Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W kamiennym kręgu od początku 21:41, 29 kwi 2022

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 21:40, 29 kwi 2022

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 21:39, 29 kwi 2022

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:39, 29 kwi 2022

Do góry
Na końcu, jak zwykle, było porządkowanie frontu prac. Zgrabiłam resztki kompostu z trawnika, umyłam szlauchem kamienie, podlałam kompost.

Sprawdziłam jak całość prezentuje się z różnych stron. Kompostownik bardzo ładnie wtopił się w otoczenie. I niech tak zostanie.

Pozostaje mi mieć nadzieję, że kolejnego kompostownika już nie będę musiała robić.
Ogrodowe wariacje 21:38, 29 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)
Tulipany fioletowe i pomarańczowe to szczyt elegancji Bardzo lubię takie połączenie.
Fajnie projektujesz. Jeszcze coś wyższego, zwiewnego i jest ekstra.
Trawniczek też puchaty aż się chce legnąć

Pierwszy raz odważyłam się na takie połączenie i już skradły moje serce Miło mi bardzo, że podoba Ci się moje projektowanie.
Trawnik też mnie zaskakuje w tym roku

Zostawiam fotkę kolorków z dzisiaj

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:28, 29 kwi 2022

Do góry
Jako ostatnią zamontowałam przegrodę środkową. Obejmy tej środkowej przegrody łapały też tylną ściankę.

Stosowałam obejmy na trzech poziomach. Zależało mi na tym, aby boczne ścianki były jak najbardziej sztywne.

Dno obu komór wyłożyłam drobnymi gałązkami i suchelcami rozchodników. Jako ostatnie zamontowałam ścianki z przodu. One mają ok. 60 cm wysokości. Ich mocowanie zrobiłam wg własnego patentu. Są uchylne. Zawiasami są po dwie opaski zaciskowe dla każdej, a z drugiej strony wykorzystałam klipsy stolarskie. Też po dwa. Kiedy będę opróżniać kompostownik, to odepnę klipsy i otworzę sobie przedni panel.
Ostatnim etapem prac było wrzucenie kompostu do komór.

Wreszcie nie będę miała problemów z wywiewaniem zawartości kompostownika na rabatę z tyłu.

Oczka siatki dobrze zatrzymują materię.

Dębowe zakątki 21:20, 29 kwi 2022

Do góry
iwona_d napisał(a)
Aniu nadrobiłam w końcu u Ciebie zaległości czytelnicze i podziwiam: budki cudenko, obrazy przepiękne i jak zwykle kolorowo, czego chcieć więcej. Ja jak zwykle mam masę zaległości i mnóstwo planów na kolejne zmiany, ale kiedy to wszystko ogarnę, to nie mam pojęcia.
Pozdrawiam cieplutko i do zobaczenia.

Witaj Iwonko.Miło mi,że zajrzałaś do mnie.
Budki i mnie cieszą. W końcu je mam.
Wiosna dopiero się rozkręca.Chciałoby się jeszcze cieplejszych nocy. ale jest jak jest.
Oj i ja mam zaległosci.może jeszcze z tydzień i się obrobię.
Pierwsze koszenie mam za sobą.Wczoraj po pracy z mężem kosiliśmy na 2 kosiarki. On traktorkiem ja normalną kosiarka.
Jeszcze podkaszarką przydałoby się w niektórych miejscach przejechać. Ale to chyba dopiero w poniedziałek.Zabrakło czasu.
A co tam znowu planujesz nowego ? Aż jestem ciekawa.Ty ciągle cos nowego robisz.Podziwiam
Jak tam twoje hosty ? Idą już do góry ?
U mnie kilka już w ładnych kłąch.A inne jeszze nie widoczne.
W kamiennym kręgu od początku 21:19, 29 kwi 2022

Do góry
Aktuazacja tulipanowego szaleństwa

Dębowe zakątki 21:13, 29 kwi 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)
Masz Aniu rękę i talent do zdjęć. Oczywiście to jeden z wielu talentów jakie masz. Na 100% jeden z wielu.

Dziękuję Basiu.
Aż nie wiem co mam napisać po takich komplementach.
Bardzo mi miło na duszy
Czarny bez idzie do przodu

hortensja pnąca i dębolistna też już ładnie rośnie w listki

Powojniki niektóre już zapączkowane

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:09, 29 kwi 2022

Do góry
To był bardzo pracowity dzień. Udało się zakończyć projekt "kompostownik".
Użyte materiały:
50 kg suchego betonu
6 okrągłych słupków ogrodzeniowych 150 cm
3 panele ogrodzeniowe 250 cmx 123 cm
3 łączenia przelotowe
27 łączników okrągłych (wyszło tak dużo, bo okrągłe łączniki nie są dostępne w wersji kątowej i na narożnych słupkach trzeba było montować ich 6). Łączniki są ocynkowane, a nie malowane, bo cena tych malowanych to jakieś 10 zł za szt. Te ocynkowane kosztowały 6 zł. Cięłam koszty.
Wczoraj mężaty Natalki przeciął mi dwa przęsła na pół. Jedna z połówek dodatkowo została przecięta na pół w poprzek. Z tych ćwiartek uzyskałam elementy zamykające kompostownik z przodu.
Wczoraj udało się zabetonować wszystkie słupki, a dzisiaj po południu zaczęłam mocować panele.
Trochę miałam cykora, bo podczas mocowania słupków w ziemi dysponowałam połamaną linijką składaną i dwiema nadepniętymi kiedyś poziomicami.
Obawy były niepotrzebne, bo wszystkie elementy udało się zgrabnie połączyć.

Zdjęcia zgodne z harmonogramem prac
Zamontowałam najpierw lewy i prawy bok. Potem plecki.
Wzmocniłam sobie przednią krawędź kompostownika betonowymi ścinkami z podmurówki. Nigdy nie wyrównywaliśmy poziomu naszej działki i kompostownik leży nieco niżej niż rabata po jego prawej stronie. Żeby uniknąć osypywania się ziemi od tej strony i częściowo od strony cisów, zastosowałam grubą taśmę przewlekaną przez druty.

Uzupełniłam ziemię od strony rabat.

Przed kompostownikiem miałam ułożone pocięte jakieś "szlachetne" kamienie, które onegdaj przywiozło mi pacholę. Po wielu latach użytkowania nieco się pozapadały. Podważyłam je szpadlem i podsypałam od spodu ziemią i piaskiem. Zrobiła się ścieżka zrównana poziomem z trawnikiem w sadzie.

widok frontu prac od strony domu

Ogród Basi i Romka 21:06, 29 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Podoba mi się to miejsce
Dębowe zakątki 21:05, 29 kwi 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Wow bocian w locie…szczena mi opada jak patrzę na te foty
i ta żółta czarcia miotła też niczego sobie

Dziękuję.Dziękuje bardzo za miłe słowa.
O to ta zółta sosenka to czarcie miotła ? Nawet nie wiedziałam co to mam dokładnie za sosnę .

siewki bratków z ub .roku rozsiały się w tym roku w wielu miejscach w ogrodzie .Fajnie.

Dębowe zakątki 21:00, 29 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Nie znam i ja tych Twoich kolorowych liści, ale podziwiam piękne zdjęcia bocianów. Wiosna w ogrodzie u Ciebie też nabiera szybkiego rozpędu.

Witaj Dorotko.
Sylwia już mi rozpoznała te kolorowe liście , to Krwisty szczaw -
Bocianki widzę codziennie. Po mojej działce w dalszej części sobie chodzą i nad nią fruwają codziennie
A ostatnio dzień w dzień nad moja dzaiłką takie ptaki latają

O tak wiosna coraz ładniejsza.Tylko większego ciepła chcę.Zwłaszcza nocami.

Berberysy coraz ładniejsze. Kwitną brzoskwinie, nektarynki, śliwy ...

April podbija las... 20:52, 29 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)

Poszłam za twoim przykładem i zaczęłam przekopywać kolejny kawałek, od 60 lat nietknięty łopatą

Bolą plecy ale jaki efekt!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:47, 29 kwi 2022

Do góry
Parę kwiatków

I ogólny widoczek
Zieleń, drewno i antracyt 20:45, 29 kwi 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Pięęęknie I powiem Ci, że dla mnie żadna magnolia nie może się równać z jabłonkami i wiśniami, nic na to nie poradzę, ale one dopiero powodują u mnie wzrost ciśnienia, z tymi drobnymi, nienachalnymi kwiatkami
Ukon cudna Zestawione pięknie, prawdę mówiąc czekam na podobne u siebie

Trochę się z tymi zestawieniami męczyłam, ale na szczęście wymęczyłam A podobne u Ciebie to jakie? Jak powąchasz Rustice Rubre, to moze zmienisz zdanie o magnoliach. Pachnie jak cytrusowe róże
Mam jeszcze jedno ulubione zestawienie wiosennej drobnicy, tylko mój telefon nie chce współpracować i przestawia mi ostrość na tyły. Do tego coś mi oskubało(nawet nie zjadło, tylko oberwało i zostawiło) kwiaty epimedium, które idealnie podbijało to zestawienie.

Zobacz co mi się trafiło jako J.Strauss - w końcu zakwitły, tylko lekko nieodmianowe Chyba, że pomyliłam podpisy, bo jeszcze na 2 inne nowości botaniczne czekam...

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:44, 29 kwi 2022

Do góry
Dzisiaj był piękny i pracowity dzionek . Do południa byłam w Warszawie, zatem tylko pol dnia porylam, ale kilka sukcesów jest .
Posadziłam Kaziki, polataliśmy z UFO po ogrodzie szukając dobrej miejscówki. Podzieliłam miskanty ML i posadziłam na wąskiej rabacie przy nowym placyku, wyłożyłam kartonami, posypałam żwirkiem. Zwirek jets upierdliwy, ale tu był konieczny w uwagi na kontekst. Jak sie pojawią jezowki - bedą towarzyszyć ML.

Posadziłam poziomki, wysypałam drewnianymi ścinkami.
Podzieliłam trawę kupioną onegdaj jako ML (chyba jakiś miskant, piękne wąskie jasnozielone źdźbła) i wsadziłam w miejsce wykopanych ML. Podzieliłam rozplenice Little Binny i dosadziłam obok ich mateczek : ). Przygotowałam ziemię w trzech dużych donicach dla zakupionych begonii i pelargonii. Podlałam rabatę pod sosnami. Zrobiłam 100 zdjęć. Wypieliłam część rabaty z krzaczkami owocowymi.
Więcej grzechów nie pamiętam .

A! I wymyśliłam (odkryłam Amerykę?) nowy, swietny sposób dzielenia traw: obkopałam dookoła i bez wykopywania podzieliłam. Potem wyciągałam gotowe podzielone trawki. Brawo ja! .
Pszczelarnia 20:43, 29 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Lubie u Ciebie posiedziec...tak po cichu...

Kasiu, szukam "sprawcy"

Dziś był dobry dzień: nasionka z trzema kropkami ... , gazeta w skrzynce i osobiście wręczone zaproszenie na ślub w górach. A w planach jogowanie. Obiecuję, że wrócę z relacją zasiewów, po łykendzie.

Kwitną drzewa.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:34, 29 kwi 2022

Do góry
tez tak myślałem ze drutowce, ale te moje maja takie długie czułki

Migawki z ogródka 20:31, 29 kwi 2022

Do góry
I kwiatek Gosia, zakwitła ta czekoladowa prymulka ale kolor kwiatka jest przekłamany. Jest wiśniowy, a nie taki czerwony.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies