Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Magara 00:01, 26 kwi 2022

Popieram - dzwonka nie wywalaj Zdążysz
Jestem w szoku, że liatry u Ciebie już startują
I ogólnie - kibicuję oczywiście
Milka 07:13, 26 kwi 2022

Milko, dzwonek przeniosę. A z tymi linijkami to mam problem, przyznaję, Lidka zdradziła mi sekret, jak się od nich uwolnić, jednak za nalewkami nie przepadam, nie poskutkuje... Lekkość tak, ale romantyzm to nie jest chyba moja epoka Jednak po to tu jestem, by nauczyć się od Was, spróbuję tak jak mówisz, zygzakiem.

Sporo rzeczy trzeba też robić intuicyjnie, bo jednak doradzamy patrząc na płaski ekran. A przecież w realu raczej inaczej wszystko wygląda, widzi się wszystko naraz. Ja mam właśnie z tym problem, że łatwiej mi doradzać, ja widzę miejsce w rzeczywistości, czyli nie mam tego czegoś.
Są odmiany molini, drobne zielone listki i bardzo zwiewny kwiatostan, mam takie ale nazwy zgubiłam. One dają powiew lekkości.
Kolejna sprawa, lubisz minimalizm, ograniczenie gatunku, tym bardziej trzeba to przemyśleć, ale z drugiej strony, w domu możesz to prawo stosować, a w ogrodzie możesz zaszalec i eksperemontować.
Jeśli 3 gatunki, to jakie kolory, ile roślin, czy ma być rabata ciesząca tylko w sezonie, czy również wiosną, wtedy gdy czekamy na sezon.

Róże i stipy, ten duet dla mnie mega romantyczny, do tego bodziszek fioletowy i przywrotnik lub trybula leśna.
Pewnie nie pomogłam, a raczej zamieszałam.
Iwona100 08:49, 26 kwi 2022

Ja jeszcze zapomniałam napisać ,że Hameln i róże w zygzaku /z dobrymi odstępami/ ,jak radzi Milka też będą dobrze wyglądać. Wczoraj popatrzyłam na różne zdjęcia. Musisz pomyśleć ,co by Ci bardziej pasowało,bo to Ty masz być zadowolona.
Mgduska 08:53, 26 kwi 2022

Martka napisał(a)

[b]Mgdusko
, oj byś się wtrąciła Wiem, że Twoje rabaty w trochę innym klimacie, ale coś tam mogłabyś dorzucić  Chcę tu klimaty trawiasto-różane. Plus drobne akcenty, może tu fiolet, ówdzie żółty a la kurkuma czy może rozbielona cytrynka. Wszystko ma statusie tworzenia A stan "za gęsto" to ja też wolę na już, nie ma problemu z nadmiarami.

Ja łączę róże z bylinami, w ogóle jestem miłośniczką bylin. Trawy zabierają miejsce kwitnącym, a ponieważ nie mam tego miejsca dużo - traw mam mało
Trawy raczej też łączę z bylinami
Dlatego tylko patrzę, się nie wtrącam
Gruszka_na_w... 09:21, 26 kwi 2022

Martka napisał(a)
O bylinach tam oczywiście "delikatnie" myślałam. Kostki będą 60-70 cm. Moją inspiracją kolorystyczną jest ta rabata:
https://www.davidaustinroses.com/blogs/news/roses-in-mixed-borders
Jest tu dużo traw i lekkie akcenty bylin i taki kierunek bardzo mi się podoba.

Kolorystycznie pasowałaby tam jeszcze trojeść bulwiasta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
edi75 09:54, 26 kwi 2022

Martka napisał(a)
A tu zagadki, co to takiego, astry tak się wysiały? ( w głębi wiadomo, niezmordowany podagrycznik)

A tu obok jarzmianki - wręcz na niej coś tak się w masie panoszy, że nie wiem, zielsko czy szlachetne?

A na pierwszym zdjęciu to nie margaretki?
Mgduska 10:00, 26 kwi 2022

Margerytki maja ząbkowane liście. To na pewno są astry, niektóre lubią tak łazić - u mnie tak się rozchodzą niskie asterki.
Judith 14:09, 26 kwi 2022

Martka, uprzejmie donoszę, że róże od Ciebie mają się świetnie - wypuszczają nowe lśniące listki bez opamiętania!
Martka 21:25, 26 kwi 2022

Tulucy, postanowienia ogrodnicze nie są czymś, do czego należałoby się zbytnio przywiązywać  Odmian variegata unikam podobnie jak Ty. Do nich trzeba bardzo stonowanego otoczenia.

Kokesz, Tulucy, wysłałam wiadomość, widzę, że młynek do miskantów jeszcze bardziej podrożał

Iwono, bardzo Ci dziękuję za te zdjęcia i podpowiedzi, zdecydowałam, że na rabacie z różami Desdemona posadzę rozplenice w jednej linii, pomiędzy nimi będą róże, które przecież same w sobie nie rosną pod linijkę nie ma obaw, że na rabacie nie będzie się działo. Do tego dosadzę białe byliny i obwódkę z przywrotnika. Będzie to rabata uporządkowana, jednak z lekkim nieporządkiem. Jeśli się okaże, że moja ewolucja ogrodnicza przybierze kierunek mnie samą mocno zaskakującą, zawsze można wysadzić/dosadzić. Łatwiej z porządku zrobić bałagan niż odwrotnie Różankę przed oranżeria wciąż jeszcze rozkminiam. Dereń może nas zaskoczyć, to byłoby cudownie.

Magaro, dzwonek zostanie, tylko miejscówkę mu zmienię, utrącę tę samowolę, tu było miejsce jarzmianki i tak musi zostać Ja to jestem w szoku, że liatry w ogóle startują! A tu się okazuje, że wcześnie? Z pewnością nasze koleżanki z Dolnego Śląska nie zdziwią się z tego powodu Kciuki to nam są bardzo potrzebne jest tyle okoliczności przeciwnych, najbardziej dokucza mi brak czasu i pogody, nie można się wyżyć tak trzeba

Irenko, mam kilka molinii, w kolejności od najwyższej rosną u mnie: Karl Foerster (te będą najwyższe chyba), potem Heidebraut, Edith Dudszus i najniższe to Heidezwerg, te ostatnie jednak dość niskie, chyba wręcz za niskie na tę rabatę przed oranżerią. Zaczynam myśleć o sporobolusie w zastępstwie za rozplenice. Te są zwiewne i tworzą z czasem bardzo ładne kępki, wcześniej od rozplenic startują, jesiennie pięknie się przebarwiają. O sezonowości tej rabaty myślę także, cisy i trawy ze względu na zimę, na wiosenny start chcę posadzić krokusy Ard Schenk, narcyzy Thalia (skradły moje serce) i czosnki. Irenko, dzięki Tobie mam teraz wiosenną, kipiącą rabatę przed oknem w salonie, a planowałam tam tylko hortensje Bobo i hakonechloa Tak płaskie bywa myślenie początkującego ogrodnika.

Mgdusko, pamiętam moje pierwsze wyobrażenia, potem pierwsze miesiące z własnym wątkiem i zdziwienie Reni z "W ogródku Ryski", gdy zajrzałam do jej wątku. Ja i byliny? A jednak dużo ich już mam i tendencja wzrostowa Przyznaję szczerze, że trudno jest lubić coś, czego się nie zna, w tym zakresie wiele się od Was nauczyłam. Więc wiesz Danusia kilka dni temu wrzuciła na IG tak piękny bylinowy zakątek (cały czas wrzuca, nieprzyzwoicie piękne zdjęcia i filmiki), "białe kompozycje z malutką domieszką limonki i niebieskiego", naparstnice, orliki, jarzmianki, busz w oprawie minimalistycznej, taki styl na chwilę obecną jest moim ideałem! Nawet kostka jest tam, a kostki uwielbiam. Element porządku, geometrii i do tego drobny bałagan bylinowy. Więc między trawy będę sadziła byliny, ale zaczynam planowanie od traw, jako szkieletu. Rozumiesz I widzę prędko dzięki Waszym uwagom, że przesadzam z trawami, źle dobieram i za dużo. Teraz pracuję nad kolejną koncepcją... będzie więcej bylin, mniej traw.

Haniu, znów nowy byt roślinny poznałam, tojeści bulwiastej nie znałam, o rozesłanej słyszałam tylko, a tu proszę. Żonglerka pomysłami, jaką lubię  Dziękuję, bardzo ładnie wygląda, widzę, że są różne kolory? Żółta na tej różance przed oranżerią - to jest myśl!

Edi, to astry drobne, fioletowe z żółtymi środeczkami, dostałam od Danusi malutki krzaczek z jednym pędem

Mgdusko, one nawet zakwitły. Część zostawię, część przesadzę. Zadbały o zasięgi, fakt

Judith, czyli nie robią mi siary Będzie Pani zadowolona

Martka 21:55, 26 kwi 2022

W ogrodzie chwilowa stagnacja przez te chłody. Rok temu było całkowicie łyso, na cóż więc narzekać!?

Klon Orange Dream rok temu 11.4 (z lewej) i w tym roku 26.4. (z prawej). Wniosek jeden. Zimno nie tylko mi!

Kwitnie już przetacznik goryczkowaty Veronica gentianoides

Czy macie z nim jakieś doświadczenia? Panoszy się czy ogarnięty?

Ma Judith, mam i ja wysiała się z nasion z pobliskiej donicy

Kolor tego pierwiosnka urzeka

Tulipany EE już prawie, sadzenie w wytłaczankach to patent od Olciamanolcia, efekt jest właśnie taki.

Z utęsknieniem czekam na słoneczne i wolne dni...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies