Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 14:48, 05 lut 2013

Ozz napisał(a)
Nie chcę się czepiać szczegółów, ale cis i rhododendron to oprócz tego, że lubią cień to dwa różne światy.

Tzn rh wiadomo - gleba kwaśna, a cis - nawet zasadowa, więc mogą się nie czuć za dobrze w swoim towarzystwie (tzn jak ,,zrobisz dobrze" rhododendronom i je podkarmisz to cis będzie cierpiał itd.)
Chyba, że je jakoś ,,glebowo" oddzielisz, ale to już Danusi trza pytać o szczegóły bo ja tego nigdy nie robiłam

Nieee , to żadne czepianie się, tylko fachowa rada ... O tym ze cis lubi zasadową dowiedziałam się dopiero niedawno... Kiedy sadziłam to mi się wydawało ,że jak cis iglak to kwasową lubić musi... No i tak to wyszło ... Mam go w planie przesadzić.. Ale to jeszcze spowoduje ze dziura z tylu wyda się ooogromniasta
GosiaJoanna 15:00, 05 lut 2013

https://www.ogrodowisko.pl/watek/506-gdzie-co-i-jak-czyli-lap-okazje-d?page=27#post_6

Czytała Pani hehe wydaje mi się ze mamy swoja hostę w zasięgu ręki tzn portfela
gierczusia 15:06, 05 lut 2013

Gosiu Joanno właśnie teraz przeczytałam , booo wcześniej byłam u Ciebie ... W takim razie można chyba śmiało kupować.. Przeglądnę jeszcze oferty szkółek na miejscu i tej internetowej czy nie mają przypadkiem fajnych hortek .. Wtedy bym upiekła dwie pieczenie na jednym ogniu jesssst
GosiaJoanna 15:10, 05 lut 2013

Ja też najpierw lokalne rozeznanie wykonam, wydaje mi się że u kogoś tę hostę widziałam No cóz trzeba ze szpadelkiem na kawę do tej osoby się wybrać albo nocą jak nie będzie chętna we współpracy ...trzeba chyba po wapno jechać w razie komplikacji
gierczusia 15:16, 05 lut 2013

U mnie na osiedlu posucha roślinna...naprawdę nie ma na czym oka zawiesić a o takich kiziach miziach jak fajne hosta to pomarzyć można...więc u mnie ani szpadelek , ani wapno ... Ale jak będziesz potrzebować , to przyjadę Ci pomóc ,żebyś się zbytnio z tym wapnem nadżwigać nie musiała
GosiaJoanna 15:19, 05 lut 2013

U mnie mają fajne roślinki ale nie potrafią ich fajne wyeksponować a tym bardziej się podzielić nimi. Jak trzeba będzie to nawet na Śląsk wyślę pakę albo podam przez Szwagra on tirami jeździ po Polsce
gierczusia 15:27, 05 lut 2013

Nooo widzisz niby tak daleko a jakaś metoda się znajdzie
gierczusia 15:30, 05 lut 2013

Ja się holinder muszę wreszcie sprężyc zacznę od tych donic w moneksie chyba.. Bo będzie funkia i horti a nie będzie w co wsadzić
Bogdzia 16:51, 05 lut 2013

gierczusia napisał(a)
Oprócz licznych planów na wiosnę i nie tylko ,doszłam do wniosku ,że muszę zliftingować moją rabatę przed domkiem ... Mam tam dwa bidne rododendrony , które uwielbiam i będę reanimować wg opisu Bogdzi ...z tylu jest tam cis , którego chyba przytnę w stożek ... Ale może coś mi tu podpowiecie???

Liczę na Was

Z przodu przed rh jest teraz hebe i irga

Jaką wystawę ma ta rabata? tzn od jakiej strony świata jest ta sciana domu? Chodzi o to że nie powinna byc ani od południa ani od zachodu bo rh będę sie piekły od goraca, bo nie tylko słońce będzie swieciło ale ściana będzie się nagrzewac i oddawac ciepło co jeszcze bardziej wysuszy rh. No i napisz jakie masz swoje propozycje bo mnie trudno decydowac jak masz posadzic , wole sie ograniczyc do zaakceptowania stanowiska lub nie z jakichś tam powodów.Cis podobno lubi faktycznie zasadowe środowisko ale chyba nie musi miec az tak bardzo zasadowego bo u mnie rosnie bez szczególnego przygotowania gleby w róznych miejscach. Widzę ze rozmawiacie jeszcze o białej hoście. Czy to chodzi o White Feather? bo jeśli tak to nie wiem czy wiecie że jest biała tylko wczesna wiosna , potem zielenieje.No to napisz cos więcej, to jeszcze pogadamy.
gierczusia 17:14, 05 lut 2013

Bogdziu bardzo dziękuję Ci że znalazłaś czas by tu do mnie kuknąć i poradzić ... Ta rabata jest raczej na północ , bo słóńce dochodzi tam ledwo rankiem na jakąś godzinkę , dwie ... Stąd jest jakiś problem z chorobami grzybowymi ,ale to już osobna bajka...

Moja koncepcja jest taka ,żeby z tylu tego cisa wysadzić i dać tam stożka bukszpanowe i miedzy to jakąś trawę , która lubi cień ... Cuśss tam wynajdę , Bea Carexy radziła... A z przodu ... No nie wiem .. Jest tam hebe.. Może go dołożyć.. Albo wrzosy albo gaulteriie a moźe zurawki jak Gosia od igiełek radziła...no nie wiem po prostu

Może u Ciebie Bogdziu rododendrony mają jakieś fajne sąsiedztwo i coś mi poradzisz ...