Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

Ozz 17:37, 17 sty 2013

wydaje mi się, że jest tam jakiś filtr w środku co napowietrza, no i wody na pewno trza dolewać... fajowe, u mnie w wątku mam też przykład takiej starej kamiennej donico-fontanienki a w środku wyrzeźbiony sum

o taki

widziałam też wersje ,,nowocześniejsze"
Gabrysia_ 17:41, 17 sty 2013

Matko...a ja myślałam ,że to jakiś wąż
gierczusia 17:43, 17 sty 2013

Ozz napisał(a)
wydaje mi się, że jest tam jakiś filtr w środku co napowietrza, no i wody na pewno trza dolewać... fajowe, u mnie w wątku mam też przykład takiej starej kamiennej donico-fontanienki a w środku wyrzeźbiony sum

Ozzzie widziałam tego suma u Ciebie ...Śliczniutki jest.... Myślisz , ze w środku jest filtr ? Taki jak w akwarium ????
gierczusia 17:45, 17 sty 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Matko...a ja myślałam ,że to jakiś wąż
haha wąż ... ... Dla ogrodów rustykalnych byłby zdaje się idealny... Ozz , to jakiś zabytek , czy cuśss ??
Ozz 17:53, 17 sty 2013

Filtr może nie taki sam, ale o podobny działaniu, bo coś musi napowietrzać chyba wodę... glony się ogranicza poprzez cieniowanie takich donic, tzn jak u góry tafla jest zarośnięta to się nie będą rozwijać z powodu braku światła.

A sumik pstryknięty przy jednym z pałacyków w Kotlinie Jeleniogórskiej - nie wiem niestety jaka była jego pierwotna funkcja, może to oczko do jakiegoś zacienionego zakątka, a może taki mini zbiornik pod rynnę, lub poidełko dla ptaków - dużo opcji
gierczusia 18:13, 17 sty 2013

Ozz napisał(a)
Filtr może nie taki sam, ale o podobny działaniu, bo coś musi napowietrzać chyba wodę... glony się ogranicza poprzez cieniowanie takich donic, tzn jak u góry tafla jest zarośnięta to się nie będą rozwijać z powodu braku światła.

A sumik pstryknięty przy jednym z pałacyków w Kotlinie Jeleniogórskiej - nie wiem niestety jaka była jego pierwotna funkcja, może to oczko do jakiegoś zacienionego zakątka, a może taki mini zbiornik pod rynnę, lub poidełko dla ptaków - dużo opcji

Moźe rzeczywiście poidełko .. bo nie wiem jakich to jest rozmiarów... Czy to cieniowanie donic- jeziorek moźe być według Ciebie przeprowadzone roślinami ???
Ozz 18:17, 17 sty 2013

Zdecydowanie, nawet powinno Widziałam gdzieś odcinek Alana Tichmarsha gdzie pokazywał ogród z dużym oczkiem wodnym i tam Pani wyławiała taką roślinę wodną (rzęsę?) i chwaliła, że dzięki niej nie rosną glony, ale niestety szybko się rozmnaża

Czasem, zwłaszcza jeśli nie chcemy roślin, dodaje się jakieś specyfiki do wody (ciekawe co wtedy z ptakami), by nic tam nie rosło, ale mam o tym średnie pojecie
gierczusia 18:27, 17 sty 2013

Ozz napisał(a)
Zdecydowanie, nawet powinno Widziałam gdzieś odcinek Alana Tichmarsha gdzie pokazywał ogród z dużym oczkiem wodnym i tam Pani wyławiała taką roślinę wodną (rzęsę?) i chwaliła, że dzięki niej nie rosną glony, ale niestety szybko się rozmnaża

Czasem, zwłaszcza jeśli nie chcemy roślin, dodaje się jakieś specyfiki do wody (ciekawe co wtedy z ptakami), by nic tam nie rosło, ale mam o tym średnie pojecie
nieeee noooo oczywiście chcemy rośliny nawet nie rzęsę tylko coś bardziej ładnistego , wyrazistego no i ptaszków i inkszych stworzonej truć nie chcemy ... Wielkie dzięki Ozzz co ja bym bez Ciebie zrobiła .,,,bo ja o tym nie mam kompletnie pojęcia...

A wiesz , że mnie rozwaliłas tymi kulkami nasiennymi do bombardowania
Zeta 18:32, 17 sty 2013

Ja myślę że jak chcesz wodę w takiej donicy to muszą być rośliny posadzone ...
które same będą filtrować ..inaczej będzie zielona i woda i donica ...
Namiary na priv podałam
gierczusia 18:36, 17 sty 2013

Zeta napisał(a)
Ja myślę że jak chcesz wodę w takiej donicy to muszą być rośliny posadzone ...
które same będą filtrować ..inaczej będzie zielona i woda i donica ...
Namiary na priv podałam

Dzięki Zetko wielgaśne !!! muszę wyluukać te donice ... Teź myślę , źe bez roślin ani rusz bo ja słoneczko mam wielkie na tarasiku