Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zieleń, drewno i antracyt 12:18, 26 kwi 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Niektóre przybrały wyjątkowo wymyślne formy i piekne zestawienia kolorystyczne, ale nie mogę się zdecydować jak bardzo je lubię

ładne maślaki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:14, 26 kwi 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Overdam późnym latem wygląda tak (szczyt jego możliwości, bo rośnie po zachodniej stronie budynku i dodatkowo jest cieniowany przez jabłonkę)

Wychodzi na to, że ma z kłosami mniej więcej wysokość hortensji. W słońcu może być wyższy.

Ojej, całkiem spory ten trzcinnik, w mieście widziałam już takie wyrośnięte kępy ale nie były takie wysokie
Okaże się czy dobrze posadziłam swoje, na razie wszystko rośnie i nabiera masy.
Ogrodowe wariacje 12:05, 26 kwi 2022

Do góry
Zeszłoroczne klimaty te tulipany najpierw lekko żółtawe, a później białe kwitną co roku od 4 lat, posadzone miały być tutaj na chwilę Teraz też już w pąkach, one są późniejsze. Dostałam je w prezencie od dziewczyny, która zawodowo zajmuje się tulipanami, nie mam z nią teraz niestety kontaktu Tak przeglądam fotki bo jestem obrażona na pogodę.

April podbija las... 11:47, 26 kwi 2022

Do góry
A co to za trawki takie zieloniutkie juz ?

April napisał(a)

Nie miałam pojęcia że wiewiórka może się utopić. Z pewnością moja misa jest porowata, poza tym nie jest jeszcze napełniona na full. W ogrodzie są inne poidełka, z kamieniami w środku dla bezpieczeństwa.
Plecy już mnie bolą a przesadzanie dopiero zaczynam. Jednego się nauczyłam. Jak zaczynam czuć że już mnie mocno bolą to po prostu kończę pracę, nic na siłę, stopniowo...
Kilka sztuk roślin to u mnie minimum trzy. Zwykle to ok 5-7. Bywa też i kilkanaście. Ale akurat długosz jest sporą rośliną więc na początek chyba wezmę 3-5. Zobaczę jak się prezentują. Jak będzie mało to dokupię. Chcę je posadzić w białym dzwonku poszarskiego. Taka łączka ma być.

Na razie zachwycam się ułudką. Też muszę porozsadzać w inne miejsca.
Rzeźby wracają na swoje miejsce

Chwasty w trawniku 11:46, 26 kwi 2022

Do góry

Dzień dobry. Czy na tym etapie rozrostu trawy da się ją rozróżnić ? Czy jest to wiechlina łąkowa czy jednoroczna. Trawa była siana uniwersalna Iława GoldenLine, która nie ma niestety składu.
April podbija las... 11:23, 26 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)
Dorwałam Rudą jak się dobierała do wody w misie. Z daleka, telefonem i przez szybę ale i tak fajnie że udało się uwiecznić. To pierwszy raz jak widziałam wiewiórkę w tym "stawie".

Po takiej ciężkiej, konkretnej, śmierdzącej robocie, to aż miło popatrzeć
na kocie towarzystwo, a tu wiewióra i jaka ładna ruda
April podbija las... 11:11, 26 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)

Nie, nie, on jest przekompostowany. Niemal rok u mnie leżał, a już kupowałam jako przekompostowany. To już jak tłusta ziemia Nic nie czuć. Inaczej bałabym się że popalę rośliny.

Kici się zmieniło, zaczęła pozować. Może nie pozować ale nie ucieka. Minę cały czas ma groźną

Muszę się brać za prasowanie i lecę sadzić bo jest przerwa w deszczu

Hehe a ja myślałam że taki granulowany rozsypałaś
Też mam taki kociołek i może zgapię nasadzenia
Cały masz wypełniony ziemią?
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:45, 26 kwi 2022

Do góry

Podwórkowa rehabilitacja 10:26, 26 kwi 2022

Do góry
ryska napisał(a)
Ryska ku pamięci

W szklarni za to trzymam dwa staropolskie króliki ( doświadczalne) od tygodnia. Żyją i dlatego czas wyprowadzić całe towarzystwo z parapetów i umyć okna
Na czwartek szykuję akcję.

co robisz z lisci czosnku ?

Ty w czwartek uwalniasz parapety...a ja do gruntu to muszę trzymac.Pomidory zasiałam w czasie i jest ok ale papryka i arbuz już kwitną i mam dylemat .Jak myślisz sadzić czy czekać?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:24, 26 kwi 2022

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Hej Aganiu gratki zostawiam dla Rodziców i Dziadków - zdrówka dla Mamy Nowej Wnusi - niech szybko wraca do formy
Focie musiałam zacytować - pięęęęęęękna Wnusia
Zdjęcie kici - meeeega
Buziaki Kochana zostawiam.

Hey Basieńko, gratki przekazane, mama już lepiej
Ładne foteczki zacytowałaś
W ogródku Martki 09:54, 26 kwi 2022

Do góry
Martka napisał(a)
A tu zagadki, co to takiego, astry tak się wysiały? ( w głębi wiadomo, niezmordowany podagrycznik)

A tu obok jarzmianki - wręcz na niej coś tak się w masie panoszy, że nie wiem, zielsko czy szlachetne?

A na pierwszym zdjęciu to nie margaretki?
April podbija las... 09:49, 26 kwi 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te misy to to teraz ulubione miejsce wodopoju wiewiórek. U Jolanki też ruda korzystała z misy.
Pracy wykonałaś ogrom. Życzę szybkiej regeneracji.

U mnie wiewiórki mają inny wodopój dlatego zdziwiłam się że tu też chciała spróbować, czy woda nie lepsza
Widziałam u Jolanki, piękne fotki, nie ma co porównywać.

Kwiatuszki Haniu dla ciebie i lecę do roboty

Pomocy co zadomowiło się na moich sosnach 09:48, 26 kwi 2022

Do góry
Witam serdecznie, pisałam na wątku o szkodnikami ale nikt mi nie odpisał od kilku dni a chyba nie powinnam czekać więc tak na 2 sosnach 5 metrowych mam jakiegoś szkodnika zaczęło się w ubiegłym roku późnym latem ze sosny były w kręgu zainteresowań owadów mnóstwo pszczoły muchy trzmiele szerszeń się zdarzył nie wiedzieliśmy co się dzieje?
Pod sosna czarne tluste plamy na płytkach rosną koło tarasu. Sosny były brudne jakby je ktoś ziemia zasypał ale mieliśmy wichury wiec myślimy ze może to żadnego szkodnika ani obumierania pędów teraz wiosna i są czarne pędy i ewidentnie coś czarno- szarego jajowatego jest na pędach. Proszę o diagnozę i czym to zwalczyć?

April podbija las... 09:46, 26 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
April, ten obornik tak grubo rozsypany nie daje mocno swym aromatem?

Nie, nie, on jest przekompostowany. Niemal rok u mnie leżał, a już kupowałam jako przekompostowany. To już jak tłusta ziemia Nic nie czuć. Inaczej bałabym się że popalę rośliny.

Kici się zmieniło, zaczęła pozować. Może nie pozować ale nie ucieka. Minę cały czas ma groźną

Muszę się brać za prasowanie i lecę sadzić bo jest przerwa w deszczu
April podbija las... 09:43, 26 kwi 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
O ruda - czy ona nie miała problemu z wychodzeniem z misy? Pytam, bo mój M. znalazł kiedyś utopioną, nawet mi nie powiedział, ale od tego czasu we wszystkich pojemnikach mamy gałąź albo kamień. Może Twoja misa ma porowate brzegi i nie stwarza zagrożenia?

Lubię jak się u Ciebie dzieje przesadzanie Zwłaszcza, że to nie moje plery potem bolą, a dzieje się tak fajnie i sprawnie Pokazuj.
A mówiąc 'kilka sztuk' - ile masz konkretnie na myśli? Bo wiesz, ja się wciąż uczę, kupowania sensownych ilości, ale wciąż mi słabo idzie. Mam jakąś blokadę, rekord to 4 rośliny jednego gatunku.

Nie miałam pojęcia że wiewiórka może się utopić. Z pewnością moja misa jest porowata, poza tym nie jest jeszcze napełniona na full. W ogrodzie są inne poidełka, z kamieniami w środku dla bezpieczeństwa.
Plecy już mnie bolą a przesadzanie dopiero zaczynam. Jednego się nauczyłam. Jak zaczynam czuć że już mnie mocno bolą to po prostu kończę pracę, nic na siłę, stopniowo...
Kilka sztuk roślin to u mnie minimum trzy. Zwykle to ok 5-7. Bywa też i kilkanaście. Ale akurat długosz jest sporą rośliną więc na początek chyba wezmę 3-5. Zobaczę jak się prezentują. Jak będzie mało to dokupię. Chcę je posadzić w białym dzwonku poszarskiego. Taka łączka ma być.

Na razie zachwycam się ułudką. Też muszę porozsadzać w inne miejsca.
Rzeźby wracają na swoje miejsce

April podbija las... 09:26, 26 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Fajowa . Przyszła się wykąpać, w niedzielę zapomniała .

Tylko piła, fajnie to wyglądało. Ale zanim chwyciłam telefon, zanim zzumowałam... to już wychodziła

Lubię jak mam już wygrabione igły i w miarę uporządkowane. Świeża zieleń lepiej wygląda niż na tych burych igłach.

Trzcinnik brachytricha ma już fajne czuprynki

Za chwilę turzyca rzędowa zasłoni klapy oczyszczalni. Nie wiem jak będzie z żurawkami bo w tym roku wyglądają fatalnie. Niezależnie od odmiany, suche i beznadziejne.

Hiacyntowce lada moment wypuszczą kwiaty.

Ogród prawie wymarzony … 09:12, 26 kwi 2022

Do góry
Lidka pewne jest , że kupię bo znalazłam dziury w trawniku
A tymczasem kupiłam Mr Goodbud- y . Te , które sadziłam na jesieni z 7 sztuk przeżyły dwa.
Były plany szałwia, kocimietka ale nie będę mieszać - będą rozchodniki .
Chyba że nie wzejdą wszyskie jeżówki to zastanowię się nad kocimietką

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:08, 26 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Twój warzywnik jest przepiękny. Wiele pięknych warzywnikow widziałam tu na forum, natomiast Twój zachwyca połączeniem natury z porządkiem będącym efektem geometrii. Piękny trawnik wokół, idealnie wydzielone kwaterki, drzewa owocowe w sąsiedztwie. Wszystko bez „organizatorów przestrzeni” (ktore tez zachwycać mogą, ale to zachwyt innego rodzaju) w postaci żwirowych/betonowych ścieżek, skrzyń czy innych dodatków. Cudne miejsce! .

Drewniane skrzynie dają poczucie porządku i pewnie ułatwiają prace narzekającym na bóle kręgosłupa. U siebie jednak wybrałam opcję korzystniejszą dla mnie w perspektywie kilku lat. Wykonane z taniego drewna (choć przy dzisiejszych cenach nawet drewno sosnowe jest drogie) skrzynie mają niestety krótką żywotność. Wymagają corocznej konserwacji, corocznego uzupełniania ziemi, codziennego podlewania. Dla mnie problemem byłoby utrzymanie czystości wokół tych skrzyń. Odchwaszczanie lub omiatanie ścieżek i różne inne. Piszę tu oczywiście o takim "rasowym" warzywniku, a nie hobbystycznej skrzynce na zioła.
Pomysł na ten warzywnik zaczerpnęłam od jednej z forumek.
Zajmuje sporą część działki. Niby jest w części frontowej, ale nie rzuca się nachalnie w oczy. Dobrze maskuje go półkolista rabata (po prawej stronie zdjęcia).

ścieżka do warzywnika

Geometria warzywnika dobrze się wpisała w "falistość" ozdobnej części ogrodu.

April podbija las... 09:05, 26 kwi 2022

Do góry
No i dla celów dokumentacyjnych: Rabata Południowa przed "gównowaniem" i "po". Przypomnę, 50 worków obornika na jedną rabatę. Często bardzo ciężkich worków, po tym jak namokły deszczem. Jeszcze muszę wysypać korę, żeby azot się nie uwalniał. W nocy padało więc część dobra już spływa do korzeni.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:56, 26 kwi 2022

Do góry
No i dziś mi zrobił niespodziankę Pąki zaczynają pękać !!!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies