Wstawiam zdjęcia ptaka, który często nade mną lata i kracze, tak po prostu KRA KRA. Nie mogę się zdecydować co to jest. Szukałam wśród wron i gawronów, ale nie pasuje. Nie mogę wpaść na trop. Całe lato i jesień latały po 3 sztuki razem, dziś był sam i akurat miałam w ręku aparat, więc zrobiłam zdjęcia i zbliżyłam. Biegnę po Bogdzię, dla niej to pewnie pestka. Dla mnie orzech
Dobrze zrozumiałam że te mieczyki będa w donicach ??? Sadziłaś je już tak kiedyś....widziałam w donicach irysy ...nono może calkiem nieźle wyglądać....to pomysł z tej inspiracji żótych mieczyków ....
Będziesz je mieszać w jednej donicy czy dzielić kolorystycznie??
I jeszcze taki zakup mi się trafił w Castoramie strasznie się cieszę ..
będzie akcent kolorystyczny wsród biało-zieleni
A mały mi pomagał w przesadzaniu własnych sadzonek bluszczyku...świetnie mu to szło....mam z niego pociechę......a potem zabrał sobie własną pracę do swojego pokoju
Oprócz licznych planów na wiosnę i nie tylko ,doszłam do wniosku ,że muszę zliftingować moją rabatę przed domkiem ... Mam tam dwa bidne rododendrony , które uwielbiam i będę reanimować wg opisu Bogdzi ...z tylu jest tam cis , którego chyba przytnę w stożek ... Ale może coś mi tu podpowiecie???
Liczę na Was
Z przodu przed rh jest teraz hebe i irga
Jaką wystawę ma ta rabata? tzn od jakiej strony świata jest ta sciana domu? Chodzi o to że nie powinna byc ani od południa ani od zachodu bo rh będę sie piekły od goraca, bo nie tylko słońce będzie swieciło ale ściana będzie się nagrzewac i oddawac ciepło co jeszcze bardziej wysuszy rh. No i napisz jakie masz swoje propozycje bo mnie trudno decydowac jak masz posadzic , wole sie ograniczyc do zaakceptowania stanowiska lub nie z jakichś tam powodów.Cis podobno lubi faktycznie zasadowe środowisko ale chyba nie musi miec az tak bardzo zasadowego bo u mnie rosnie bez szczególnego przygotowania gleby w róznych miejscach. Widzę ze rozmawiacie jeszcze o białej hoście. Czy to chodzi o White Feather? bo jeśli tak to nie wiem czy wiecie że jest biała tylko wczesna wiosna , potem zielenieje.No to napisz cos więcej, to jeszcze pogadamy.
Ja tak pytam, bo nie umiem sobie zostawić miejsca na rabatach na jednoroczne, nie umiem i tyle
Agnieszka, musisz zostawiać więcej miejsca między bylinami i tyle, to nietrudne.
Ja mam kłopot z czym innym, sadzę za małe grupy bylin, no ale już staram się sadzić sensowniej.
Spróbuj wysiać między bylinami wypełniacze typu roczna gipsówka, czarnuszkę czy ogórecznik. W tym roku będę miała też biały ogórecznik.
Tak to wtedy z grubsza wygląda, nie mam zdjęć na których lepiej byłoby widać ww. roślinki.
Dziewczyny.... jeste jak jest i dopóki nie zmieni sie myślenie ludzi to nic na to nie poradzimy.... tyle, że dzieciaki cierpią....
...Ania przykro mi Oskar nie daj się! Buziaka Ci przesyłam
A na osłodę ciacho, które chodziło za mną całą zimę.... jadłam takie w cukierni w Łukcie i nie mogłam znaleźć przepisu. Za sprawą Monitki przepis sie znalazł
trochę się to miejsce zmienia , bo ciągle coś stamtąd usuwam . wedle zasady żeby było mniej gatunków a nie więcej . ale hosty mnie zaskoczyły tym kolorem nie jest to zbyt widoczne ,ale pod drzewem są zieloniutkie
po wyrzuceniu krwiwściągu i janowca jest o wile przejrzyściej