Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:49, 23 lis 2012

Do góry
Madżenko, pięknie wątek nowy zaczęłaś. Od zdjęć oczu nie mogłam oderwać.
Gratulacje!

Kfiatuch od serca dla Ciebie z życzeniami kolejnych setek i tysiączków stron

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:47, 23 lis 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
kochana...zdrówko

na 500tkę

Bogda, dzięki chyba skoczę po nalewkę, smaka mi narobiłaś ) a jak będę w Waszej okolicy, to przy najbliższej okazji się wpraszam
Caltha palustris - knieć błotna, kaczeniec 22:46, 23 lis 2012

Do góry
Kaczeniec jest pospolitą rośliną występującą u nas w naturze na bagnistych łąkach.
Należy do rodziny jaskrowate (Ranunculaceae).

Posiada nerkowate, mięsiste liście i kwitnie na żółto. Kwiaty mają 5 płatków. Kwitnie od kwietnia do czerwca, Znane są też odmiany uprawne, które mają pełne kwiaty, bądź w kolorze białym

Kolorowe rabaty 22:46, 23 lis 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Martek, będzie fantastyczne drzewko heliotropowe. Trzymaj na razie na werandzie, potem zabierzesz do domu. Wiosną przydałoby się skrócić resztę pędów. Aż poczułam zapach miodu...
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:41, 23 lis 2012

Do góry
Serdeczne gratulacje dołączam do owacji!
To dopiero sukces.....
Nie mając jeszcze domu, ani na działce kąta,
urządzać ogród z myślą,by w przyszłości dom dobrze wyglądał.
Chęci niespożyte ,talent oczywisty,
we właścicielce drzemie potencjał siarczysty!
Już widać zarysy ,już co nieco rośnie!
Niechaj szybko nadchodzi.....chociażby przedwiośnie!

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:38, 23 lis 2012

Do góry
kochana...zdrówko

na 500tkę

W Gąszczu u Tess 22:37, 23 lis 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tessi, chciałam się przywitać. Zainteresowałam się poradami na temat kompostowania. Usiądę więc i poczekam. Pozwolisz?
A te zGAPione inspiracje nie chcą się otworzyć.

Grabulki, mam nadzieję, że nie siedzisz nadal czekając na info o kompostowaniu…

W nagrodę za cierpliwość i wytrwałość Grabie dostaną w pigułce to, czego się dowiedziałam o kompostowaniu w wątku Bogdzi (no i trochę w innych wątkach).

Kompost:
 - trzeba podlewać,
 - musi być dostęp powietrza,
 - dobre (polecane) jest wapnowanie (1 kg wapna – proszek kupowany w ogrodniczym) na 1m3: spulchnia, odkaża i zatrzymuje procesy gnilne. Można dać wapno z magnezem – tak dała Ania Monteverde. Ania poleca też dolomit.

Trochę o składnikach kompostu:
- iście orzecha nie nadają się do kompostowania – garbniki w nich zawarte są szkodliwe dla roślin,
- iście dębu niczemu nie szkodzą, ale długo się rozkładają, więc lepiej ich do kompostu nie dawać. Można je natomiast kompostować oddzielnie, w worku foliowym (do liści dodać wody, zawiązać, odstawić w kąt),
- igły z drzew iglastych nadają się do kompostowania, tylko trzeba je przykrywać warstwą ziemi,
do kompostu można dodawać popiół (z kominka, a ktoś u Bogdzi pisał, że z grilla też).

Epodlas (Bożenka) na wierzch kompostu kładzie zawsze jakieś gałęzie, słomę, żeby utrzymać ciepło.

Do przyspieszania procesu kompostowania Danusia w wątku KasiWB polecała KOMPOST RADIVIT (ale napisała też, że może być cokolwiek innego).

I na koniec pokażę kompostownik Kraani (nabyty na allegro), którego konstrukcją jestem zachwycona.

żródło: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1539-ogrod-w-lesie-moje-miejsce-na-ziemi?page=34

Przede wszystkim dlatego, że można swobodnie wyjmować deszczułki i wybierać kompost z dołu, z boku albo z przodu.
Pokazywałam go już M. Pochwalił funkcjonalność i obiecał, że mi coś- w- podobie zrobi.

To tyle o kompostowaniu.

A inspiracje się otwierają, tylko trzeba je skopiować i wkleić w wyszukiwarkę GAPową.

Buziaki
Ogrodowe love story 22:35, 23 lis 2012

Do góry
tu już schyłek lata

wzdłuż linii rabatki są hosty, wzdłuż chodnika do domu są berberysy karłowate czerwone, które podsadziłam żółtą tojeścią - zgadnijcie od kogo ten pomysł ?
ale efekt będzie widoczny na wiosnę dopiero

a te żółte tuje podsadzone są dąbrówką

a wzdłuż rabatki przed klemkiem mam rząd pierwiosnków, które zobaczymy jak będą wyglądały na wiosnę

i na koniec jesiennie - śmietniki są zasłonięte zimozielonymi, już tak nie razi ten śmietnik
a ten wymyślony kształt baaardzo mi się podoba cały czas
nie jestem za to pewna roślin, ale może Wy coś podpowiecie jak to ulepszyć
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:32, 23 lis 2012

Do góry
Wszystkim odwiedzającym dziękuję za pamięć i serdecznie pozdrawiam!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:30, 23 lis 2012

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Ja też składam serdeczne gratulację z okazji 500 i życzę drugie tyle

Dziękuję Marlenaa również za piękny kwiat jeszcze dwa lata i może będzie drugie tyle )))) Pozdrawiam!
A i w ' Moim Pięknym.. .' narzędzia są... 22:28, 23 lis 2012

Do góry
Bylejakie, ale są...

I takie mi wystarczą...

Pomyślałam sobie co tu robić w piątkowe popołudnie?Dziecioki w przedszkolu, Anatol chrapie...cisza w domu-jak nigdy....poczytać?poprasować?poleniuchować?a może podelektować się pierwszymi w tym roku łyczkami malinóweczki?

Ale zmotywowana Ogrodowiskiem a przede wszystkim Szefową-która we mnie zawsze nowe siły wlewazakasałam rękawki

i pomyślałam sobie, że przecież i moim narzędziom coś się należy-choć raz w roku-tyle się ze mną naćwiczyły na rabatach i ... wyspach

No to poszłam i oto co zobaczyłam

a gdzie taczka? ' ukradli ' myślę sobie...' ale gdzie tam?bez kółka? '

Zakręciłam się na pięcie i podrapałam się w głowę

myśląc sobie ' nic z tego nie będzie, wolę malinówkę ' , ale taka myśl przyszła mi do głowy ' a gdyby tak Danusia nieoczekiwanie wpadła i powiedziała-Bogda, a pokaż Ty mi swoje narzędzia ' spaliłabym się ze wstydu gdyby zobaczyła to pobojowisko

taki bałagan...niepotrzebne części narzędzi

No więc, teraz już bez namysłu, zabrałam się do roboty...

było mycie, szorowanie i zabezpieczanie...a co!!!

poukładałam je piknie jak tylko potrafiłam...

nawet podłogę pod ichnymi stópkami wyszorowałam

a M dostał buziaka za naprawę kółka taczuszceale się ucieszył

a mniejszym pomocnikom nawet koszyki wybierałam coby im miło zimą było a i na rabaty wygodniej nosić jak sie ma wszystko pod ręką

a jeszcze i takie malutkie znalazłam

ale im wymyśliłam lepsze lokum

aha, byłabym zapomniała-'a co z moimi PRL'kami czerwonymi?"

wstyd się przyznać jakie były brudne-ale takich towarzyszek nie wyrzucę chyba nigdy-dostały też całusa-w przenośni, oczywiścieno i...

Tak więc i w ' Moim Pięknym...' jest czym grzebać w ziemi...

Ale niech wygrają inni, którzy mają ładniejszy porządek i na wygrana zasługują, ja się cieszę najbardziej z tego, że w końcu zmobilizowałam się do uporządkowania tego za co nigdy bym się zapewne nie zabrała gdyby nie Szefowa-dlatego - Danusiu-dzięki
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:28, 23 lis 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Ja też złożę gratulacje...bardzo okrągła rocznica...

pozdrawiam i układnych sąsiadów życzę...

Ania! bardzo dziękuję za pamięć i piękną kompozycję Pozdrawiam!
Ogrodowe love story 22:24, 23 lis 2012

Do góry
ponieważ mam tu tylko rano słońce, to najpiękniejsze zdjęcia robione są o poranku:

mam tu trudny teren, bo jest pochyło i dlatego mam taki większy rowek oddzielający trawę od rabaty
tego tak nie widać na zdjęciach, ale musiałam tu dosypać, tu odjąć...
za to łatwo jest "wykancikwoać", o wystarczy nożycami dociąć i już
Ogrodowe love story 22:19, 23 lis 2012

Do góry
w maju wyglądało już tak:

bo zaczęły wychodzić hosty (bardzo je lubię)
na drzewkach mam takie gustowne osłonki, bo koty bardzo rozdrapują drzewka...
jak podrosną (drzewka) to pozdejmuję

clemek niestety nie jest taki zielonkawy, jest białokremowy bardziej
zrobił mi przyjemność i łaskawie po trzykrotnym przesadzeniu zakwitł zjawiskowo:

a miałam go wykopać
W ogródku Ani 22:17, 23 lis 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

[img

Znów podpatruję Twój ogród. Chryzantemy piękne i inne rarytaski też. Pozdrawiam.

Weroniko miło znów Cię gościć, a wiesz że Twój bajkowy ogródek zawsze pokazuję rodzinie i znajomym, którzy mnie odwiedzają
Ogrodowe love story 22:14, 23 lis 2012

Do góry
Poprzesadzałam to co miałam, podosadzałam inne roślinki i na wiosnę zrobiło się tak:

nieskromnie napiszę, że duma mnie rozpierała

do czasu aż nie poczytałam o tym habaziu (chabaziu?) co go tu posadziłam... ale zawsze można go wykopać i wsadzić coś innego
Mały ogródek, a dużo przyjemności 22:14, 23 lis 2012

Do góry
elzbieta_b napisał(a)
Lubię kiedy słonko świeci. Rośliny wyglądają wtedy przepięknie

to mój klon palmowy (walczyłam o jego przetrwanie jak przysłowiowa lwica)

Witaj Elu. Przyszłam popatrzeć naTwój ogród. Ładne masz rośliny!!!
Piszesz o walce o klon. Coś złego z nim się działo?
Jak kupiłam takie małe drzewko klonu w październiku.Posadziłam do gruntu i ciekawa jestem jak przeżyję zimę. Moje już dawno nie ma liści.Teraz obsypałam go zrębkami wysoko i tyle.
Napisz coś o tej walce.

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:10, 23 lis 2012

Do góry

Wpadam wreszcie na upragnionego szampana, ale chyba wypity do dna. Tyle osób się już przewinęło w nowym wątku. Więc może wyssam tylko resztki z butelek

Może za 2 tyg. otworzysz następnego na pierwszą 100
Pamiętaj, że wzorem Irenki drugi wątek biegnie szybciej...i tego Ci życzę na najbliższe miesiące.

Ogrodowe love story 22:09, 23 lis 2012

Do góry
w czasie zimy rysowałam różne takie na kartkach, myślałam, myślałam...
i na wiosnę tego roku wzięłam się do roboty:

jak widać stary wąż ogrodowy się przydał

wymyśliłam taki fikuśny kształt, ponieważ za dużo tu było kątów prostyc i prostych linii
nie wyglądało to dobrze
a trzeba dodać, że przeważnie przez ten trawnik dzieciaki (bo mam dwóch synów) z samochodu przebiegają do domu, więc kawałek trawy musiał zostać
Ogrodowe love story 22:06, 23 lis 2012

Do góry
Kochani moi mili )))))))
Bardzo się cieszę, że tyle osób tu pisze Znam Wasze ogrody, ale nie pisałam dotychczas, bo nie miałam jak się zalogować - postaram się nadrabiać zaległości w czasie zimowych wieczorów

Musiałam porzucić Ogrodowisko w trakcie pokazywania zdjęć, bo sprawy domowe wzywały i nie dokończyłam mojej opowieści o przedogródku
To co pokazywałam dotychczas działo się od wiosny 2010 (chyba) roku do jesieni 2011

Jak sobie poczytałam i pooglądałam różne realizacje, to wpadłam na pomysł (podpowiadany już przez niektórych - dziękuję ), że trzeba ten nieszczęsny śmietnik obsadzić
Bo w czasie zimy to wyglądało tak:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies