Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Jatra 22:16, 08 lut 2013

Witaj

Udany zakup biedronkowy u mnie one zakwtaja na póznej jesieni i teraz też mają pąki kwiatowe .

Mysle ,że z wsadzeniem troszke poczekac ze wzgledu na to ,ze była w cieple nie jest zachartowana ale dokładnie nie znam sie na tym gatunku roślin .
barbara_kraj... 22:20, 08 lut 2013

EPODLAS napisał(a)
No i mamy znowu zimę, ale czemuż tu się dziwić, mamy pierwszą dekadę lutego. Dzisiaj w Biedronce kupiłam sobie ciemiernika białego (Helleborus Niger). Jest to mój pierwszy ciemiernik, mam nadzieję, że nie będzie problemu aby potem rósł w ogrodzie. Może to będzie początek, a potem będą następne. Jestem ciekawa kiedy właściwie w naszym klimacie kwitną ciemierniki? A może ktoś ma już doświadczenie z przesadzeniem takiego ciemiernika który najpierw postoi w domu, a potem przesadzony jest do ogrodu.
A oto on.

Bożenko, zajrzyj do Vivy, wystawiła ciemiernika w donicy i opisała, jak z nim postępowała. Łatwo znajdziesz, bo to było wczoraj

Zima nie poskąpiła wam śniegu, ładnie sie zrobiła. U nas tylko pobieliło lekko. Nawet na sankach dzieci nie mogą z górki jeździć

EPODLAS 22:45, 08 lut 2013

Dziewczyny, on ma na dole jeszcze kilka pączków. Mam nadzieję, że jeszcze długo będzie kwitł, a potem go wystawię na balkon, żeby się zahartował. Tak zrobiłam z miniaturowymi różyczkami. Mam nadzieję, że przetrwały zimę.
Mala_Mi 18:05, 09 lut 2013

Piękne te ciemierniki biedronkowe........ ten w moim ogrodzie to ten Ciemiernik biały Helleborus Niger - zwany także Różą Bożego Narodzenia Widziałam, że u mnie już doczytałaś ... latem go zasłania dzika róża, hosta i co się da.... ale daje radę Jak kwitnie to ma sporo słońca.. wystawa zachodnia
EPODLAS 18:11, 09 lut 2013

Aniu, ten twój ciemiernik w ogrodzie - piękny. No i nie bez znaczenia jest to, że tak długo kwitnie. Ten z Biedronki co kupiłam to Ciemiernik biały Helleborus Niger. Była etykietka. Mam nadzieję, że u mnie będzie tak pięknie rósł jak u ciebie.
Celina 19:07, 09 lut 2013

Bajeczny
bogumila 19:38, 09 lut 2013

...piękna fotka...
EPODLAS 19:42, 09 lut 2013

To się ciemiernikowi komplementy trafiły, muszę dokupić jeszcze jeden, ten u Ani w ogrodzie wyglądał cudownie. Taka cudowna kępa.
Bogdzia 20:14, 09 lut 2013

Nie obcinaj kwiatów to się wysieje . U mnie pełno siewek było ale rozdałam.One świetnie sie rozsiewają.
EPODLAS 22:22, 09 lut 2013

Dzięki Bogdziu za radę. Mam nadzieję że się rozsieje, mam już dla niego zaplanowane miejsce, na skarpie.
Pod klonem na przedwiośniu jest sporo słońca, latem tylko do południa. Myślę, że to dobre miejsce.