Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 21:08, 07 lis 2019

Do góry

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 21:07, 07 lis 2019

Do góry

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 21:06, 07 lis 2019

Do góry

Ogrodowy Kalejdoskop 21:01, 07 lis 2019

Do góry
Witam i o zdjęcia pytam, skoro mnie przywołałeś tak miło, to jestem bardzo ciekawa. Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:44, 06 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Danusia, a jak głogowniki na pniu?
Powiedz, czy jeśli wysokie marcinki w czerwcu skrócę, bo za wysokie, jak dla mnie, to zakwitną? Jak ograniczyć ich wysokość?

Głogowniki są w szklarni, u nas raczej marnie by zimowały na zewnątrz.

Jesli chcesz obniżyć niskie byliny, zrób cięcie do 20 maja, wtedy powinny zakwitnąć. Cięcie późniejsze już tego nie gwarantuje.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:00, 06 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No nieźle, skarlasz tulipanowca? Hahaha, ale radykalnie

Danusiu, jak musieliśmy latać i zbierać liście po całym ogrodzie, miałam dość, a kwiaty i tak słabo widać. To samo robię z orzechem włoskim i jeśli trzeba będzie zrobię to z innymi drzewami.
Fajnie tak wygląda, mam go pod kontrolą.

magnolie też radykalnie traktuję, wbrew pozorom, to pobudza ich wzrost i zagęszczenie
tu Susan, w tym roku cięta 3 razy, pąków ma od groma

powoli żółknie
formuję stożek

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:50, 06 lis 2019

Do góry
No nieźle, skarlasz tulipanowca? Hahaha, ale radykalnie
Ogród Basi 19:44, 05 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tojeść rozesłana to uniwersalna roślina, ale dedykowana na wilgotne stanowiska, może nawet rosnąć w wodzie, np. w strumieniu. Zalecam nie przesuszanie jej.
U mnie z doniczek wylała się na grunt i rośnie też w gruncie. Łatwo się ukorzenia z kawałków pędów. Będę też ją sadzić w stawie. Normalnie w wodzie.

Bardzo dziękuję Danusiu za odwiedziny. Huraa. Tak wyglądałam Ciebie Danusiu.Bardzo się cieszę.

Dobrze, że tojeść ma u mnie szanse na zimowanie. Bo jest ładna, podoba mi się.
Pozdrawiam Danusiu serdecznie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:38, 05 lis 2019

Do góry
Jak to się robi...Sama nie wiem. Zrobiłam.
Odnośnie marcinków, też jedne kwitną wcześniej a są takie późniejsze. Zdjęcia są robione prawie w tym samym czasie.
Ogród Basi 19:31, 05 lis 2019

Do góry
Tojeść rozesłana to uniwersalna roślina, ale dedykowana na wilgotne stanowiska, może nawet rosnąć w wodzie, np. w strumieniu. Zalecam nie przesuszanie jej.
U mnie z doniczek wylała się na grunt i rośnie też w gruncie. Łatwo się ukorzenia z kawałków pędów. Będę też ją sadzić w stawie. Normalnie w wodzie.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 18:45, 05 lis 2019

Do góry
MarcinB napisał(a)
Dzień dobry,
na wstępie chciałbym podziękować za przyjęciu do forum.
Mój ogród stanowi mieszaninę starodrzewiu (sosny i dęby) oraz nowych nasadzeń (cisy, jodły, sosny, magnolie, ligustry, laurowiśnie).
...i mam właśnie problem z jednym młodym drzewem, Jodłą Kalifornijską.
Jodła, jako 3 metrowe drzewo, została posadzona około 5 lat temu. Przez ten czas rosła bardzo ładnie, podobnie zresztą jak druga (bliźniacza) jodła.
W tym roku zauważyliśmy że gałęzie od spodu zaczęły usychać a na pniu pojawiły się pęknięcia żywiczne. W wyższej części pnia natomiast pojawiły się bąble, chyba również żywiczne.
W pierwszej kolejności wyciąłem suche gałęzie i postanowiłem odsłonić pień z ziemi. Miałem podejrzenie że jodła chyba została posadzona zbyt głęboko.
Po odsłonięciu pnia zobaczyłem jasne, małe grzyby wyrastające z pnia a dosłownie kilka dni temu wokół jodły jak i z samego pnia wyrósł spory grzyb.
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie.
Dodam tylko że druga jodła, która była posadzona płycej (chyba prawidłowo) spisuje się na razie bardzo dobrze.
pozdrawiam
Marcin

Moim zdaniem nie ma ratunku, do wycięcia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:33, 05 lis 2019

Do góry
Kantylena napisał(a)
Podziwiam, wzdycham, marzę i pozdrawiam

Zapraszam częściej Serdecznie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:32, 05 lis 2019

Do góry
Najlepiej się miały w doniczkach w bukszpanowym, wtedy stały na "scenie" i miały super towarzystwo tulipanów T. batalinii (słomkowych).
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:43, 05 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Miałam, ale są całkowicie "niewidzialne". Nawet nie wiem gdzie rosną.

Ooo, to mnie zmartwiłaś, że ich nie widać. Z drugiej strony, u Ciebie tyle kwiecia rośnie i kwitnie, więc gdzieś się 'zapodziały' w tym morzu kwietnym, a u mnie kilka cebulek 'na krzyż', więc może je dojrzę wiosną
Pszczelarnia 11:32, 05 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

'
Oczywiście, że kupować, zapach niesamowity i ta pora kwitnienia - brakuje kwiatów. Ale najbardziej dla zapachu, który wydobywa się w wielkiej gamie i natężeniu. Same kwiaty dość niewidoczne, zależy od koloru.

Mam też, a judaszowca Forest Pansy też mam. Zimował w namiocie, teraz czeka go grunt i mróz.

Danusiu, a gdzie dekalog ogrodniczy?

W Dolinie Muminków 08:39, 05 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Korzenie bukszpanów są ok, można je zadołować w gruncie bez doniczek na zimę. Zanim je wsadzisz dobrze podlej a nawet namocz w naczyniu. Widać, że bryła korzeniowa jest bardzo sucha, co na zimę roślinom zimozielonym źle wróży.

Co do ćmy, to pogrzeb w nich głębiej i na wiosnę zaopatrz się w Spintor. Monitoruj czy nic się nie będzie ruszało

Danusiu dziękuję za pomoc, tak zrobię jak piszesz. A od niczego kupię Spintor, i będę monitorowała roślinki
Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:01, 05 lis 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anna Pavord powiedziała, że piękny ogród to taki, który nigdy nie ma tabliczki "zamknięte".

Twój taki jest. Zawsze ciekawy, inspirujący, kwitnący i zaskakujący.

Mieczyki wykop: wieloletni hodowca mi mówił, że po kwitnieniu od razu się wykopuje. Pozostawianie dłużej w gruncie nie sprawi, że cebule będą silniejsze. Zalecał raczej nawożenie po posadzeniu i w czasie "do kwitnienia". Ciekawe. Ja dość szybko je wykopuję, po ścięciu kwiatu. Mam cebule swoje wieloletnie. Niedużo (jeden zagonek, 30 sztuk) ale do wazonów wystarczy.

Wykopię oczywiście jak najszybciej, też tego nie wiedziałam. No ciekawe. Człowiek całe życie się uczy
Miałam super ciekawe kolory, szkoda ich nie mieć w przyszłym roku. Chyba na wiosnę jeszcze zakupię te mocne kolory.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:59, 05 lis 2019

Do góry
darkowa napisał(a)
Cudnie,cudnie, cudnie. Mam również astry,ale nawet nie wiedziałam , że jest
tyle odmian
Danusiu, a powiedz mi,czy chowasz leżaczki teakowe i mebelki na zimę,bo sama nie wiem
chować czy nie

Nie, nie chowam. Im bardziej stare, zarośnięte porostami tym lepiej. Im bardzie szare tym lepiej. Z tego drewna buduje się statki, więc jego wytrzymałość to kilkadziesiąt lat.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:58, 05 lis 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Cudności u Ciebie . Jest szał kwiatowy i będzie...cebulowy.
W tym roku nie kupiłam ani jednej cebulki tulipanów, nornice grasują jak głupie, nie będę im takiego drogiego 'papu' fundowała.... Wsadziłam tylko kilkadziesiąt cebulek szachownicy kostkowanej (podobno nornice jej nie lubią, ja uwielbiam ich eteryczność i ten...wzór na płatkach). Masz, Danusiu, szachownice kostkowane? Ciekawam, jak się sprawują w polskich warunkach...

Miałam, ale są całkowicie "niewidzialne". Nawet nie wiem gdzie rosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies