Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:17, 17 lip 2015

Do góry
Jutro pokaze moje carexy, bo nieskromnie powiem że kurze łapki i evergoldy boskie som!

I skoro skończyłam bukszpanową (amazony i stipa z jezówkami) to może wreszcie ciemno szary gres zamówię???

A przedpłocia nie ruszę, po moim trupie... droga się po wykopkach zapada... przecież jak znów teren wyrównam, położę matę i kamienie to mi przyjadą naprawiać drogę.....

A niech będzie brzydko, dorównam standardowi mojej strony drogi.... BO naprzeciwko wszystko ładnie i zadbane a po mojej stroni ulicy chwasty po pachy... zatem trzeba równać do średniej..
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:10, 17 lip 2015

Do góry
Berberysowa - dosadziłam ryburum (NN) oraz red barona

Rabaty z bukszpanami nie pokazuję.... bo 90% stipy przesadziłam, resztę osubałam niemal do łysego.... Posadizłąm Amazon Mist i jezówki, trzeba poczekać aż wszytsko podrośnie coby Danusia nie krzyczała, ze stipa zniknęła

Lubię to - czyli jeżówki Southerm Bells - gapię się na nie każdego dnia... Szkoda, ze zdjecie nie oddaje ich urody

Ogród niby nowoczesny ale... 22:05, 17 lip 2015

Do góry
Magda dawno nie byłam idę obejrzeć fotki, stipa od Ciebie odbiła...czekam na siewki ....tylko napisz mi kiedy się mogę takich młodych spodziewać?...boję się, że nie poznam i wyrwę....
....idę siatkę oglądać....Ty czytam, że się wczasujesz

Pozdrówka Kochana
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:33, 17 lip 2015

Do góry
Stipa od Ewy z konewą

liriope jeszcze malusie
Mój ogród pod górkę... 12:33, 17 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

No mam taki kawałek...

Ale wiesz, że stipa to wielka rośnie?!?!

Mówisz? Moja jakaś wielka nie jest. Coś tam wymyślę
Mój ogród pod górkę... 12:26, 17 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Oooo! Jakieś tajemnicze miejsca przed nami ukrywasz?

Jeżówki przez Iwkę - takie piękne foty jeżówek ze stipą wstawiła!
Obawiam się tylko czy moje nie za wysokie w stipę? Muszę przymierzyć, ale nie chce mi się w taki upał latać

No mam taki kawałek...

Ale wiesz, że stipa to wielka rośnie?!?!
Tu ma być ogród :) 11:34, 17 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dzięki za info. Muszę się kiedyś wybrać
Ciemierniki i stipa fajny pomysł Białe mi brzydko zzieleniały.

Słyszałam, że białe z czasem zmieniają kolor na zielony, ale nie miałam okazji zobaczyć na żywo, ja akurat lubię wszelkie rośliny kwitnące na zielono, ale poproszę Cię o fotkę jak wyglądają te ciemierniki o tej porze roku.
Tu ma być ogród :) 10:46, 17 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dzięki Kasiu, za rok powinno być znacznie lepiej na tej rabacie
Teraz muszę z pół metra od trawy zostawić bez kory, bo mąż jeszcze kopie pod nawadnianie trawnika.
A myślę, żeby kiedyś dodać tam ciemierniki białe lub zielone i może stipę?

A jeśli chcesz jechać na giełdę i w miarę na spokojnie wszystko pooglądać to jedź między 6:00 a 7:00 rano (niezależnie w jaki dzień), bo o godzinie 8:00 to już wielu sprzedawców się pakuje, szczególnie jak są takie temperatury jak dziś.
Jutro też możesz się wybrać, tylko kupujących jest więcej, bo wiadomo, w tygodniu (wtorek, czwartek) mniejszy tłok bo ludzie w pracy.

Dzięki za info. Muszę się kiedyś wybrać
Ciemierniki i stipa fajny pomysł Białe mi brzydko zzieleniały.
Ogródek Iwony 07:52, 17 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W promykach zachodzącego słońca stipa świeciła

cudnie
Tu ma być ogród :) 07:50, 17 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Uwielbiam jezowki i chetnie zajezówkowałabym sie podobnie jak zatrawkowala na smierć superowe zakupy poczyniłaś. Zawilce Prinz sa bardzo niskie, mam je i maja 30-40 cm a te Whirlwind sa natomaist bardzo wywysokie. Nie popełnij błedy z sadzeniem obok siebie bo Prinza u mnie zza jezowek i róz nie widac....

Do ice swietne, czekam na kolejne Nie wiem czy vertigo to dobry pomysł. Brązy/bordowe w grafitowych donicach u mnie słabo wygladaja - mam rubrum.... Najlepiej wygladaja jasne trawy - frosted curls, amazon, stipa. Ale Ty tu rządzisz.

Marzenka, wiem, że Ty masz dobre oko i jak sobie teraz to próbuje w myślach zwizualizować, do czuję, że masz rację z tymi bordowymi trawami.

Na białe zawilce od początku miałam plan, różowe kupione trochę przy okazji - o tych wysokościach to wiedziałam, ale i tak będę je musiała gdzieś upychać.

Podziwiam Cię za umiejętność znajdowania miejsca dla roślin na małej przestrzeni, ja dopiero zaczynam się tego uczyć, choć miejsca mam sporo, ale z pomysłami gorzej
Tu ma być ogród :) 07:00, 17 lip 2015

Do góry
Uwielbiam jezowki i chetnie zajezówkowałabym sie podobnie jak zatrawkowala na smierć superowe zakupy poczyniłaś. Zawilce Prinz sa bardzo niskie, mam je i maja 30-40 cm a te Whirlwind sa natomaist bardzo wywysokie. Nie popełnij błedy z sadzeniem obok siebie bo Prinza u mnie zza jezowek i róz nie widac....

Do ice swietne, czekam na kolejne Nie wiem czy vertigo to dobry pomysł. Brązy/bordowe w grafitowych donicach u mnie słabo wygladaja - mam rubrum.... Najlepiej wygladaja jasne trawy - frosted curls, amazon, stipa. Ale Ty tu rządzisz.
Ogródek Iwony 22:59, 16 lip 2015

Do góry
Dziś wypieliłąm następne rabaty. Zielsko rośnie szybciej, niż bym sobie życzyła Przycięłam też kilka bukszpanów i zachwycałam się kolorami na ognistej.
Moja stipa jest cudna. Biegałam po ogrodzie z moimi czerwonymi jeżówkami, ostatecznie wysadziłam ze stipy siewki białych jeżówek i posadziłam czerwone
Teraz jest tak, jak być powinno Białe siewki i tak by nie zakwitły teraz, poszły do białych jeżówek. Jak się namyślą kwitnąć, będzie ich więcej
W promykach zachodzącego słońca stipa świeciła

Typografia ogrodu 20:51, 16 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

napisz krok po kroku jak to zrobić, proszę

Ja mam uczyć? Sama dopiero co się pytałam na forum. Z tego co się dowiedziałam gdy nasiona łatwo wychodzą z kłosa to mozna je zbierać-wystarczy przejechać ręka i zostaje ci pęk w dłoni. Moja jedna Stipa, taka która pierwsza kwitła, juz dużo nasion zrzuciła - siano leży pod nią. Ja trochę zebrałam do torebki a reszcie pozwolę się rozsiać. Zobaczymy co z tego bedzie. Nie siałam nigdy stipy do doniczek, ale jakby była sroga zima i te które mam w ogrodzie miałyby zmarznąć to warto miec nasiona. Jeśli wyszłoby mi tak jak z werbena to będe miała plantację

Jeśli ktoś wie więcej to rady miłe widziane.
Co z tym ogródeczkiem począć 12:14, 16 lip 2015

Do góry
a zobacz tak

do tego stipa albo coś innego. Ale jasne raczej

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:48, 16 lip 2015

Do góry
Agnieszko zależy między którymi bukszpanami Między tymi obok których rośnie lawenda to jest stipa wysiewana wiosną

Gabrysiu sam się dziwie jak to wszystko porosło, jednak przygotowanie gleby i dobre sadzonki robią bardzo dużo

Karolino tak to ta rabata, która wiosną dopiero była obsadzona, na żywo luki jednak widać... na szczęście bo miałbym problem z zagęszczeniem, a rosną tam rozplenice, które teraz nie są za duże.
Z liliowcami pewnie, zę tak się da, tak powstają wszystkie nowe odmiany. Przenosisz pyłek z jednego liliowca na pręcik drugiego i czekasz, aż zawiążą się nasiona. Oczywiście trzeba przestrzegać kilku zasad wiedzieć co się krzyżuje, np nie da się skrzyżować tetraploida z diploidem. Jak zbierzemy nasionka, trzeba wiosną wysiać i czekać aż zakwitną... w sumie to jest baaaaaardzo długi i obszerny temat

Gosiu bylinowa prawdopodobnie przesunie się na warzywnik bo to co jest w tym roku to już przesada, ja nie mam zamiaru się tym zajmować, podlewać i pielić bo nie mam na to czasu. Jak sobie o tym przypominam to aż się we mnie gotuje

Hmm coś co nie jest żurawką i daje kolor cały rok/sezon. Trudne wyzwanie, na pewno takie kryterium spełnia ciemny bodziszzek Midnight Reiter, ale po przekwitnięciu trzeba wyciąć kwiatostany za to liście ma bardzo efektowne. Kolejne to berberysy, ale to wiadomo tylko czerwone wytrzymują południowe słońce. Myślę i nie mogę wymyślić bo wszystko co mam zamiast żurawek jest zielone dla uspokojenia kolorów.
Jak mam dobrą pamięć to miałaś tam ciemne żurawki, więc może ten bodziszek, a dodatkowo ładnie kwitnie.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:06, 16 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

Stipa daje zniewalający efekt Bosko jest.

Chodziło mi o to, że na podwyższeniu (tak jak i w donicy) zawsze szybciej ziemia przesycha. Czy to nie będzie problem dla Ciebie? Lawenda lubi sucho. Róża głęboko się korzeni. Ale jak coś będzie z płytkim systemem korzeniowym, lubiące wilgoć? Może przesadzam Czosnki pewnie sobie poradzą.

Z obornikiem granulowanym nie mam doświadczenia zupełnie. Ale chyba lepszy byłby prawdziwy. No i pewnie tańszy, bo ten granulowany to ponoć drożyzna.
Teraz sobie kompostuje, ale w ub.r. to taki trochę zleżały przekopałam na rabacie w sierpniu, a w październiku róże sadziłam.

Wyrzuciłam dziś kamloty spod hortensji ...nie wiem jak mogły mi się wcześniej podobac ??

A wiesz, że już tak będzie? Mi gust też się zmienia, nawet odnośnie roślin

Okiennice to ja myślałam na tym budynku z tyłu, który chcesz zasłonić i beton przed nim. Ale takie zwykłe, nieotwierane, symulujące że pod nimi są okna
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 09:00, 16 lip 2015

Do góry
Moja stipa, rozpędza się ostatnio

Maciejka

I pierwszy kwiat clematisa Kardynał Wyszyński

Kosolkowa Pasja 23:49, 15 lip 2015

Do góry
Piekna stipa
Mnóstwo róż! Królują na rabatkach
Hortensje cudne
Widać dużo pracy przez ten rok ale i efekty są
Ogródek Iwony 23:32, 15 lip 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Białe jezowki i stipa ładnie wyszly.
Żółta róża i jezowka kolorystycznie ok.
Ale jakoś mi ze sobą konkurują.
Nie mieszalabym ich.
Może grupa róż po lewej a grupa jezowek po prawej.
Bez mieszania ich glowek.
Już głupoty piszę.
Rozumiesz o co mi chodzi?
Niech na siebie nie wchodzą.
Sorki za mieszanie w głowie ale sama kiedyś tego chciałaś.

Małgosik, rozumiem i tak zrobiłam Jeżówki trzy posadziłam w stipie, a różę zostawiłam z boku. Myślę, że tam z lewej dosadzę jeszcze jedną i koniec. Ale najpierw muszę wybrać. Bardziej żółtą albo pomarańczową, taką słoneczną.
Np. taką: Lady Emma Hamilton
Jutro zrobię lepsze fotki, wieczorem światło mi przeszkadzało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies