Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Judith 08:54, 26 kwi 2022

Fajowa . Przyszła się wykąpać, w niedzielę zapomniała .
Mgduska 09:00, 26 kwi 2022

O ruda - czy ona nie miała problemu z wychodzeniem z misy? Pytam, bo mój M. znalazł kiedyś utopioną, nawet mi nie powiedział, ale od tego czasu we wszystkich pojemnikach mamy gałąź albo kamień. Może Twoja misa ma porowate brzegi i nie stwarza zagrożenia?

Lubię jak się u Ciebie dzieje przesadzanie Zwłaszcza, że to nie moje plery potem bolą, a dzieje się tak fajnie i sprawnie Pokazuj.
A mówiąc 'kilka sztuk' - ile masz konkretnie na myśli? Bo wiesz, ja się wciąż uczę, kupowania sensownych ilości, ale wciąż mi słabo idzie. Mam jakąś blokadę, rekord to 4 rośliny jednego gatunku.
April 09:05, 26 kwi 2022

No i dla celów dokumentacyjnych: Rabata Południowa przed "gównowaniem" i "po". Przypomnę, 50 worków obornika na jedną rabatę. Często bardzo ciężkich worków, po tym jak namokły deszczem. Jeszcze muszę wysypać korę, żeby azot się nie uwalniał. W nocy padało więc część dobra już spływa do korzeni.

Gruszka_na_w... 09:14, 26 kwi 2022

Te misy to to teraz ulubione miejsce wodopoju wiewiórek. U Jolanki też ruda korzystała z misy.
Pracy wykonałaś ogrom. Życzę szybkiej regeneracji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 09:26, 26 kwi 2022

Judith napisał(a)
Fajowa . Przyszła się wykąpać, w niedzielę zapomniała .

Tylko piła, fajnie to wyglądało. Ale zanim chwyciłam telefon, zanim zzumowałam... to już wychodziła

Lubię jak mam już wygrabione igły i w miarę uporządkowane. Świeża zieleń lepiej wygląda niż na tych burych igłach.

Trzcinnik brachytricha ma już fajne czuprynki

Za chwilę turzyca rzędowa zasłoni klapy oczyszczalni. Nie wiem jak będzie z żurawkami bo w tym roku wyglądają fatalnie. Niezależnie od odmiany, suche i beznadziejne.

Hiacyntowce lada moment wypuszczą kwiaty.

Judith 09:31, 26 kwi 2022

April, ten obornik tak grubo rozsypany nie daje mocno swym aromatem?
April 09:43, 26 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
O ruda - czy ona nie miała problemu z wychodzeniem z misy? Pytam, bo mój M. znalazł kiedyś utopioną, nawet mi nie powiedział, ale od tego czasu we wszystkich pojemnikach mamy gałąź albo kamień. Może Twoja misa ma porowate brzegi i nie stwarza zagrożenia?

Lubię jak się u Ciebie dzieje przesadzanie Zwłaszcza, że to nie moje plery potem bolą, a dzieje się tak fajnie i sprawnie Pokazuj.
A mówiąc 'kilka sztuk' - ile masz konkretnie na myśli? Bo wiesz, ja się wciąż uczę, kupowania sensownych ilości, ale wciąż mi słabo idzie. Mam jakąś blokadę, rekord to 4 rośliny jednego gatunku.

Nie miałam pojęcia że wiewiórka może się utopić. Z pewnością moja misa jest porowata, poza tym nie jest jeszcze napełniona na full. W ogrodzie są inne poidełka, z kamieniami w środku dla bezpieczeństwa.
Plecy już mnie bolą a przesadzanie dopiero zaczynam. Jednego się nauczyłam. Jak zaczynam czuć że już mnie mocno bolą to po prostu kończę pracę, nic na siłę, stopniowo...
Kilka sztuk roślin to u mnie minimum trzy. Zwykle to ok 5-7. Bywa też i kilkanaście. Ale akurat długosz jest sporą rośliną więc na początek chyba wezmę 3-5. Zobaczę jak się prezentują. Jak będzie mało to dokupię. Chcę je posadzić w białym dzwonku poszarskiego. Taka łączka ma być.

Na razie zachwycam się ułudką. Też muszę porozsadzać w inne miejsca.
Rzeźby wracają na swoje miejsce

April 09:46, 26 kwi 2022

Judith napisał(a)
April, ten obornik tak grubo rozsypany nie daje mocno swym aromatem?

Nie, nie, on jest przekompostowany. Niemal rok u mnie leżał, a już kupowałam jako przekompostowany. To już jak tłusta ziemia Nic nie czuć. Inaczej bałabym się że popalę rośliny.

Kici się zmieniło, zaczęła pozować. Może nie pozować ale nie ucieka. Minę cały czas ma groźną

Muszę się brać za prasowanie i lecę sadzić bo jest przerwa w deszczu
April 09:49, 26 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te misy to to teraz ulubione miejsce wodopoju wiewiórek. U Jolanki też ruda korzystała z misy.
Pracy wykonałaś ogrom. Życzę szybkiej regeneracji.

U mnie wiewiórki mają inny wodopój dlatego zdziwiłam się że tu też chciała spróbować, czy woda nie lepsza
Widziałam u Jolanki, piękne fotki, nie ma co porównywać.

Kwiatuszki Haniu dla ciebie i lecę do roboty

Mirka 11:11, 26 kwi 2022

April napisał(a)

Nie, nie, on jest przekompostowany. Niemal rok u mnie leżał, a już kupowałam jako przekompostowany. To już jak tłusta ziemia Nic nie czuć. Inaczej bałabym się że popalę rośliny.

Kici się zmieniło, zaczęła pozować. Może nie pozować ale nie ucieka. Minę cały czas ma groźną

Muszę się brać za prasowanie i lecę sadzić bo jest przerwa w deszczu

Hehe a ja myślałam że taki granulowany rozsypałaś
Też mam taki kociołek i może zgapię nasadzenia
Cały masz wypełniony ziemią?