Pomidorowy Zawrót Głowy
16:39, 15 lut 2025
Do zeszłego roku uprawiałam tylko jedną odmianę pomidorów dwarf. Był to Beauty King, którego nasiona kupiłam zupełnie przypadkiem nie zwracając większej uwagi na to, że to 'jakaś tam seria dwarf'
Dopiero jak u Hani Gruszki poczytałam o zachwytach nad tą serią to postanowiłam nabyć więcej nasion. Kilka odmian dwarf wygrałam w konkursie na TT, część zakupiłam, część mam z wymiany nasion. Oto moja lista na sezon 2025 r. Wszystkie zamierzam uprawiać w gruncie (podwyższonej grządce).
Aurija
Beauty King
Caitydid
Delta Diwer
Lady Madonna
Mongolian
Stone
Sweet Sue
The Thong
Uluru Ochre
Uralskij Rannyj
Nie wszystkie wymienione tu odmiany z ww. projektu. Na przykład „Mongolskyi Karlik – Mongolian Dwarf. Odmiana pochodząca z Nowosybirska i przez Rosjan nazywana pomidorem pełzającym – Karlik nie rośnie w górę, a rozpełza się z bardzo długimi pędami wszerz. Koniecznie trzeba mu wyściółkować podłoże na grządce, albo wsadzić samodzielnie do donicy i ustawić na postumencie albo podwiązywać długie pędy żeby uniknąć bałaganu. Duże czerwone owoce o klasycznym smaku i aromacie, po 150-200g. […] Owoce po przekrojeniu malinoworóżowe i taki mają smak – porządnej, klasycznej malinówki. Bardzo dobry balans kwasowości i słodyczy. Dobra produktywność i ciekawy pokrój […].„
Beauty King Dwarf, foto z 2023 roku.

Aurija
Beauty King
Caitydid
Delta Diwer
Lady Madonna
Mongolian
Stone
Sweet Sue
The Thong
Uluru Ochre
Uralskij Rannyj
Nie wszystkie wymienione tu odmiany z ww. projektu. Na przykład „Mongolskyi Karlik – Mongolian Dwarf. Odmiana pochodząca z Nowosybirska i przez Rosjan nazywana pomidorem pełzającym – Karlik nie rośnie w górę, a rozpełza się z bardzo długimi pędami wszerz. Koniecznie trzeba mu wyściółkować podłoże na grządce, albo wsadzić samodzielnie do donicy i ustawić na postumencie albo podwiązywać długie pędy żeby uniknąć bałaganu. Duże czerwone owoce o klasycznym smaku i aromacie, po 150-200g. […] Owoce po przekrojeniu malinoworóżowe i taki mają smak – porządnej, klasycznej malinówki. Bardzo dobry balans kwasowości i słodyczy. Dobra produktywność i ciekawy pokrój […].„

Beauty King Dwarf, foto z 2023 roku.