Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 12:05, 26 kwi 2022

Zeszłoroczne klimaty te tulipany najpierw lekko żółtawe, a później białe kwitną co roku od 4 lat, posadzone miały być tutaj na chwilę Teraz też już w pąkach, one są późniejsze. Dostałam je w prezencie od dziewczyny, która zawodowo zajmuje się tulipanami, nie mam z nią teraz niestety kontaktu Tak przeglądam fotki bo jestem obrażona na pogodę.

Wiaan 14:36, 26 kwi 2022

Judith napisał(a)
A ja - mimo minimalistycznych zapędów - pyknęłabym przed rozplenicami trzy kulki thujowe w rządku. Odmiana, która nie rośnie duża, w kolorze limonki. Wiosną zdobiłyby same z siebie, a latem nawiązywałyby do koloru hortek . A czosnki oczywiscie także .

Masz na myśli tuję mirjam, tak mi się wydaje. Nie wiem tylko czy nie są zbyt pomarańczowe?

Mam tam trzy rozplenice i jedną będę wysadzać bo nie da się przejść do kompostownika
Przy okazji przydałoby się te dwie też odmłodzić, ale na samą myśl jestem zmęczona
Wtedy posunęłabym je nieco do przodu, aby nie leżały na domku i nie byłoby potrzeby dosadzania, ale czosnki w dużej ilości to obowiązkowo, tak ze 30 szt na tym kawałku
Widzę, że czy w żwirku, czy korze to nie ma znaczenia dla cebulek, nawet mam wrażenie, że tam gdzie żwirek lepiej u mnie rosną
Allium 19:46, 27 kwi 2022

Wiaan napisał(a)
Zaplanowałam przestrzeń wokół tarasu i proszę o poradę czy wg Was jest sensownie. Nie ma zbyt dużo roślin, chcę aby współgrały z resztą ogrodu.
Na pierwszym zdjęciu jest tył tarasu, który chcieliśmy nieco rozbudować, ponieważ bardzo późnym popołudniem świeci tutaj słońce i jest bardzo przyjemnie. Po zejściu z niego będzie ścieżka prowadząca do placyku z leżakami ( w planowaniu oczywiście ).Dodatkowo będą murowane donice. Te świerki na pniu już rosną, stąd tam się znalazły. Pozostałe planowane gatunki to kulki danica lub cisy, które nie wiem czy uda mi się kupić. Dodatkowo trawy jak mniejsze rozlenice lub selserie, hakonki, lawenda, cis formowany z tyłu bo tam mało słońca w ciągu dnia i w donicach ze świerkiem jałowiec płożący, a w białych donicach hortensja ogrodowa dla koloru.
Wydzieliłam też miejsce na palenisko.

Drugie zdjęcie pokazuje część, którą już wcześniej kombinowałam. Podpowiadałyście aby przysłonić elewację, ale chciałabym jednak coś niskiego w tym miejscu: kulki i hakonki i miejsce do przeciskania się aby umyć okna bo są nieotwieralne Poniżej donic lawenda. Ten formowany jałowiec wypadnie stąd i muszę upolować jakiś inny gatunek i ładniejszy okaz, bo nie mam już do niego cierpliwości. Ciągle coś mu dolega.

Co o tym myślicie, może zupełnie inaczej to widzicie. Czy te roślinki co wybrałam są ok?

Piękny ogród, taki delikatny i subtelny, wszystko przemyślane przez co efekt cieszy oko
Można wiedzieć w jakim programie Pani robiła wizualizację?
Wiaan 21:17, 27 kwi 2022

Allium napisał(a)

Piękny ogród, taki delikatny i subtelny, wszystko przemyślane przez co efekt cieszy oko
Można wiedzieć w jakim programie Pani robiła wizualizację?

Bardzo mi miło jestem Aneta
Ta wizualizacja to po prostu w paint marzy mi się kurs projektowania ale póki co tak sobie radzę, polecam fajnie i łatwo robi się wklejki i rosliny są jak prawdziwe
Wiaan 21:18, 27 kwi 2022

Takie grzyby u mnie rosną smardze?
Wiaan 21:20, 27 kwi 2022

Teraz do znudzenia będą tulipany Ależ one mnie cieszą
Wiaan 21:23, 27 kwi 2022

Powiem nieskromnie, że trawnik od frontu po prostu czad kanciki jeszcze się proszą o fryzjera lampa jakas żółta na zdjęciu

Judith 22:29, 27 kwi 2022

Skromność to nie zaleta .
Trawnik czadowy, bez dwóch zdań. Są powody do zachwytu .
Wiaan 21:09, 28 kwi 2022

Jest coraz bardziej kolorowo, wiosną nie przeszkadza mi żaden kolor, nawet taki mix Tutaj jest najcieplej i dużo słońca więc już są kwiaty. EE na innej rabacie ale też się pokazały. Czekam na resztę szaleństwa

olciamanolcia 21:39, 28 kwi 2022

Piekne! To te z sadzone na przemian kolorami?