Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Efffa 20:09, 07 mar 2016

Poskrzypka liliowa?
nawigatorka 20:21, 07 mar 2016

Mojebgladiatory wielkie jak krokusy.ciekawe co pierwsze zakwitnie...

A ja jakos w ogrodzie lili nie lubie.moi rodzice mieli ich mnostwo w swoim ogrodzie,wlasciwie to nimi i mieczykami zajmowalbsie tata.pamietam taka jedna lilie ktora miala 33 kwiaty na jednym pedzie.taka chyba tygrysia.zolta w centki.pamietam taki katalog zafoliowany przychodził poczta i tata zima wybieral odmiany....kurcze teraz mi sie to przypomnialo...jednak dla mnie zbyt komunijne sa.
Kasya 21:04, 07 mar 2016

nawigatorka napisał(a)
Mojebgladiatory wielkie jak krokusy.ciekawe co pierwsze zakwitnie...

A ja jakos w ogrodzie lili nie lubie.moi rodzice mieli ich mnostwo w swoim ogrodzie,wlasciwie to nimi i mieczykami zajmowalbsie tata.pamietam taka jedna lilie ktora miala 33 kwiaty na jednym pedzie.taka chyba tygrysia.zolta w centki.pamietam taki katalog zafoliowany przychodził poczta i tata zima wybieral odmiany....kurcze teraz mi sie to przypomnialo...jednak dla mnie zbyt komunijne sa.

no i przez ciebie zamowilam lilie ! do licha
a juz o nich zapomnialam...
ana_art 21:11, 07 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

O super, dziękuję, że się odezwałaś, bo nikt się nie wypowiedział w tej sprawie.
Ale chyba jeszcze troszkę poczekać zanim zabiorę się za to przycinanie?
ja bym chyba już je oczyściła
Iwk4 23:14, 07 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

Iwonko, dałaś mi nadzieję, napisz coś więcej jak te patyki traktowałaś, najpierw w wodzie na parapecie, potem do doniczek z ziemią i na dwór, czy do gruntu?

Edytko, patyki tniesz takie na 3 oczka. Wsadzasz do ziemi dwa oczka wgłąb, a jedno zostawiasz nad ziemią. Robisz to wiosną i zapominasz o nich do jesieni. Tylko trzeba pamiętać o podlewaniu i najlepiej, by rabata nie byłą latem na słońcu. Jakiś półcień by się przydał. Część patyków zostawiłam do teraz, ciekawa jestem, jak się mają. Część posadziłam już jesienią na miejsce stałe, ale na wszelki wypadek zasypałam kompostem

Latem można zrobić sadzonki z gałązki z wierzchołkiem bez pąka kwiatowego. Tniesz zielone końce z trzema oczkami, obrywasz listki, zostawiasz dwa górne i wsadzasz do doniczki w półcień. Podlewasz.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/0/1583/original.jpg
Po dwóch miesiącach większość ma korzonki, ale to delikatne roślinki. Z bryłką ziemi wsadzasz do gruntu i zostawiasz. W następnym roku masz ładną sadzonkę hortensji.
Najlepiej ukorzeniają się Anabell
https://www.ogrodowisko.pl/watek/334-ogrod-z-sadzonek?page=4#post_9

Sebek 23:22, 07 mar 2016

No tak... na trzy oczka ciąć, a nie na dwa... Może i ja spróbuję tego sposobu, bo zawsze dawałem do ziemi jedno oczko... Człowiek całe życie się uczy, na błędach dodatkowo
nawigatorka 07:22, 08 mar 2016

Sebek napisał(a)
No tak... na trzy oczka ciąć, a nie na dwa... Może i ja spróbuję tego sposobu, bo zawsze dawałem do ziemi jedno oczko... Człowiek całe życie się uczy, na błędach dodatkowo

U ja za Twoja namowa tak zrobilam...czyli nie wyjdzie?wiecej galazek nie mam
Kacha123 07:33, 08 mar 2016

Czyli jest nadzieja dla naszych patyków
Marta 15:23, 08 mar 2016

Edytko, dziękuję za spotkanie, cieszę się, że mogłam Cię poznać. Pozdrawiam
lindsay80 15:44, 08 mar 2016

Marta napisał(a)
Edytko, dziękuję za spotkanie, cieszę się, że mogłam Cię poznać. Pozdrawiam

Mi również Marta, dziękuję za zaproszenie i za te dziesiątki patyków, mam nadzieję, że nie schrzanię tego kompletnie i chociaż z kilku wyrosną roślinki

No i oczywiście zapraszam do mnie, uściski