Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Moja działka na Dębowym Lesie 22:07, 24 lut 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dzięki, Madziulka

Mam nadzieje,że te liliowce , które jeszcze nie kwitły mi w tym roku już zakwitną
O, takiego " 500+" to nie mam
Wszystko zależy od tego jakie kłącza kupujemy liliowców.Duże , czy małe.
Po 3, 4 latach to mają wówczas kilka,kilkanaście lub lub dwadzieścia parę,,itd.
Jaj sadzić liliowce??Trzeba im dać trochę miejsca,Bo za kilka lat będę spore kępy,powinno być minimum 0,5 jedno od drugiego lub więcej.Ale u mnie jak zwykle w niektórych miejscach jest, a raczej będzie za gęsto,Będzie najwyżej przesadzanie Ale to za kilka lat
A tymczasem już liliowce wychodzą z ziemi
myślę Aniu, że jeszcze nie masz tego 500+ ale to pewnie niedługo piękne są zwiastuny Twojej wiosny, chyba dokupię w tym roku przebiśniegów, pięknie wyglądają...a lilie takie już duże???
I znowu od początku... 19:03, 24 lut 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
a tam gdzie pusto, jest oczko? A jakie hortensje chcesz posadzić?[/quote

Tak w pustym miejscu jest oczko . Mam juz anabel , vanille fraise i dwie jeszcze jakieś . Do oczka pójdą lilie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:06, 24 lut 2016

Do góry
Ja jesienią przesadzałam lilie i przyznam, ze bałam się rozdzielać karpę. Posadziłam w całości, bez ruszania
Wszystkiego po trochu 11:53, 24 lut 2016

Do góry
W odpowiedzi na Twoje odwiedziny przeleciałam cały wątek i co widzę? dużo koloru a co za tym idzie piękne róże (to chyba już różomania),lilie,cała gama różaneczników i azalii...oj było co oglądać i jest do czego wracać

pozdrawiam w słoneczny dzionek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:21, 24 lut 2016

Do góry
Patrycja kolorki już coraz lepiej pogrupowane, ale jeszcze troszkę potrzeba przesadzania

Ewo już biegnę

Kasiu ja też wykopałem kilka z kłami a ziemią, ale te były najbliżej muru od południowej strony i płytko posadzone, chciałem je rozdzielić, ale cebula podzieliła się na kilkanaście mniejszych.
Najlepiej podważać szpadlem od dołu, ale nie zawsze cebula jest idealnie pod zeszłorocznym pędem, na szczęście tylko jedną uszkodziłem

Kamilo wysokie lilie warto sadzić na tyłach rabat z krzewami liściastymi czy bylinami. Zakwitną dają mnóstwo zapachu, a po przekwitnięciu ścinamy tyle by nie było łodyg widać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:05, 24 lut 2016

Do góry
piękne te lilie
ja mam bordowe ale już wiem że muszę znaleźć miejsce dla innych
Moja działka na Dębowym Lesie 17:58, 23 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
I znowu podziwiam te piękności

Jana napisał(a)
piękne lilie, zwłaszcza te dwukolorowe nie kuś, nie kuś

Dzięki, dziewczyny
Kuszenie to już w sklepach się zaczęło, coraz więcej już cebulowych się pojawia.
I oczywiście tylko zajrzysz,,,i coś kupisz.
3 dalie kupiłam,A tylko chciałam zobaczyć czy lilie są.
Nie było, to dalie kupiłam
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:11, 23 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ciekaw jestem jak Ci wykiełkują nasiona agapantów, cudowne lilie
Ja w tamtym roku kupiłem kłącza w markecie Niestety nie zakwitły
Obecnie budzą się do życia i mam cichą nadzieję że w tym sezonie zaszczycą mnie swymi kwiatami

Też jestem ciekawa Ja to sobie poczekam na kwiaty, nawet jeśli skiełkują. Ale co tam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:48, 22 lut 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)
Ty u mnie ja u Ciebie
lilie wymiatają, ogromniaste, chcesz je posadzić w jednym miejscu czy kolorami. Mam prośbę pokaż swoją kolekcję, które polecasz? Ja mam kilka i przyznam, że zero azjatyckich. Napisz proszę o swoich odczuciach dot. tych piękności.

Iwonko te, które wiedziałem mam opisane i raczej będę sadził obok siebie, ale w jednej grupie. Przedogródek jest kolorowy i niech jego nowa odsłona taka pozostanie
Azjatyckie kwitną najwcześniej i nie ma z nimi najmniejszego problemu dobrze się mnożą i rozrastają nie pachną, ale nie mam im tego za złe. Na żyznym stanowisku mogą mieć nawet 120cm wysokości. Nie polecam lili azjatyckich z grupy Tango i pełnych, miałem po kilka odmian z każdej i są marne.

Moja ulubiona azjatka to Rosella,s Dream na zdjęciu drugi sezon jej kwitnienia, posadzona jesienią 2011. Niestety ta grupa została w dużej mierze pożarta przez nornice, ale odbudowałem cebule i w tym roku będą mocno kwitły.

Purple Eye jest też bardzo ładna

Większośc jednak kupowałem na targach jako pomarańczowa, biała itp a i tak zawsze były wymieszane czerwona była pomrańczowa itp

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:13, 22 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Wróciłem ogromnie oburzony z giełdy, chciałem się obkupić w jakieś ładne cebulowe, chociaż jakieś hiacynty... wybór praktycznie zerowy i zostałem z ładnymi osłonkami na hiacynty bez hiacyntów. Na szczęście inne potrzebne rzeczy udało się wybrać.

Na podwórku ciepło, ale okropnie wieje, miałem plan wykopać lilie, jednak chyba zrezygnuje.

A u mnie przeciwnie, wszystko jest Nawet przebiśniegi
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:11, 22 lut 2016

Do góry
Ty u mnie ja u Ciebie
lilie wymiatają, ogromniaste, chcesz je posadzić w jednym miejscu czy kolorami. Mam prośbę pokaż swoją kolekcję, które polecasz? Ja mam kilka i przyznam, że zero azjatyckich. Napisz proszę o swoich odczuciach dot. tych piękności.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:58, 22 lut 2016

Do góry
Ciemierniki zachwycające. Dzisiaj i u mnie bardzo wietrznie, ale ciepło, na rabacie przy domu dało się pracować to wykopałem lilie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:54, 22 lut 2016

Do góry
Paweł Lilie warto mieć dla zapachu nawet po kilka sztuk, a azjatyckie niepachnące najlepiej wyglądają w dużych grupach po 5-7 cebul, które z czasem potroją liczbę.
Ja co roku sadzę sobie kilka ze sprawdzonego źródła, zero pomyłek

Prognozy jakoś mało optymistyczne na większe prace ogrodowe, straszna przeplatanka się szykuje.

Ewo przebiśnieg to wędrownik niewiadomego pochodzenia na froncie, miły drobiazg dzisiejszego dnia.

Nie wytrzymałem i od razu lepiej się czuję, troszkę łopatą pomachałem
W przedógródku na razie będzie coraz gorzej i gorzej.
Musze wykopać stary pień bo jodle, usunąć na stałę jałowce i modrzew, przesadzić Rh i berberysa i gdzieś tymczasowo umieścić 27 liliowców, mam tylko problem bo nie mam tylu dużych doniczek.
Później przekopać całą ziemię, oczyścić dodać czegoś lepszego i sadzenie.
Jedyną nową rośliną będzie magnolia i miskanty Malepartus, poza tymi cisy z odzysku i reszta bukszpanów i do tego lilie i liliowce. Wsio
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:30, 22 lut 2016

Do góry
Standardowo rozchodniki, orliki, floksy

I miła niespodzianka, nigdy nie sadziłem przebiśniegów, a jeden się pojawił i o mały włos bym go zdeptał bo jednak poszedłem wykopać lilie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:51, 22 lut 2016

Do góry
Wróciłem ogromnie oburzony z giełdy, chciałem się obkupić w jakieś ładne cebulowe, chociaż jakieś hiacynty... wybór praktycznie zerowy i zostałem z ładnymi osłonkami na hiacynty bez hiacyntów. Na szczęście inne potrzebne rzeczy udało się wybrać.

Na podwórku ciepło, ale okropnie wieje, miałem plan wykopać lilie, jednak chyba zrezygnuje.
Mój jest ten kawałek ogrodu 22:37, 21 lut 2016

Do góry
Zimują. Kupując się nad tym nie zastanawiałam, teraz obejrzałam opakowanie, jest pokazane kiedy wkopać, o wykopywaniu nic nie ma. Dotąd wszystkie lilie, które miałam mi zimowały, nawet nie wiedziałam, że są takie, które nie zimują. Szczęście żółtodzioba
Mój jest ten kawałek ogrodu 22:26, 21 lut 2016

Do góry
Aga, widze ze kupiłas lilie azjatyckie. Czy one u nas zimują w gruncie? Zawsze mi sie mylą azjatyckie i orientalne
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 20:59, 21 lut 2016

Do góry
Ciekaw jestem jak Ci wykiełkują nasiona agapantów, cudowne lilie
Ja w tamtym roku kupiłem kłącza w markecie Niestety nie zakwitły
Obecnie budzą się do życia i mam cichą nadzieję że w tym sezonie zaszczycą mnie swymi kwiatami
Ogród prawie romantyczny 16:38, 21 lut 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)

Agnieszko posadź jeżówki lub róże Cóż innego ja mogę doradzić

Wiem, że kochasz jeżówki i róże ale tu niestety za mało na nie miejsca, bodziszki posadzone za blisko, by dało się tam jeszcze wcisnąć róże lub jeżówki

A tak rabata wygląda późnym latem.

Może lilie?
Mój jest ten kawałek ogrodu 12:14, 21 lut 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)
Nowe zakupy. Orliki już miały listki, więc wsadziłam je do ziemi i wstawiłam do zimnego pomieszczenia. Lilie to chyba od razu do ogrodu należy posadzić?

Fajne zakupy ja dziś się wybieram . Lilie od razu do gruntu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies