limonkowy - pas żurawek w trawie
bordowe spreje - strzeliste berberysy
blado-liliowe spreje - werbena (tu nie jestem pewna czy aby na pewno cos w tym stylu)
reszta jak poprzednio
No i mamy znowu zimę, ale czemuż tu się dziwić, mamy pierwszą dekadę lutego. Dzisiaj w Biedronce kupiłam sobie ciemiernika białego (Helleborus Niger). Jest to mój pierwszy ciemiernik, mam nadzieję, że nie będzie problemu aby potem rósł w ogrodzie. Może to będzie początek, a potem będą następne. Jestem ciekawa kiedy właściwie w naszym klimacie kwitną ciemierniki? A może ktoś ma już doświadczenie z przesadzeniem takiego ciemiernika który najpierw postoi w domu, a potem przesadzony jest do ogrodu.
A oto on.
Bożenko, zajrzyj do Vivy, wystawiła ciemiernika w donicy i opisała, jak z nim postępowała. Łatwo znajdziesz, bo to było wczoraj
Zima nie poskąpiła wam śniegu, ładnie sie zrobiła. U nas tylko pobieliło lekko. Nawet na sankach dzieci nie mogą z górki jeździć
Przybiegłam zobaczyć u ciebie biedronkowe ciemierniki. Zeta mam nadzieję, że doczekają do wiosny i pójdą do ogrodu. Fajnie bo masz ich kilka. Naliczyłam trzy, zgadza się.
Mam zdj. miodunki z ubiegłej wiosny z 4 kwietnia. Gdy ona jest w takim stadium rozwoju, to kwitną dopiero przebiśniegi i krokusy. Mało co jest zielone. Liście będą dużo większe jeszcze.
A to dzisiejsze obrazki zimowe z mojego osiedla. Zauważyłam, że śnieg ładnie podkreśla pokrój krzewu i plątaninę gałązek.
Piękna jest zima, ale dobrze że ma się ku końcowi.
Witaj Ewelinko .
Przycinanie sprawia ,że on eładnie sie krzewia , warto pamietać że idealne sa odmiany niskie wówczas efekt jest powalajacy .
Odmiany wyzsze też warto przycinac , bardziej sie krzewią i maja więcej kwiatostanów.
A to moja pupilka Salomon .
No i mamy znowu zimę, ale czemuż tu się dziwić, mamy pierwszą dekadę lutego. Dzisiaj w Biedronce kupiłam sobie ciemiernika białego (Helleborus Niger). Jest to mój pierwszy ciemiernik, mam nadzieję, że nie będzie problemu aby potem rósł w ogrodzie. Może to będzie początek, a potem będą następne. Jestem ciekawa kiedy właściwie w naszym klimacie kwitną ciemierniki? A może ktoś ma już doświadczenie z przesadzeniem takiego ciemiernika który najpierw postoi w domu, a potem przesadzony jest do ogrodu.
A oto on.
Magnolio - duuużo zdrówka życze - ja od 3 tyg nie moge wyjśc z zapalenia oskrzeli... tzn. wg p. doktor wyszłam, tylko potem jeszcze się kaszle długo....
Ja dziś byłam tak klapnięta, że rano wstałam, wyprawiłam dzieci do szkoły i poszłam drzemac - o mało nie spóźniłam się do pracy...
Powiększyłam plamy
czerwony - Beatles
fiolet - żurawki
niebieski - bodziszek
limonkowy lub bordowy - jeżówki plus trawy
limonkowy lub bordowy - może rozchodnik okazały? nie bedzie za niski skoro obok będą jeżówki?
kulki zielone to bukszpany
dalej cos mi tu nie pasuje..... ale jeszcze nie wiem co....
może do tych większych plam dodać gdzieniegdzie mniejsze plamki czegoś jeszcze?
podobaja mi sie kuleczki berberysa Admiration ale nie wiem gdzie go wpasować i czy w ogóle tu pasuje...
Dzięki, dzięki a jak je przenieść do ogrodu w realu ? Jej jakież one ładne ! Jak Ty je pielęgnujesz?
Zauroczyłaś mnie nimi - noc w kolorach floksu
Grażynko jak tak do nich wzychasz i chcesz je mieć, to trzeba wziąść dziabaczkę i wydziabać u mnie
a potem posadzić u Ciebie
Ale to późnym latem , bo trzeba rozdzielić kolorkami.Teraz nie pamietam, gdzie który kolorek!
tylko musowo się przypomnij ,bo może mi wylecieć z głowy!
Niczym specjalnym ich nie karmię. Garść azofoski na wiosnę i to wszystko
mam jeszcze białe, jeśli masz ochotę
Bozenko,dpoiero pomyslałam,zeby poprosic cie o rozpoznanie pączków,a tu juz mam gotowa odpowiedz.W takim razie czkekam na kwiaty azalii,bo na ten raz co kwitła to miała piekny kolor kwiatówe,jak poszukam to wsatwie,chyba w 2011 roku to było.Pieris ma paki,nie mam dobrego aparatu i moze nie widac,ale jak bedę spacerowała po ogrodzie to pstrykne.
Bozenko,a może ty znasz ta roslinke zieloną w doniczce?