Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomidorowy Zawrót Głowy 16:39, 15 lut 2025

Do góry
Do zeszłego roku uprawiałam tylko jedną odmianę pomidorów dwarf. Był to Beauty King, którego nasiona kupiłam zupełnie przypadkiem nie zwracając większej uwagi na to, że to 'jakaś tam seria dwarf' Dopiero jak u Hani Gruszki poczytałam o zachwytach nad tą serią to postanowiłam nabyć więcej nasion. Kilka odmian dwarf wygrałam w konkursie na TT, część zakupiłam, część mam z wymiany nasion. Oto moja lista na sezon 2025 r. Wszystkie zamierzam uprawiać w gruncie (podwyższonej grządce).

Aurija
Beauty King
Caitydid
Delta Diwer
Lady Madonna
Mongolian
Stone
Sweet Sue
The Thong
Uluru Ochre
Uralskij Rannyj

Nie wszystkie wymienione tu odmiany z ww. projektu. Na przykład „Mongolskyi Karlik – Mongolian Dwarf. Odmiana pochodząca z Nowosybirska i przez Rosjan nazywana pomidorem pełzającym – Karlik nie rośnie w górę, a rozpełza się z bardzo długimi pędami wszerz. Koniecznie trzeba mu wyściółkować podłoże na grządce, albo wsadzić samodzielnie do donicy i ustawić na postumencie albo podwiązywać długie pędy żeby uniknąć bałaganu. Duże czerwone owoce o klasycznym smaku i aromacie, po 150-200g. […] Owoce po przekrojeniu malinoworóżowe i taki mają smak – porządnej, klasycznej malinówki. Bardzo dobry balans kwasowości i słodyczy. Dobra produktywność i ciekawy pokrój […].„

Beauty King Dwarf, foto z 2023 roku.
Pomidorowy Zawrót Głowy 16:27, 15 lut 2025

Do góry
Zalety pomidorów DWARF TOMATO PROJECT:
- sztywne, atrakcyjne, produktywne
- rośliny różnią się wysokością od 60 do 140 cm, w zależności od wybranej odmiany
- ciemne i gęste, pomarszczone liście, gruba łodyga centralna
- pomidory wszystkich rozmiarów i kształtów, w tym niektóre duże owoce o wadze do około 500 gramów
- szeroka gama smaków: słodki, pikantny, owocowy, a nawet odrobina słoności – coś dla każdego
- kolory owoców obejmują zielony, gdy są dojrzałe, dwukolorowy, w paski, czarny (fioletowy lub brązowy), różowy, czerwony, żółty, pomarańczowy, biały/kość słoniowa.
- łatwe do uprawy w doniczkach, na balkonach lub wszędzie tam, gdzie przestrzeń jest ograniczona

Plenność moich Beauty King Dwarf w gruncie:

Glina i zielsko 15:46, 15 lut 2025

Do góry
Też się cieszę z tego śniegu choć mokry troche jest bo już planowałam uruchomić wodę i podlewać rodki.

W porównaniu do niektórych forumowych koleżanek jestem daleko w tyle z cięciem i sprzątaniem
Z zakupami chyba też ... Mam tylko 2 zamówienia.

Ale co tam. Wrzuciłam na luż.
I leże przed kominkiem.

1.5 tyg męczy mnie już kaszel.

Dzięki za odwiedziny Wszystkim.
Miłego weekendu.

Anna i Ogród 2 15:43, 15 lut 2025

Do góry
No i pada u mnie też. Wieje z północy więc od Tar go przywiało. Mech mech
Ogrod nad bajorkiem 13:38, 15 lut 2025

Do góry
Chcialam Wam dzis pokazac rodzine dzieciołow ale nim ruszyłam 4 litery po aparat skonczyly żerowanie i poleciały na dęby.
Za to trafila mi sie inna gratka. Rodzinka pełzaczy. Ciezko je dostrzec, wygladaja jak kora na drzewie. Jakosc kiepska ale robilam przez okno.
W tym roku mam mało zdjec ptakow, skupilam sie bardziej na obserwacji okiennej niz zdjeciach.

Ogrod nad bajorkiem 13:05, 15 lut 2025

Do góry
skimmie w białym puszku

Ogrod nad bajorkiem 13:03, 15 lut 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 13:02, 15 lut 2025

Do góry
Pare fotek ogrodowych w snieznym anturażu

Ogród zacząć czas. 12:42, 15 lut 2025

Do góry
Mam nadzieję, że mu będzie u mnie dobrze i pokaże się z najlepszej strony

Update pogodowy. Cieszę się bardziej niż moje dziewczęta- zestarzały się ewidentnie
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 12:35, 15 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
3.

I tu jest kłopot
Liście ciemno zielone obrzeżone paskiem pastelowej jasnej zieleni? Tak ja to widzę na swoim monitorze.
Podobne są liście Carex morrowii 'Silver Sceptre', ale obrzeżenie jest białawo-srebrzyste. Dużo zależy od oświetlenia w jakim zostały sfotografowane. Mogę ci pokazać kilka zdjęć moich 'Siver sceptre' do porównania.

Szkoda, że pokazałaś tylko zdjęcia. Opis typu: długość liści, szerokość liści, ich kolory, wysokość kępy i informacja o kwiatostanach – bardzo by pomogły.

Na podstawie zdjęcia mogę sądzić, że jest to także 'Varigata', jak turzyca ze zdjęcia 1. Ona jest zmienna i długo zaliczano do niej inne odmiany Carex morrowi.

Podobny problem jest z Pennisetum alopecuroides var. Viridescens, która jest matką innych piórkówek, a sama jest na tyte zmienna, że w różnych szkółkach wygląda inaczej
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 12:13, 15 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)

2.

To może być turzyca oszimska (Carex oshimensis) 'Evergold'

Pokrój: fontannowy.
Wysokość kępy liści: 0,2–0,4 m.
Wysokość z kwiatostanami: 0,2–0,4 m.
Liście ciemnozielone, z centralnymi, białokremowymi (na młodych liściach) lub kremowożółtymi (na dojrzałych liściach) podłużnymi paskami, połyskujące, łukowate.
Kwiatostany słabo widoczne, ukryte w kępie liściowej, brązowawe, złożone z 2–3 smukłych kłosów na trójkątnych w przekrojy łodygach.
Liście mają lepiej wysycone kolory na stanowiskach bardziej zacienionych niż w pełnym słońcu. Źle znosi mokre stanowiska. Wolno odrasta po wiosennym przycięciu.
Bywa, że mutuje na Carex oshimensis 'Everest'.
Odmiana często mylona z Carex morrowii.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:12, 15 lut 2025

Do góry
Czy ma ktoś pomysł co posadzić pod ambrowcem? Post i zdjęcie na poprzedniej stronie.

Moje nowe ciemierniki Strawberry Moon i jakieś gadżety walentynkowe.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 11:59, 15 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)

1.

Turzyca Morrowa (Carex morrowii) 'Variegata'. Dobrze oznaczyłaś
Wysokość kępy liści: 0,4–0,5 m
Wysokość z kwiatostanami: 0,4–0,5 m
Liście ciemnozielone, białawo obrzeżone (mniej lub bardziej wyraźnie), połyskujące, łukowate sztywne, tworzące bardzo regularny kształt kępy.
Kwiatostany słabo widoczne, niewyróżniające się, beżowe, złożne 3–5 kłosów przebarwiających się na brązowo.
Dość długo regeneruje się po wiosennym przycięciu.

Resztę sprawdzam powoli, bo zdjęcia Ogrodowisko strasznie skalpuje jakościowo i trudno porównywać.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:54, 15 lut 2025

Do góry
Magara napisał(a)

A z innej beczki - Haniu, a jaki Ty chleb pieczesz??? Chyba mi ta informacja wcześniej umknęła

1chleb powszedni
2żytni z suszoną śliwką
3chleb z prażonymi płatkami owsianymi
4chleb z siemieniem i słonecznikiem
Wszystkie są pyszne, a nr 2 i 4 smakują mi wyjątkowo mocno.
Przepis na bułeczki Joli z Ogrodu z uśmiechem

Te bułeczki robiłam tak:
125 ml mleka
125 ml wody
1,5 łyżki miodu
1,5 łyżeczki soli
1,5 szkl mąki graham
2 szkl maki pszennej chlebowej
30 ml oleju
3,5 dag drożdży ( 7 g suchych zamiennie)

Rozrobić drożdże w odrobinie ciepłego mleka, cukru i maki pszennej.
Jeśli suche to wymieszać z mąkami, dodać sól, pozostałe składniki, na końcu olej i wyrobić.
Ja wyrabiałam w maszynie do chleba ale można w robocie takim hakiem i wtedy nie nie trzeba dodawać całej mąki Od razu bo ciężko to idzie tylko dopiero w misce po wyjęciu dosypać i wyrobić ręcznie.
Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny. ( ma podwoić objętość.).
Po wyrośnięciu trzeba tak troszkę „przerobić” ciasto,
Zrobić z tego ciasta 14-16 bułeczek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka aż znowu podwoją objętość. Posmarować bardzo delikatnie roztrzepanym jajkiem i piec 20-25 minut w temp. 200 stopni.

Przepis Lucy

Bułeczki
65 dkg mąki pszennej 550
35 gr drożdży
1 łyżeczka cukru
7 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli
350 ml letniej wody

1. rozczyn z drożdży, cukru, trochę mąki i trochę wody
2. wymieszać rozczyn z resztą składników
3. z ciasta od razu wyrobić bułeczki (można gładkie, można z rozcięciem )
4. zostawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut
5. piec w temp. 200st. przez 20 minut

finito i smacznego

A te wczorajsze są z przepisu z MW na kajzerki https://www.mojewypieki.com/przepis/kajzerki

A teraz moje ulubione!
Wyjątkowo pyszne były bardzo puszyste bułeczki
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 10:53, 15 lut 2025

Do góry
Na całej połaci śnieg…

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 10:39, 15 lut 2025

Do góry
Ale masz podobne turzyce do moich

Twoja 1 to u mnie na zdjęciu z lewej, a Twoja 2 u mnie z prawej. To zdjęcie z zimy, ale w sezonie kolory podobne i pokrój też. Ale już przestałem szukać nazw. Możemy w sezonie porównać jak będą nowe liście

Pierwsza u Ciebie to obstawiam jakaś odmiana C. morrowii (też miałem pomyloną z Ice Dance i moja też rozłogów nie ma). Druga to Carex ornithopoda w odmianie. A trzecia to chyba znowu C. morrowii w odmianie Variegata, Bożena ma wiedzę i dobre oko
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:35, 15 lut 2025

Do góry
No to dobra wiadomość.
Mam różne astry wyższe, średnie i niskie. Wysokie chociaż ładnie zakwitają to schnięcie od spodu wkurza.
Mam białe wysokie późno kwitnące będę je wysadzać jeszcze nie wiem gdzie posadzę.
Nie wiem jak na wiosnę moje odrosną, ale będę mogła coś uszczyknąć.

Np tych bardzo ładne 30-40 cm Wstawiam niech będzie wesoło.

Ogrod nad bajorkiem 10:15, 15 lut 2025

Do góry
Widzialas te z kwiatkami? Ja mam w ogrodzie odmiane Temptation z czerwonymi kulami a teraz dopiero kwiatki sie pojawiaja.
Rubella ma kwiatki. Bardzo je lubie. Wnosza zycie w zimowym ogrodzie.

A u nas na Pomorzu dzieciaki zaczely ferie. I oczywiscie jak co roku spadl snieg. Szczesciarze w ogrodzie bialo. Piesiak jeden zadowolony i szaleje. Caly oblepiony sniegowymi kulkami. A drugi gamoń fochuje i stoi pod drzwiami by go wpuscic do domu

Glina i zielsko 08:18, 15 lut 2025

Do góry
Zima
Jednak przyszła.
Ranczo Edy 23:21, 14 lut 2025

Do góry
Łapki na dobranoc

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies