Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

mimik333 18:38, 16 paź 2025

vita napisał(a)

Ładnie napisane Kiedy robię zdjęcia myślę takimi samymi kategoriami. To doskonały sposób na komponowanie roślin na rabatach Właśnie dosadziłam kilka białych zawilców jap. i dwa astry.
Cebulowych nie sadzę już, skusiłam się na trzy odmiany szafirków, ale poszły do donic.
Wszystkie rabaty mam przeprute, nie wiem co u mnie grasuje i nie mam już siły na identyfikację szkodników. Pokażesz swój ogród?

Dziękuję. Oglądam swój ogród w realu, potem dopiero robię zdjęcia (telefonem) i nanoszę wizualizację ze zmianami. Czasem od razu sadzę. Pamiętam słowa któregoś z architektów krajobrazu, żeby nie traktować roślin podobnie do mebli. Zauważam u siebie takie tendencje.
Częściowo pokazałam swój ogród pod poprzednim nickiem AlinaP. W metamorfozach, kompozycjach z trawami w roli głównej i w naszych hortensjach. Zdjęcie profilowe jest to samo. Kiedy znajdę jakieś ciekawe zdjęcie, wkleję. Pewnie w metamorfozach. Zainspirowałaś mnie- moja największa gillenia trwa w półcieniu.
Przeniosę ją na główną rabatę słoneczną. Zapomniałam dodać: świetne kompozycje.
Joku 20:56, 16 paź 2025

vita napisał(a)

Faktycznie jest do kupienia w Sadzawce, nie doprecyzowałam, że chodziło mi o F.japonicum giganteum.

Widywałam je już wcześniej, uprawiane jest w donicach, w zacienionych miejscach. U nas trzeba raczej zabierać pod dach, ale te cudne, lśniące liściory

Liście robią wrażenie. Zwłaszcza jeżeli tło stanowi taki uroczy dom.
vita 08:46, 18 paź 2025

mirkaka napisał(a)
To ciekawe, ja posadziłam Bawole Serce w kształcie sakiewki, i Rosamundę w identycznym kształcie, obie odmiany F1, obie miały puste przestrzenie, w smaku mączyste. Obie mnie rozczarowały, natomiast ciemny Czekoladowy był smaczny i soczysty. I za rok tylko tego powtórzę. Moje żółte Złoty Ożarowski piękne, zdrowe, ale w smaku delikatne, za mało pomidorowe.
Czekam na ocenę Patrycji na wątku pomidorowym, żeby się zainspirować na następny rok.

Czy hortka na pierwszym planie to ta ode mnie? Jeśli tak to aż niewiarygodne że tak słabo przebarwiona?

Rabata jesienna piękna
Zimowity ładnie wyglądają na skraju kładąc się na trawie, u mnie za obrzeżem kamiennym, słabo je widzę, muszę pomyśleć może je gdzieś przesadzę

Tak, hortka na pierwszym planie od Ciebie . Tam, gdzie rosną dociera trochę słońca, może się zaczną wybarwiać? A może na mojej glebie nie? Byłoby szkoda

Temat pomidorów to temat rzeka, każdy uprawiający ma swoje typy. Ja np. lubię takie o gęstym miąższu. Soczyste, o małej ilości nasion, słodkie, prawie bez kwasowości. Muszę też mieć odmiany do gotowania (te mogą mieć puste komory wewnątrz owocu), zawierają mało wody. Te pomidory, które testowałam to lokalne, toskańskie odmiany, kupowałam od rolników

Zimowity dają piękne plamy koloru, pomimo pokładania się kwiatów, warto posadzić je w miejscu, gdzie będzie je widać. Tylko, że jak zasychają im liście, to nie wygląda to najlepiej.

vita 09:06, 18 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ej no mam nadzieję, że jak budowę skończymy za jakieś 10 lat może to na emeryturze jakiś czas powinniśmy już mieć... tylko pewnie sił już nie będzie.

Życzę Ci tego Jednak z doświadczenia wiem, że czasu na emeryturze wcale nie ma się więcej.
Pamiętam też z jakim niedowieraniem czytałam takie stwierdzenia u osób będących już na wspomnianej
Ciekawe co napisałaś o astrach. Czy to oznacza, że sprzedawane sadzonki są skarlane? Kupiłam kwitnące, czyli dojrzałe, dlaczego w późniejszych latach osiągają większe rozmiary?
vita 09:19, 18 paź 2025

Gosialuk napisał(a)

Czy to gillenia tak płonie na pierwszym planie. Dużo ma słońca u ciebie? Swoje tegoroczne nabytki posadziłam bardziej w cieniu, nie widziałam zapowiedzi takich przebarwień.
A ścieżki można się tylko domyślać po fakcie, że jednak ławeczka nie stoi na środku rabaty.

Tak, to gillenia, możliwe, że w odmianie 'Pink Profusian'. Jest mniejsza od gatunku, ale i wolniej przyrasta. To roślina do cienia- półcienia, mam w półcieniu, ale na najbardziej wilgotnym u mnie miejscu. Gillenie mam już długo, tak pięknie wybarwiają się dopiero od kilku lat. Poczekaj
sylwia_slomc... 09:33, 18 paź 2025

vita napisał(a)

Życzę Ci tego Jednak z doświadczenia wiem, że czasu na emeryturze wcale nie ma się więcej.
Pamiętam też z jakim niedowieraniem czytałam takie stwierdzenia u osób będących już na wspomnianej
Ciekawe co napisałaś o astrach. Czy to oznacza, że sprzedawane sadzonki są skarlane? Kupiłam kwitnące, czyli dojrzałe, dlaczego w późniejszych latach osiągają większe rozmiary?

Myślę , ze w gruncie maja lepsze warunki do rozwoju. Ze wszystkich nabytych astrów tylko jedne utrzymały wysokość, wszystkie pozostałe bez względu na to czy pełne czy puste, poszły w górę. Kurcze obserwując moich rodziców mają teraz dużo czasu dla siebie....
vita 09:43, 18 paź 2025

A znasz inne rośliny, które po posadzeniu do gruntu zachowują się jak astry?
vita 09:53, 18 paź 2025

mimik333 napisał(a)

Dziękuję. Oglądam swój ogród w realu, potem dopiero robię zdjęcia (telefonem) i nanoszę wizualizację ze zmianami. Czasem od razu sadzę. Pamiętam słowa któregoś z architektów krajobrazu, żeby nie traktować roślin podobnie do mebli. Zauważam u siebie takie tendencje.
Częściowo pokazałam swój ogród pod poprzednim nickiem AlinaP. W metamorfozach, kompozycjach z trawami w roli głównej i w naszych hortensjach. Zdjęcie profilowe jest to samo. Kiedy znajdę jakieś ciekawe zdjęcie, wkleję. Pewnie w metamorfozach. Zainspirowałaś mnie- moja największa gillenia trwa w półcieniu.
Przeniosę ją na główną rabatę słoneczną. Zapomniałam dodać: świetne kompozycje.

Nie przenoś, na słońcu nie da rady Pojęcie półcienia jest bardzo pojemne he he, ważne aby gleba trzymała wilgoć. Ciekawe co piszesz o komponowaniu roślin, muszę odświeżyć wątek metamorfozy
vita 10:02, 18 paź 2025

Joku napisał(a)
Liście robią wrażenie. Zwłaszcza jeżeli tło stanowi taki uroczy dom.

Ten uroczy dom znajdował się w zaułku (jak teren nie jest ogrodzony i nie ma tabliczki private, raczej nic mnie nie powstrzyma od zrobienia fotki, jak widzę ciekawą roślinę), kiedy chciałam zrobić zdjęcie, akurat z drzwi wyszła właścicielka. Już nie można było sfocić ukradkiem, więc zapytałam czy mogę. Babka najpierw zrobiła groźną minę, za chwilę się jednak uśmiechnęła i...upozowała do zdjęcia. Postawa w półobrocie, pantofelek wysunięty, torebka z przodu... Jak pech, to pech!
Tak, liście robią wrażenie, uwielbiam rośliny o dużych liściach
vita 10:42, 18 paź 2025

Zimowity w końcowej fazie świetności. Nie przeszkadza mi, że ich kwiaty się pokładają, mają tyle kolorystycznej energii Bardzo podobają mi się pełne o białych kwiatach. Dwa razy sadziłam, niestety do doniczek i przepadły mi.