Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:57, 30 cze 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wokół pomidorowego zakątka wysiałam nasionka bazylii. Wsadziłam też jej sadzonki wysiane wcześniej w domu. Te drugie padają łupem ślimaków. Te pierwsze rośnie nieźle.

Kwitną dynie, a cukinie już prawie gotowe do spożycia.

Pomidory są obsypane kwiatami. Widać skrzypowe dobroci im służą.

Zazdroszczę pozytywnie takich urodzajów. Piszesz że gnojówka że skrzypu tak im dobrze robi. Ja robię ze żywokostu i skórek z banana.
Nigdy mi tak bazylia nie wyrosła. Jarmuż wymiata. Pomidorki urodziwe i to pod gołym niebem pewnie.
Ogród kwiatowy też piękny.
W kamiennym kręgu od początku 21:40, 30 cze 2022

Do góry
GorAna napisał(a)

Cudowne jest to zdjęcie.
Aniu Twój ogród mnie zachwycił. Bogactwo bylin i róż. Przepiękny i pięknie pokazany.
A za płotem niesamowite przestrzenie i miedze w makach i bławatkach.
Piękne miejsce do życia.
Deszczu i zdrowia życzę
Podwórkowa rehabilitacja 21:40, 30 cze 2022

Do góry
ryska napisał(a)

Ogórecznik wzbudza zainteresowanie.
Jedna pani zatrzymała się i spytała o możliwość uzyskania nasionek.
Okazało się, że pracuje we Włoszech i tam liście "boradżine" macza się w cieście naleśnikowym koniecznie z gazowana wodą i smaży na tłuszczu, pewnie oliwie (nie dopytałam).
Zaprosiłam ją do warzywnika i tam narwałam jej liści ogórecznika ile chciała bez zanieczyszczeń od spalin i piesków.
Ewa-Nallar kiedyś mówiła, że kwiatuszkami ogórecznika zdobi się w Norwegii potrawy ale te liście to niezła zagwostka, bo one pokryte są włoskami. Mnie parzą prawie jak pokrzywa

Któraś z niemieckich forumek pisała kiedyś, o smażeniu kwiatów przywrotnika w cieście naleśnikowym.
A tak poza tym, to miłe miałaś spotkanie.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:39, 30 cze 2022

Do góry
Niedziela i dziś
Wine Eyed Jill jeśli się nie mylę. Będę pewna jak zakwitną te obok

Sałatka pokrzywowa 21:34, 30 cze 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Ciężko jej w twarz spojrzeć

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:23, 30 cze 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ach te bodziszki... Uwielbiam
Bloom time

Bomba! Jak długo one kwitną? Nie znam. Wszyscy teraz tylko o Rozanne
Sałatka pokrzywowa 21:19, 30 cze 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Pora na spam różany

Grossherzogin Luise

Ale ona ładniutka!
Magary Dramaty z Rabaty 21:16, 30 cze 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Tu biała gaura ze startującą lawendą i kończącą rogownicą w tle:

Rozanne jest wszędzie

Pierwsze zdjęcie ujęło mnie kolorami, a drugie jest dowodem, że jednak za brak Rozanne na rynku odpowiada nie kto inny
Podwórkowa rehabilitacja 21:15, 30 cze 2022

Do góry
Powoli wycinam białą szałwię.
I ciekawostka
Na przedpłociu w 2020 wysiałam łączkę kwietną.
2020

2021 wykiełkowało co chciało.

w 2022 najwięcej jest koniczyny i ogórecznika.
Trafił się też mikołajek.
Zrobię zdjęcia ale ja nie o tym.
Ogórecznik wzbudza zainteresowanie.
Jedna pani zatrzymała się i spytała o możliwość uzyskania nasionek.
Okazało się, że pracuje we Włoszech i tam liście "boradżine" macza się w cieście naleśnikowym koniecznie z gazowana wodą i smaży na tłuszczu, pewnie oliwie (nie dopytałam).
Zaprosiłam ją do warzywnika i tam narwałam jej liści ogórecznika ile chciała bez zanieczyszczeń od spalin i piesków.
Ewa-Nallar kiedyś mówiła, że kwiatuszkami ogórecznika zdobi się w Norwegii potrawy ale te liście to niezła zagwostka, bo one pokryte są włoskami. Mnie parzą prawie jak pokrzywa

Ogród prawie wymarzony … 21:11, 30 cze 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A teraz tak

Cudownie!
W ogródku emerytki 21:06, 30 cze 2022

Do góry
Kwitnie ożanka od Hani
Kwiaty juki Color Guard są piękne

Te fikuśne główki czosnku to "nowa" odmiana szczypiorku, bo to mi wyrosło z wysiewu z torebki - czasem lubię pomyłki

Tak wygląda moja tojeść kropkowana

A trawa Purple Majesty "trochę" podrosła.

Jeżyk smacznie sobie śpi w domku
W ogródku emerytki 20:54, 30 cze 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne te pomarańczowe lilie

Sylwio, lilie dziękują
Kocham O. za możliwość inspirowania się

A to dzisiejszy efekt "silnej woli"
Miałam już nic nie kupować, niedługo na nowych rabatach braknie miejsca
Kupiłam niebieskości: bodziszek, perowskię i ponoć niską lawendę i imperatę.

I trochę kaktusów
Sałatka pokrzywowa 20:46, 30 cze 2022

Do góry

I cotygodniowa sesja rudej

To tyle na dziś

Ogród prawie wymarzony … 20:46, 30 cze 2022

Do góry
A teraz tak

Sałatka pokrzywowa 20:43, 30 cze 2022

Do góry
Bukiet z dwóch stron

Crocus Rose

W ogródku Martki 20:42, 30 cze 2022

Do góry
Dziewczyny, popadało, mało, ale dobre i to ochłodzenie, choćby krótka chwila oddechu, też bezcenne...
Stacja meteorologiczna melduje 0,5 mm opadów

Oranżeria znów się przydaje. Lubimy tu przesiadywać w deszczu, nie ma to miejsca zbyt często, sytuacja-rarytas.

Różanka przy oranżerii też się przydaje, niezależnie od pogody - bardzo polubiłam kolory Jude de Obscure i Lady Emma Hamilton.

Hortensje drzewiaste Annabelle pędzą!

Kosmosy i chabry podziwiam w deszczu...

Ostatni wieczór czerwca... nie mogę w to uwierzyć... że już lipiec???...

Sałatka pokrzywowa 20:41, 30 cze 2022

Do góry
Comte de Chambord/Mme Boll - jedna z dwóch, cukierek

Queen of Sweden - ta też zawsze na baczność

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:35, 30 cze 2022

Do góry
Co to za róża? Ma mnóstwo kwiatów na jednej gałązce, nieprzesadnie duże kwiaty w jasnorozowym kolorze…

W ogródku Martki 20:33, 30 cze 2022

Do góry
Wiaan, cieszę się, temat napojów orzeźwiających aktualny

Judith, sucho i już końcówka ale chłodny melon sam w sobie jest klasą smaku

Juziu, mój brat nigdy by mi nie pozwolił kupić, choć ja uwielbiam pudle i gdybym mogła wziąć psa, byłby konflikt z bratem i ze sobą samą. A propos "kto mógł wiedzieć", fakt, niektórzy wiedzieli... nie była to większość.

Zuzko, szkoda, że te Bupleurum tak szybko się "zwijają", czeka człowiek i śledzi postępy, a one chwilę pobędą i już po nich? Wszystkie są bardzo dorodne, najlepiej wyglądają sadzone po kilka obok siebie, tworzą ładne kępki. Zachwycam się.

Aguś, Ascot jest u mnie z kolei chyba na równi z Leonardo - na ostatniej pozycji róż "intrygujących", ale owszem, sama w sobie silna i obficie kwitnąca, ładny pąk, trwały, ma wiele zalet i z pewnością jest dobrym wyborem dla miłośników mocniejszych akcentów. Mnie się zaczynają podobać "dziwne" kolory Bodziszek Espresso kwitnie, ma jasnofioletowe, drobne kwiatki, ale nie są one szczególnie ozdobne. Bardziej cenię go za kolor liścia.

Haniu, ta roślina tez mnie zaskakuje budową, bardzo ciekawe skojarzenie! Na łące to pewno bym nawet nie zwróciła uwagi, ale u siebie w ogrodzie to co innego, chodzi się i stale ogląda, podziwia, mruczy Edit: przedogrodowiskowe czasy to jak inna epoka

Olciamanolcia, nazw nigdy nie za dużo

Sylwia, bardzo polubiłam JdO, no bardzo idź za głosem serca Pokus c.d.:

Anulu, witaj Mój ogród jest jeszcze bardzo, bardzo młody, ale będzie mi miło i zapraszam Co do szkółki trawy i byliny . eu moja opinia jest jednoznaczna: nie polecam.
1) rok temu zamówiłam sporo traw, były małe ale w adekwatnej cenie, z wyjątkiem miskantów MLight. Te przyszły po świeżym podziale, 3litrowe donice wypełnione były torfem i nieadekwatną do pojemności doniczki małą bryłką korzenia
2) w tym zamówiłam 15 sporobolusów i miały być w czerwcu, przyszły pod koniec, fatalnie zapakowane, zamiast 2litrowych donic były litrowe, a i te były dwa razy za duże, bryła korzeniowa to maks. P9. Ja już to zamówienie nawet anulowałam, jak się okazało, że będą wysyłać po 20 czerwca i poprosiłam o zwrot pieniędzy, ale nie było żadnej reakcji, dostałam towar jak gdyby nigdy nic. Ponieważ miałam screen i rzuciłam o niezgodności towaru z opisem, pani właścicielka natychmiast zgodziła się zwrócić połowę ceny za trawy i tak też zrobiła. To nie zmienia faktu, że nie szanują klienta i z premedytacją próbują sprzedać towar o zaniżonej wartości po wyższych cenach, może się uda? Nie zasługują na polecenie ich dalej, mimo że wysłali Agatorkowi fajne hakonechloa bardzo fajnie, ale mamy już trzy sytuacje - Twoją i moje dwie - które wyglądają na zamierzone działania. Nieładnie i oficjalnie nie polecam.

Sałatka pokrzywowa 20:32, 30 cze 2022

Do góry

Artemis

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies