz 2011

Do góry
iwona100na napisał(a)

Wysuń ławkę do przodu i za nią posadź drzewo, np. śliwę wiśniową, albo wiśnie kulistą.
Potem w prawo żywopłot np. z tui Smaragd. Kiedyś zasłonią brzydkie budynki sąsiada i bedziesz miałą ładne tło dla roślin z przodu. Mata nie daje wysokości, co gorsza bardzo przyciąga wzrok.

Rozumiem że powinnam "wykopać/przesadzić" wszystkie rośliny od wierzby i posadzić tuje aż do oczka?
Zrobić z nich żywopłot?

Jestem gotowa na każdą rewolucje

Chodzi mi o wytyczenie nowej linii trawnika, aby róg był bez trawy, i wtedy rabata będzie większa, a ławkę można bedzie zakomponowac w roślinach i połaczyc z oczkiem wodnym.

Przykład

Ogród amatora - proszę o pomoc 12:13, 22 wrz 2011

Do góry
Zapraszam do mocih galerii zdjęciowych z ogrodowych realizacji.
Zainspiruj się.
A jesli chodzi o drzewo - wiśnię - nie Nie chodziło mi o wiśnie - drzewo owocowe, takich nie polecam. Chodziło mi o Prunus cerasus "Umbraculifera" i Prunus cerasifera "NIgra" - piękne drzewa ozdobne.
Są także na poniższych zdjęciach pod linkami. Obejrzyj galerie zdjęciowe, zobaczysz co wpływa na to że ogród wypięknieje.

http://www.gardenarium.pl/realizacje
Ogród amatora - proszę o pomoc 12:08, 22 wrz 2011

Do góry

To jest uczep (Bidens)- roślina do skrzynek balkonowych, sezonowa. U nas nie zimuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:58, 22 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

piękne połączenie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:38, 22 wrz 2011

Do góry
Wrzosy?
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 10:30, 22 wrz 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Przy furtce, gdzie masz tuję na pniu, gryzą się te berberysy, ja bym tam zostawiła tylko tuję i posadziła coś zadarniajacego runiankę albo żurawki, nic wiecej.

Limka czytasz w moich myślach. Ta tuja na pniu, a najlepiej cis powinna byc wyższa. Na dole nawet dla rozjaśnienia żółte żurawki
Ogród amatora - proszę o pomoc 10:26, 22 wrz 2011

Do góry
Ten róg powinien mieć więcej nasadzeń i linia powinna lączyć się z otoczeniem stawu, płynnie przebiegając, może jakiś kawałek wyżwirowany przy stawie z posadzonymi trawami?
Ogród amatora - proszę o pomoc 10:25, 22 wrz 2011

Do góry
iwona100na napisał(a)

Bardzo proszę o pomoc w zagospodarowaniu go.
Aby było zielono i przytulnie.

Wysuń ławkę do przodu i za nią posadź drzewo, np. śliwę wiśniową, albo wiśnie kulistą.
Potem w prawo żywopłot np. z tui Smaragd. Kiedyś zasłonią brzydkie budynki sąsiada i bedziesz miałą ładne tło dla roślin z przodu. Mata nie daje wysokości, co gorsza bardzo przyciąga wzrok.
Ogród amatora - proszę o pomoc 10:22, 22 wrz 2011

Do góry
iwona100na napisał(a)
Wczoraj zakupiłam kolejne roślinki:

- aktinidia postrolist
- Świerk BIAŁOBOK
- DWUKOLOROWY żylistek Strawberry
- PŁONĄCY KRZEW - Trzmielina oskrzydlona

aktinidia postrolist - myślałam posadzić pod płotem (za ławką) - pomiędzy różą pnącą a wierzbą
Świerk BIAŁOBOK - z prawej strony oczka (przed tują)
DWUKOLOROWY] żylistek Strawberry - między huśtawką a wierzbą
PŁONĄCY KRZEW - Trzmielina oskrzydlona - z lewej strony drewnianej "donicy"

Proszę o opinie odnośnie takiego rozmieszczenia

Zamiast kupować, narazie wydaje mi się, że trzeba skupić się na planowaniu otoczenia stawu.
Ponieważ może okazać się, że nakupiłaś niepotrzebnych roślin i będzie galimatias
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies