Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

mimik333 18:38, 16 paź 2025

vita napisał(a)

Ładnie napisane Kiedy robię zdjęcia myślę takimi samymi kategoriami. To doskonały sposób na komponowanie roślin na rabatach Właśnie dosadziłam kilka białych zawilców jap. i dwa astry.
Cebulowych nie sadzę już, skusiłam się na trzy odmiany szafirków, ale poszły do donic.
Wszystkie rabaty mam przeprute, nie wiem co u mnie grasuje i nie mam już siły na identyfikację szkodników. Pokażesz swój ogród?

Dziękuję. Oglądam swój ogród w realu, potem dopiero robię zdjęcia (telefonem) i nanoszę wizualizację ze zmianami. Czasem od razu sadzę. Pamiętam słowa któregoś z architektów krajobrazu, żeby nie traktować roślin podobnie do mebli. Zauważam u siebie takie tendencje.
Częściowo pokazałam swój ogród pod poprzednim nickiem AlinaP. W metamorfozach, kompozycjach z trawami w roli głównej i w naszych hortensjach. Zdjęcie profilowe jest to samo. Kiedy znajdę jakieś ciekawe zdjęcie, wkleję. Pewnie w metamorfozach. Zainspirowałaś mnie- moja największa gillenia trwa w półcieniu.
Przeniosę ją na główną rabatę słoneczną. Zapomniałam dodać: świetne kompozycje.
Joku 20:56, 16 paź 2025

vita napisał(a)

Faktycznie jest do kupienia w Sadzawce, nie doprecyzowałam, że chodziło mi o F.japonicum giganteum.

Widywałam je już wcześniej, uprawiane jest w donicach, w zacienionych miejscach. U nas trzeba raczej zabierać pod dach, ale te cudne, lśniące liściory

Liście robią wrażenie. Zwłaszcza jeżeli tło stanowi taki uroczy dom.