Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

eda 22:17, 17 paź 2025

Joku napisał(a)
Tak, Red Baron to imperata. Jest jeszcze ponoć taka odmiana o zielonych źdźbłach. Nie mam żadnej. Ponoć lubi się rozłazić na boki.

Ooo ten mój Red słabo rośnie w zbitej ziemi a lepiej w sypkiej pewnie będę żałować ,że go tak poroznosiłam po ogrodzie

vita 09:33, 18 paź 2025

eda napisał(a)
Ooo ten mój Red słabo rośnie w zbitej ziemi a lepiej w sypkiej pewnie będę żałować ,że go tak poroznosiłam po ogrodzie

Ja żałuję U mnie rozłazi się bardzo, trzeba pilnować i na czas usuwać chwasty. Moje zarasta jakaś dziwna, też rozłogowa roślina. Plewienie wyjątkowo żmudne. To przepiękna trawa, warto znaleźć dla niej takie miejsce, gdzie mogłaby się swobodnie rozrastać.
ewsyg 12:20, 18 paź 2025

Ja właśnie dlatego z niego zrezygnowałam, bo był zbyt inwazyjny. Do dzisiaj jeszcze z nim walczę.
Joku 17:07, 18 paź 2025

Eda, ładne kontrastowe kompozycje. Ale z tego co piszą dziewczyny jest zagrożenie że będziesz trawę gonić po rabatach. Z takich rozłażących się rozłogami mam turzycę Ice Dance. Ale tylko bodajże 3 kępki, posadzone tak żebym miała je "na oku" i z łatwym dostępem. Co kilka tygodni sprawdzam jak się ma sytuacja, wyrywam świeże odrosty. Póki co daje mi się upilnować, ale to tylko kilka egzemplarzy.

Vita, Ewa, macie już z tą trawą doświadczenie. Z tego co piszecie myślę że ładnie by wyglądał jakiś pojemnik z krzewem lub drzewkiem podsadzony imperatą lub ograniczona np. jakimś obrzeżem ewentualnie murem przestrzeń. Tam by za daleko nie uciekła i nie zagroziła sąsiadom.
hankaandrus_44 20:10, 18 paź 2025

Red Baron. Mam kilka lat, myślałam ,że się rozrośnie. Ale, niestety, była za słaba przy zebrinusie. Zeszłego lata wydobyłam kilka źdźbeł. zasadziłam do doniczki w towarzystwo do tymianku i małej dalijki, Towarzystwo trzymało się cały sezon, a tym roku jeszcze jest w doniczce, ale już bez dalii. Posłużyła za nawóz dla swoich sąsiadów. Doniczkę wstawię do szklarni ,Przykryję, żeby mi mróz nie rozsadził donicy ...i będę czekać do wiosny z Red Baronem i tymiankiem,
Joku 21:22, 18 paź 2025

Z zebrinusem imperata raczej nie ma szans. Też niekiedy sadzę do doniczki jakieś ledwo żywe okazy z nadzieją że się zreanimują. Efekty różne.
Anda 12:39, 21 paź 2025

Nie przepadam ani za Zebrinusem, ani za Red Baronem, tzn. Red Baron jedynie w donicy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ewsyg 17:25, 21 paź 2025

Ja też opcjuję za donicą
Joku 18:54, 21 paź 2025

Zebrinus musiałby mieć sporą donicę, imperata pewnie zadowoliłaby się czymś mniejszym.

Anda, mam nadzieję ze zajrzysz na forum od czasu do czasu.
ajka 23:06, 24 paź 2025

Ja w tym roku swojego Red Barona posadziłam w bordach. Zobaczymy czy będzie się trzymał lini. Ogólnie bardzo go lubię.